2022. december 05., hétfő - Vilma
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Parkerdei hírcsokor - 2014. február 19.

Építkezések a pilisi erdőkben
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Aki ezekben a hetekben, hónapokban a Pilisben kirándul, több helyen téglarakással, gépzúgással, építőmunkásokkal találkozhat. A kirándulók a Pilisi Parkerdő Zrt. jelenleg is zajló, csaknem 200 millió forint összköltségvetésű turistaház-felújítási programjának munkálataira bukkanhatnak az erdőben. A program részeként tavaly megújult a Som-hegyi Turistaház, idén pedig a Fekete-hegyi Kulcsosházban és a Kőhegyi Menedékházban zajlik teljes külső-belső felújítás.    
Kőhegyi Menedékház, Szentendre


A Kőhegyi Menedékház a felújítás alatt  zavartalanul üzemel.

A Kőhegyi Menedékház felújításába 2013 őszén fogott bele a Pilisi Parkerdő Zrt. Megújul a menedékház tetőszerkezete, a tető és a falak hőszigetelése, az elektromos hálózat, a fűtési rendszer, az előírásoknak megfelelő konyhát alakítanak ki benne. Biológiai szennyvíztisztító épül a házhoz, és a melléképületen is végeznek javításokat. A felújításra összesen több mint 50 millió forintot költ a Pilisi Parkerdő Zrt. A munka 2014 tavaszán fejeződik be, de a ház addig is zavartalanul működik, várja a kikapcsolódni vágyókat, túrázókat. A munkálatok befejezése után 19 fő tud majd zavartalanul pihenni egyszerre a Kőhegyen, a megújult, modern konyha pedig 40 főt is kit tud szolgálni.

A túrázók fellegvára lesz a megújuló Kőhegyi menedékház...

Fekete-hegyi Kulcsosház

A Fekete-hegyi Kulcsosház Kesztölc és Pilisszentlélek között, a Fekete-hegy ormán található. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egyike Magyarország legvadregényesebb turistaépületeinek. Elhelyezkedése miatt az épületben vezetékes víz és villany nincs, de épp ez adja a sajátos hangulatát, biztosítja az idelátogatóknak a külvilágtól való elvonulás érzetét. A turistatérképeken a „Sasfészek” elnevezés is olvasható, amelyet minden bizonnyal a háborítatlanságának, valamint a teraszáról nyíló lenyűgöző panorámának köszönhet.


A Fekete-hegyi Kulcsosház a felújítás alatt nem üzemel.
 
A (kb. 20 millió forintos) felújítás legfontosabb szempontja az volt, hogy a ház komfortját lehetőség szerint a mai igényekhez igazítsa, egyszersmind őrizze meg a bakancsos menedékház jellegét. A tetőcserének és a külső vakolásnak köszönhetően az épület küllemében megszépül. A beltérben az általános felújítási munkák mellett kialakítanak egy konyhát és egy vizesblokkot, s új cserépkályha is épül. A 12 férőhelyes ház felújítási munkálatai várhatóan 2014 áprilisában fejeződnek be, és a hivatalos átadó után fogadja a kirándulókat, a felújítás alatt azonban nem üzemel.

Újjszületik a Fekete-hegyi Kulcsosház...

Som-hegyi Turistaház

A Som-hegyi Turistaház a Pilisi Parkerdő Zrt. által megvalósított, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az erdőgazdaság saját forrásaiból finanszírozott nettó 70 millió forintos beruházással teljes megújuláson ment keresztül. Felújították a teljes tetőszerkezetét, kicserélték a nyílászárókat, bevezették az áramot és a vezetékes vizet, valamint gondoskodtak a szennyvízhálózatba kötéséről is.


A kirándulókat kibővült szállástér, hideg-meleg vizes zuhanyzó, hangulatos veranda, valamint felújított konyha fogadja a fával fűtött épületben. Jelentősen megnövekedett a szálláshely befogadóképessége is, a földszinti szoba mellett a tetőtérben két kisebb szobát, valamint matracszállást hoztak létre, így nyáron akár harminc vendég is éjszakázhat a megújult épületben. A felújítás gondolt a sátorozókra, vándortáborozókra is: a korábbi fészer helyén létesített nyári vizesblokk és egy fedett terasz bárki által igénybe vehető, kényelmes környezetet biztosít.

A kulcsosházként működő épületet 2013. október 29-én ünnepélyes keretek között Orbán Viktor miniszterelnök adta át. Azóta is nagy népszerűségnek örvend, a szállást ajánlatos néhány hónappal előre lefoglalni, mert főleg a hétvégékre nagy az érdeklődés. A megnyitó óta már több mint 200 vendégéjszakát töltöttek el a falai között. Szállást foglalni előzetes bejelentkezés alapján lehet.


A négy turistaház felújítására mintegy 180-190 millió forintot költenek.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Cikk első megjelenése: 2014-02-22 10:28
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 117 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter