2022. augusztus 07., vasárnap - Ibolya
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Parkerdei hírcsokor - 2014. február 12.

Nagyszabású szemétszedési akció zajlott a Pilisi Parkerdő Zrt. szervezésében
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A közelgő tavasz jegyében nagytakarítást rendeztek Budapesten, a XI. kerületben. A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai és köz-foglalkoztatottak tisztították meg a Kamaraerdőt és a régi 7-es út melletti erdőterületet, a 10 fős csapat több mint 100 köbméter szemetet gyűjtött össze.

A Pilisi Parkerdő Zrt. csatlakozott a természetjáró szervezetek kezdeményezéséhez, amelyben azt kérik Volánbusz Zrt. vezetőségétől, hogy indítsa újra a Szentendre, Dömör-kapui buszjáratot a népszerű kirándulóhelyekhez. - Két szabadon kóborló kutyát talált a szentendrei erdőben a Parkerdő munkatársa, amelyeket épségben visszajuttatott gazdájához. - Újra fémtolvajok jártak a Gödöllői Erdészet területén. - A Budakeszi Vadaspark fotópályázattal és nyereményekkel várja látogatóit.

Tavaszi nagytakarítás - több mint 100 köbméter szemetet szedtek össze a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai és a közfoglalkoztatási programban résztvevő munkások a XI. kerületi Kamaraerdőben és a régi 7-es út környékén. A sokak által látogatott területen sajnos rengeteg szemetet dobnak el, fáradságos munka volt az erdőterületek megtisztítása, de most már eltűnt a hulladék az erdőből. Ezt a feladatot minden évben elvégzik a Budapesti Erdészet munkatársai, akik egyébként rendszeresen összeszedik a turistautak mellett is a szemetet. A főváros környéki erdők egyik legnagyobb problémája a szemetelés és illegális hulladéklerakás. A legnagyobb gondot a közutak és lakott területek mellett otthagyott, nem ritkán szándékosan odaszállított hulladék okozza, és veszélyezteti az erdőt a kertes házaktól kihordott nagy mennyiségű zöldhulladék is. A Pilisi Parkerdő Zrt. évente mintegy 10 ezer köbméter szemetet gyűjt össze és szállít el, amire több tízmillió forintot kényszerül fordítani. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezt a pénzt szívesebben költené közjóléti eszközök fejlesztésére.

Újraindulhat a buszjárat - A Pilisi Parkerdő Zrt. támogatóként csatlakozott a helyi természetjáró szervezetek kezdeményezéséhez, amelyben a Szentendre, Dömör-kapui távolsági buszjárat újraindítását kérik a Volánbusz Zrt. vezetőségétől. A tavaly év végén megszüntetett járat a Lajos-forrás és a Kő-hegy népszerű kirándulóhelyeinek tömegközlekedéssel történő elérését tenné könnyebbé. Ez utóbbi helyszín minél egyszerűbb megközelítése azért is fontos, mivel az állami erdőgazdaságok turistaház felújítási programja keretében a Pilisi Parkerdő Zrt. épp a szükséges javításokat végzi a 80 éves épületen, amely idén tavasztól megújult formában várja a természetjárókat. A javaslatot a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság támogatásával a Szentendrei „HÓD” Honismereti Túraegylet, a Lokomotív Turista Egyesület és a Magyar Természetjáró Szövetség közösen írta alá.
Csatolt dokumentum.


Gömbpanoráma a Dömör-kapui vízesésről

Visszakerültek gazdájukhoz a kóbor kutyák - A Pilisi Parkerdő Zrt. kerületvezető erdész munkatársa két szabadon kóborló, de barátságos kutyával találkozott a szentendrei erdőkben, egy védett területen. A vizsla és németjuhász fajtájú kutyákat az erdész kéznél tudta tartani addig, amíg a szentendrei gyepmester át nem vette őket. Szerencsére a tahitótfalui gazda hamar jelentkezett, és a kutyák még aznap visszakerültek az otthonukba. Fontos tudni, hogy ilyenkor februárban a vaddisznó kocák frissen ellett kismalacaikkal járnak az erdőben, és rájuk, de más vadra is veszélyesek lehetnek a szabadon járó, kóborló kutyák. A kutyák és vaddisznók esetleges összecsapásából pedig sokszor a kutyák kerülnek ki vesztesen, akár komoly sérüléseket is szerezve. Ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. minden esetben arra kéri a látogatókat, hogy az erdőben nagy körültekintéssel, és a jogszabályoknak megfelelően, pórázon sétáltassák házi kedvenceiket.

Újra fémtolvajok garázdálkodtak - Az elmúlt héten az Erdőkertes határában található veresegyházi erdőrésznél megépített vassorompót fémtolvajok lángvágóval levágták és ellopták. A Gödöllői Erdészet 2011-ben európai uniós pályázaton elnyert pénzből kilenc hasonló sorompót szerelt fel azért, hogy illetéktelenek ne hajtsanak be gépkocsival vagy más járművel az erdőterületre. A sorompók elsősorban az illegális hulladéklerakás ellen védenek. Az átadás óta ez már a második sorompó ebben a térségben, amelyet ismeretlenek megrongáltak, a sorompó karját pedig levágták és ellopták. Az tolvajok által okozott kár eléri a 250.000 forintot, az erdészet ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a veresegyházi rendőrőrsön.

Fotópályázatot hirdet a Budakeszi Vadaspark - A Budakeszi Vadaspark várja a látogatók fotóit, amelyen a Vadaspark vendégei bemutathatják, milyennek látják a park szépségeit, és megörökíthetnek az ott élő állatokhoz kapcsolódó érdekes, vidám, különleges vagy vicces pillanatokat.

A fotókat a budakeszi.vadaspark@pprt.hu címre lehet küldeni, „HarmadiKATT” fotópályázat címmel. A képek minimális felbontása 800 x 600 képpont, és kizárólag a Budakeszi Vadasparkban készült fotókat várnak. Egy pályázó legfeljebb három fotót küldhet be. A fotók beküldési határideje 2014. február 23. éjfél. A képekre a Facebookon lehet majd szavazni, az első három legtöbb like-ot kapó fotót díjazzák.

Az elbírálás, szavazás időtartama: 2014. február 24. – 2014. március 2.
A szavazás lezárása: 2014. március 2. 18:00 óra.
Eredményhirdetés: 2014. március 3. hétfő.

1. díj: a legtöbb like-ot kapó fotó tulajdonosa egy évre örökbe fogadhatja a fotója „modelljét” (oklevelet kap, és egy évig látható lesz a neve az állat kifutója melletti táblán), továbbá egy családi belépővel is gazdagodik
2. díj: családi belépő a Budakeszi Vadasparkba
3. díj: felnőtt belépő a Budakeszi Vadasparkba.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Cikk első megjelenése: 2014-02-13 08:42

Csatolt dokumentumok

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter