2020. július 02., csütörtök - Ottó
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Rendkívüli Közgyűlést tartott az MTSz

FRISSÍTVE! - Hivatalosan is elindult a Magyar Természetbarát Szövetség szervezet-átalakítási programja
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2012. február 25-én és 26-án rendkívüli Közgyűlést, majd Elnök-főtitkári értekezletet tartott a Magyar Természetbarát Szövetség. A délelőtti közgyűlésen Szabó Imre elnök úr mutatta be az elmúlt hónapokban végzett előkészítő munkát, amelynek eredményeképpen – a közgyűlés jóváhagyása esetén – hivatalosan is elindulhat az MTSZ szervezet-átalakítási programja.

Elnök úr elmondta, hogy a négy évvel ezelőtt indított „Hogyan tovább MTSZ?” program tavaly ősszel ért el arra a pontra, amikor meg kell kezdeni a tárgyalásokat, az idő közben kinevezett Miniszterelnöki Megbízottal egy új ernyőszervezet kialakításáról.  

Az azóta eltelt időszakban minden ülésén tárgyalta a témát az ügyvezető elnökség, és két alkalommal az elnökség előtt is napirenden volt.  Januárban jutottunk el odáig, hogy az ügyvezetés, majd azt elnökség is jóváhagyta a szervezet-átalakítási, alapszabály-alkotási és tisztújítási folyamatot, amelynek elindítása már csak a rendkívüli közgyűlés végső jóváhagyására vár.

Ezt követően Garancsi István miniszterelnöki megbízott ismertette annak az új szervezetnek a felépítését és tevékenységének terveit, amely a természetben turizmussal, szabadidősporttal, vagy gazdálkodással foglalkozó szervezetek ernyőszervezeteként, azok koordinációjával, érdekvédelmével, forráselosztásával foglalkozna. Ehhez kapcsolódóan Szabó Imre elnök úr elmondta azt is, hogy csak akkor lát garanciákat a tervek megvalósulására, ha Garancsi István – elnökként - maga is részt vesz a megalakítandó szervezet munkájában.

Egyben azt is bejelentette, hogy Ő nem indul az elnöki címért a tisztújításkor. Garancsi István úr ehhez kapcsolódóan biztosította a jelenlévőket arról, hogy Ő kész a tisztújításon elnökjelöltként megmérettetni magát és az elkövetkezendő években munkát, energiát fektetni az átalakult szövetség vezetésébe.  A látványos prezentáció után több hozzászóló mondta el, hogy nagyon örül annak, hogy végre létrejöhet ez a régen várt együttműködés és a Magyar Természetbarát Szövetség előtt is megnyílnak az eddig nem remélt lehetőségek.

A rendkívüli közgyűlésen kiosztásra és vázlatos ismertetésre került az az alapszabály-tervezet, amelynek vitája, módosítása, pontosítása az elkövetkezendő két hónap feladata lesz. A rendkívüli közgyűlés végül egyhangú szavazással úgy döntött, hogy elindítja a kétkörös vitát a szervezet átalakítás és az alapszabály alkotás tárgyában.  A hétvége programja - az ebédet követően - az Elnök-főtitkári értekezlettel folytatódott. A résztvevőket Pusztay Sándor elnökhelyettes köszöntötte, majd dr. Molnár József beszélt a civil szervezeteket érintő törvényi változásokról. Saját bevallásuk szerint is sok hasznos információval lettek gazdagabbak a résztvevők, és az előadást követő kérdések és válaszok után számos olyan kérdésre is választ kaphattak, amelyekre az előadás nem tért ki részletesen.

A civil törvényről szóló előadás után Salga Péter, a Magyar Szabadidősport Szövetség főtitkára ismertette a sporttörvény megalkotásának előzményeit és az elfogadott szabályozást követő tudnivalókat, feladatokat, a sportirányítás és sportfinanszírozás rendszerét. Előadása megerősítette a jelenlévőkben azt a meggyőződést, hogy a Magyar Természetbarát Szövetség tagszervezeteinek tevékenység-rendszerében a belföldi turizmus, a természetvédelem, és a rekreáció mellett - sőt azokat akár megelőzve - a legerősebb „tevékenységlábnak” a szabadidősportot kell tekinteni.
 


A kávészünet előtt Duró Imre igazgató beszélt arról, hogy milyen előzmények után vált szükségszerűvé a Magyar Természetbarát Szövetség szervezet-átalakítása és a korábbi szervezet-fejlesztési folyamatnak milyen eredményei születtek.

A szünet után újra az Igazgatóé volt a szó: a 2012. évi programok és projektek bemutatása következett.  Ezek sorából külön kiemelte a DDK Kincskereső programot, és a Gyalogtúrázók Országos Találkozóját, majd felkérte Vidovenyecz Zsolt elnökségi tagot (DDK) és Pálmai Vencel szakági titkárt (GYOT), hogy a két program előkészületeinek állásáról részletesebben is szóljon.
 
 


A délután záró előadását Duró Imre igazgató tartotta, aki a konkrét változtatási elképzelésekkel, alapszabály-módosítási tervekkel kapcsolatosan tartott vitaindító előadást, majd az ennek kapcsán kialakult vitát moderálta. Az elhangzottak tapasztalataként összefoglalójában elmondta, hogy számos tartalmi és formai kérdés tisztázatlan még, amelyekre az előttünk álló időszakban kell megoldási javaslatokat találni.

Azt is elmondta, hogy számos kérdésre választ adhatna, ha az alapszabállyal párhuzamosan a Szervezeti és Működési Szabályzat is kidolgozásra kerülne, s a jelenlévők hozzászólásaiból az is kiderült, hogy nem látják az új struktúrában a megyék helyét és feladatait, s hogy továbbra is bizonytalanok a Magyar Természetbarát Szövetség működési forrásait illetően.
 


Az elnök-főtitkári értekezletek - vacsora után - hagyományosan a megyei és régiós találkozókkal folytatódnak. Így volt ez most is, s a résztvevők több csoportban az egyes régiók együttműködésének eddigi eredményeiről és jövőbeni lehetőségeiről egyeztettek.
  
Másnap, vasárnap délelőtt, a fővárosi és megyei vezetőké volt a szó, akik részletesen bemutatták az általuk irányított szervezetek munkáját, és működési lehetőségeit a megváltozott gazdasági és törvényi környezetben. Szinte kivétel nélkül azt hangsúlyozták, hogy a megyék működése, a gazdasági és infrastrukturális feltételek megszűnése miatt ellehetetlenül.  Mind a főváros, mind az egyes megyék vezetői keresik a jövőben működés feltételeit, forrásait és keresik saját helyüket a kialakulóban lévő működési struktúrában.
 

 
 A Baronek Jenő alelnök által vezetett délelőtti program zárásaként Duró Imre igazgató az alapszabály alkotással kapcsolatos praktikus tudnivalókról szólt, majd megköszönte a résztvevők munkáját és támogatását.

Az ebédet követően, az Elnök-főtitkári értekezlet résztvevői számos tapasztalattal és információval gazdagabban utazhattak haza és kezdhették meg a szervezet átalakítással, alapszabály-alkotással és tisztújítással kapcsolatos feladatok végrehajtását.  

Budapest, 2012. február 29.
Cikk első megjelenése: 2012-02-25 17:33

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 896 regisztrált felhasználó
 • 2 316 hírlevél előfizető
 • 340 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 137 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 63 esemény
 • 2 793 megjelent cikk, hír
 • 261 belső oldal
 • 2 197 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter