2022. augusztus 15., hétfő - Mária
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Parkerdei hírcsokor - 2014. március 19.

Ébredő természet
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Ragyogó napsütés, éledő és egyre szebb zöld színben tündöklő aljnövényzet, megújuló természet – a tavasz ilyenkor a legszebb arcát mutatja. Ez talán a legjobb kirándulóidő, hiszen még nincs nagy meleg, de a zord időjárástól már nem kell tartanunk. A Pilisi Parkerdő Zrt. kollégáinak tanácsai azonban még az ilyen kellemes időben is minden erdőjárónak, kirándulónak megszívlelendőek. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük, mi minden szépet, érdekeset láthatnak, hallhatnak mindazok, akik ilyenkor az erdőbe látogatnak.

A tavaszi erdőben nyitott szemmel járva a természet újjászületését láthatjuk. Akit nem zavar a virágzó mogyoró pollenje, az megfigyelheti a virágrügyből kibújó kicsiny, vörös színű termős virágokat, amelyek csalhatatlan jelei a tavasz eljöttének. Nedvesebb erdőkben a lomblevelek megjelenése előtt már messziről látható citromsárga virágba borult húsos som, de ilyenkor nyílik az ibolya, a sárga virágú salátaboglárka, tisztásokon a tavaszi hérics és a leánykökörcsin, gyertyános tölgyesekben tömeges a lila odvas keltike.

Az erdő zaját meghatározza a hajnalban és alkonyatkor hallható feketerigó éneke. Ez a madarunk a tavasz beköszöntével a legdominánsabb, de ha megállunk egy tisztáson és csöndben várakozunk, a fácánkakas jellegzetes, „kattogó” hangját is meghallhatjuk. Reggel és késő délután egy különös madár nászrepülését figyelhetjük meg. Ilyenkor, kora tavasszal találkozhatunk a hazánkon átutazó, északi országok lombos erdeiben fészkelő rejtett életmódú erdei szalonkával.

Nappali séta közben megfigyelhetjük a fekete mellényes széncinegéket, az égszínkék hátú kékcinegéket, kis szürke barátcinegéket fekete sapkával. Tavasszal keresi a párját az örvös galamb, amit jellegzetes hullámzó nászrepüléséről ismerhetjük fel, a vaddisznókocák pedig apró malacokat vezetnek. Az őzbakok már látható, fejlett szőrös barkában hordják fejdíszüket, a gímszarvasok pedig már elveszítették agancsaikat.

Az erdő rengeteg szebbnél-szebb látnivalót tartogat, de a szabadba vezető túrák esetében nem árt előre gondolkozni.


Néhány hasznos tanács, amit érdemes megfontolni, mielőtt útnak indulnánk:

- Indulás előtt mindig tájékozódjunk az időjárásról, esetleges korlátozásokról. Szeles időben a letörő ágak miatt veszélyes lehet az erdőben tartózkodni, viharos szél esetén halasszuk későbbre a kirándulást, kerékpártúrát! Az erdőgazdálkodó az erdő látogatását bizonyos esetekben (szélsőséges időjárási viszonyok, balesetveszély stb.) korlátozhatja, erről a www.parkerdo.hu honlapon találhatunk tájékoztatást. Az erdő nem közterület, így a szabályok betartása minden túrázóra, kirándulóra egyaránt vonatkozik.

- Az erdei túra egyik legfontosabb előkészülete a helyes öltözék megválasztása és az időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés. A sérülések elkerülése és a kényelmes gyaloglás érdekében a zárt cipő nyáron is ajánlott, soha ne induljunk el papucsban, szandálban az erdőbe. Rövidebb túrára is készüljünk elegendő meleg ruházattal, mert az erdőben akár 5-10 fokkal is hűvösebb lehet, mint a városban. Esőkabát mindig legyen nálunk!

- A folyadékpótlás miatt mindig fontos, hogy legyen nálunk innivaló és egy rövidebb túrán is jól jöhet egy kevés gyümölcs, vagy egy szendvics. A csomagolópapírt, narancshéjat, műanyag üdítős palackot, de még az almacsutkát is vigyük haza magunkkal, otthon dobjuk ki!

- Bár több helyütt is térképes és irányjelző táblák segítik a tájékozódásunkat, a térképet ne felejtsük otthon, és ennek segítségével tervezzük meg az útvonalat.

- Az erdőkben mindenütt előforduló kullancs elleni legjobb védekezés a megfelelő öltözet (zárt cipő, hosszúnadrág) és a különböző riasztószerek használata, különösen a gyermekeket védjük tőlük. Kirándulás után mindig vizsgáljuk át magunkat, találunk-e kullancsot testünkön.

- A kerékpárosoknak mintegy 200 kilométer Parkerdő által ajánlott, jelzett erdei kerékpározható úthálózat áll rendelkezésére. A biciklisták így Budapesttől egészen Visegrádig eljuthatnak, különböző nehézségű útvonalakat választva. A túrázók, kirándulók testi épségére mindenhol, a kijelölt útvonalakon is vigyázzunk!

- Tüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad gyújtani, de előtte tájékozódjunk, nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom az erdőkben. A tűzgyújtási tilalmat az illetékes erdészeti hatóság vagy a vidékfejlesztési miniszter rendeli el, aktuális információ a www.erdotuz.hu honlapról szerezhető be, itt megtaláljuk az ország egész területére vonatkozó tűzgyújtási tilalom térképet. A tilalom mindig vonatkozik a kijelölt tűzrakóhelyekre is

- Óvjuk együtt az erdők, a természet szépségeit, értékeit! Ne térjünk le a kijelölt utakról, mert akaratlanul is összetaposhatunk védett növényeket, elpusztíthatjuk élőhelyüket, megzavarhatjuk a vadon élő állatokat. Az erdő növények és állatok ezreinek élőhelye, viselkedjünk benne illő tisztelettel és odafigyeléssel.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Cikk első megjelenése: 2014-03-24 19:06
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 094 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter