2022. október 04., kedd - Ferenc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Régi turista vezetők

Ma is helytálló mondások
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Régi nagyjaink írásaiból válogatott maradandó idézetek.

„Turista az, aki útra kél azért, mert foglalkozásának egyformasága, gondjainak sokasága közepett álmaiban feltűnik előtte egy olyan szebb világ, melyben zöldebb a fű, kékebb az ég, magasabbak a hegyek, szebbek vagy különlegesebbek a házak, barátságosabbak az emberek s aki ez álomkép eredetijét fáradtságtól vissza nem riadva keresi – s mert hiszen e földön élünk, talán soha meg nem találja, de azért jó kedvét el nem veszíti, hiszen örömét ez a keresés teszi.”

Báró Eötvös Loránd


- - o - -
 


„A turistaság a tömegek sportja, amely nem ismer versenyt és nem takar üzletet. Gyakorlását nem korlátozza az évszakok változása, sem az életkor haladása.
Tüdőt és lelket tisztít! Visszavet a Természethez, az örök megújhodás forrásához! Felemel a sár, a por, a gyárak füstje, a hétköznapi gondok fölé! Nagy távolságokon repül végig a turista tekintete és lelke, mint dalos madár száll a magasságokba, hódolatra a csodálatosan szép és harmónikus Örök Alkotója elé!
A turista jobb, a turista emberibb ember, mint a többi.
Aki pedig a turistaság brigádjaiba újoncokat toboroz, embertársainak jótevője, mert felfedi előttük a testi-lelki megújhodásnak antheusi titkát! …”

Zsitvay Tibor
Zubor István: Levelek egy kezdő turistához című művének előszava

 

- - o - -
 

 

„Az ember nem azért turista, mert az erdőt járja, hiszen a vaddisznó is járja – mégsem turista, hanem azért, hogy maradandó, a közt szolgáló turistalétesítményeket hozzon létre.”

dr. Téry Ödön

 

- - o - -


Turistaság, a természet szeretetén alapuló, saját erőből való mozgás a szabadban. Válfajai: sziklamászás, magashegyi, vízi, középhegységi vándorlás, barlangjárás, kerékpározás stb. A hivatalos álláspont szerint sport, és mint ilyen, országos szervezete: a Magyar Turista Szövetség az Országos Sport Központ kötelékébe tartozik. Célja a test edzése az időjárás viszontagságaival szemben, az egészség gyarapítása a tiszta levegőben való legtermészetesebb mozgások gyakorlása által – de testi versenyzések nélkül, a lélek erősítése, a napi munkából való teljes kikapcsolódás és érdektelen élvezetek szolgáltatása által, a föld, különösen a hazai vidékek megismerése, továbbá a nép, a növényzet, az állatvilág, a természet tanulmányozása, előkészület az esetleges katonai szolgálatra és nem utolsó sorban a jellemfejlesztés (bajtársiasság, felebaráti szeretet, kitartás, vidámságban is meggondoltság, stb., st.), a közérdekből való áldozatkészség és a közérdekű munka megszoktatása.”

Polgárdi Géza: Magyar Turista Lexikon


(Kép: OMTK)

 

 

Cikk első megjelenése: 2013-11-28 17:16
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 4 esemény
 • 3 104 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter