2023. március 24., péntek - Gábor, Karina
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Rekordszámú önkéntes a TeSzedd!-en

Minden eddiginél többen és több helyszínen gyűjtiötték a szemetet
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Május 9-én reggel rekordszámú önkéntessel és minden eddiginél több szemétgyűjtési helyszínen kezdődött meg a TeSzedd! országos szemétszedési akció. „Ez a munka a legjobb befektetés a jövőbe. Megmutatjuk, hogy évről évre egyre több embernek fontos, hogy megtisztítsa szűkebb-tágabb környezetét az eldobált, illegálisan lerakott szeméttől” – mondta az esemény megnyitóján a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Fazekas Sándor is szedte...


Péntek reggel megkezdődött a negyedik TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett arra, hogy az országos szemétgyűjtési akcióra minden eddiginél többen, összesen több mint 120 ezren jelentkeztek, hogy az ország mintegy 1800 pontján bezsákolják a közterületeken felhalmozódott szemetet. A TeSzedd! idén három napon át, május 9-étől 11-éig tart. Az akció ebben az évben csatlakozik az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében meghirdetett „Tisztítsuk meg Európát!” kezdeményezéshez. Az együttműködésnek köszönhetően május 10-én 16 európai uniós és 5 közösségen kívüli országában tartanak egyszerre a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciót.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a tavalyihoz képest több mint 60 százalékkal nőtt az előzetesen regisztrált önkéntesek és a találkozási pontok száma is. A szervezők ennek megfelelően több eszközt készítettek elő a szemétszedéshez. Az előre bejelentett találkozási pontokon országosan 170 ezer TeSzedd!-logóval ellátott zsákot és 300 ezer pár gumikesztyűt osztanak szét az önkénteseknek.
 


 

Vámosi Oszkár is szedte...


A Fegyverneken létrehozott találkozási pontra 250 fő regisztrált előzetesen, még óvodás korúak is érkeztek az akcióra. A Teszedd! célja, hogy összefogja azokat az embereket, akik tenni akarnak azért, hogy tisztább környezetben éljenek, hogy eltűnjenek az illegálisan lerakott, gazdátlan szemétkupacok. Az országos szemétgyűjtési akció hosszú távon azt szeretné elérni, hogy el se dobjuk a szemetet, és vegyük fel a harcot azokkal szemben, akik illegális szemétlerakókat hoznak létre.

A miniszter külön köszönetet mondott a Jász-Nagykun-Szolnok megyeieknek, akik a lakosság számát tekintve kiugró arányban vesznek részt az akcióban. A megyében 8610 önkéntes jelentkezett 84 találkozási pontot hozva létre, ami Budapest és Pest megye után a legtöbb.

Budapesten 214 találkozási pontra 17 136 önkéntes, Pest megyében 206 találkozási pontra 13 548 önkéntes jelentkezett.

Az elmúlt évek tapasztalatai és az előzetes regisztráció alapján összesen 180–200 ezer önkéntesre számítunk az idei TeSzedd!-en – mondta az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője a megnyitón. Vámosi Oszkár hozzátette: jó esély van rá, hogy az önkéntesek túlszárnyalják a tavalyi eredményeket. Az elmúlt években 2-3 ezer tonna szemét gyűlt össze egy-egy akcióban, és került biztonságos lerakókba – ez a mennyiség 50 villanymozdony súlyának felel meg.

A TeSzedd! keretében Fegyverneken labdarúgótornát, esszéíró versenyt és rajzpályázatot is hirdettek, így a részt vevő gyerekek és felnőttek egyaránt jól szórakoztak a munka után. A Vidékfejlesztési Minisztériummal karöltve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Magyar Posta és az MTVA is hozzájárult az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség által szervezett akció sikeréhez.

Forrás: Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség, kormany.hu

A Magyar Természetjáró Szövetség is szervezett akciót ennek keretében.

Cikk első megjelenése: 2014-05-09 20:05
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 22 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter