2020. május 26., kedd - Fülöp, Evelin
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Rövid tájékoztatás az Országos Kéktúra nyomvonalának GPS-sel történő felméréséről, a Kéktúra Munkacsoport munkájáról, és segítségkérés.

Hogy áll a kéktúra projekt megvalósítása?
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Már hónapok óta sok szó esik a kéktúra útvonalak felújítására elnyert pályázatokról, de eddig még nem nagyon tájékoztatták erről az MTSZ tagokat, illetve a túrázókat. Ezt próbálnánk meg most egy kicsit „alulnézetből”, a nemrég megalakult Kéktúra Munkacsoport szemszögéből megtenni.
Elindultak végre a felmérőcsoportok, négy team járja most az Országos Kéktúra keleti felét Nagymarostól Hollóházáig. Feladatuk első körben az, hogy a szorosan vett kéktúra nyomvonalat mérjék fel a rajta fekvő POI-kkal (érdekes helyekel), illetve a pecsételőpontokkal. Az útvonaltól távolabb elhelyezkedő POI-k felmérése későbbi bejárási körökben fog megvalósulni. A csoportok átlagosan 15-20 km-t tesznek meg egy nap alatt, mert egy eléggé bonyolult protokoll szerint mérik fel az útvonalat, sok részletre kiterjedően. Ez a felmérés 35 túranapot foglal magába, de mivel négy csoport megy a terepen egyszerre, a munkát gyorsan befejezik.

A munkacsoport összegyűjtötte az Országos Kéktúra keleti felének összes alternatív pecsételőpontját, hogy a felmérők mindnek meg tudják állapítani a pontos koordinátáit, most van soron az OKT nyugati fele, valamint a DKK és az AK is. A felmérők kérték, hogy egy fájlba gyűjtsük össze a problémás helyeket is, ahol tapasztalataink szerint nehéz az útvonalkövetés, vagy egyéb gondok adódhatnak. Dolgozunk a felmérendő POI-k kiválasztásának szempontjain, illetve a különböző típusú POI-k "adatlapján" is, ami azt tartalmazza, mennyi és milyen adatok szükségesek egy adott pont definiálásához (pl. egy boltnál név, profil, cím, telefonszám, nyitva tartás, stb.). Azonban most egy újabb kérés érkezett hozzánk.

A projekt vezetése megkérte a Kéktúra Munkacsoportot arra, gyűjtsük össze azokat a helyeket, ahol a Kék Kör nyomvonalát érdemes lenne rövidebb szakaszokon megváltoztatni. Az elgondolás kézenfekvő: most, hogy a csapatok körbemennek a jelenlegi útvonalon és felmérik azt, el kellene dönteni azt is, hol lenne szükség a módosítására, hogy aztán ezeket a kisebb szakaszokat is végigmérve meglegyen az új útvonal is. Itt nem kell nagy útvonalváltozásokra gondolni! Számtalanszor felmerült az, hogy a kéktúra miért nem megy el a Rezi várhoz, vagy például Tapolcán a kék jelzések mehetnének a Malom-tó felé is, ami csupán pár méter kitérőt jelentene a jelenlegi útvonaltól.

Tavaly nyáron már ötleteltünk egy sort, és az akkor felvetett ötletek nagy része már visszaköszön a mostani projektben. Amit most kérek, az már több mint ötletelés: nagy esélyünk van arra, hogy amit most kitalálunk, az meg is fog valósulni! Itt szeretném felhívni azon egyesületek figyelmét is, akik jelenleg a saját területükön útvonalmódosításon gondolkodnak, azokat a terveket is küldjék át, hogy összegyűjthessük őket! Arra kérnék mindenkit, hogy amennyiben veszik a fáradságot arra, hogy ötletekkel segítsék a munkánkat, akkor néhány mondatban írják le, hogy melyik szakaszt mire váltanának ki, pár mondattal írják le az indokot, adjanak egy rövid szakaszleírást, térképvázlatot, és ha van, akkor pár képet, esetleg GPS tracket. A kéktúra valamennyiünké, szeretnénk, ha a jövőjét minél szélesebb bázisra támaszkodva határoznánk meg. Tulajdonképpen pont ezért jött létre a munkacsoport, és kérnénk most is a segítséget! Sajnos nem áll rendelkezésre túl sok idő, jövő vasárnap (június 30.-án) zárnánk le az ötletgyűjtést. Az ötleteket kérjük, hogy a kekturazz@freemail.hu címre küldje el mindenki!

A munkacsoport a tevékenységével a projekt vezetése felé tartozik elszámolni, tehát a módosításokat mi nekik juttatjuk el, természetesen az útvonalmódosítások elbírálása és a döntés azok megvalósításáról a Kéktúra Szakbizottság feladata lesz.

Horváth Béla
Kéktúra Munkacsoport
Cikk első megjelenése: 2013-06-20 07:20
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 882 regisztrált felhasználó
 • 2 308 hírlevél előfizető
 • 340 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 125 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 73 esemény
 • 2 774 megjelent cikk, hír
 • 260 belső oldal
 • 2 197 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter