2023. március 30., csütörtök - Zalán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Parkerdei hírcsokor - 2014. április 9.

Ültetések és újabb megállapodások
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A tavasz beköszöntével megindultak az ültetési munkák a Parkerdő erdészeteinél. Együttműködési megállapodást kötött az ELTE Füvészkert és a Parkerdő a gyűjteményes kertek fejlesztése, bemutatása valamint a kutatásban és oktatásban való szakmai együttműködés érdekében.

A Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködési megállapodást kötött a Budapest VIII. kerületében lévő ELTE Füvészkerttel. A szakmai együttműködés célja a szervezetek kezelésében lévő gyűjteményes kertek növényállományának gyarapítása mag-, illetve növénycserékkel, részvétel kutatásokban, kísérletekben, együttműködés a kulturális ismeretterjesztés terén (pl. közös programok) és szakmai képzések, programok közös lebonyolítása. Az együttműködésben részt vesz a Pilisi Parkerdő Zrt. gondozásában lévő visegrádi Bertényi Miklós Füvészkert, a Budakeszi Erdészeti Arborétum és terveink szerint a jövőben a Gödöllői Erdészeti Arborétum is.

A tavasz közepén a felmelegedés hatására a természet napról napra változik. A Pilisi Parkerdő Zrt. tíz erdészete az enyhe időnek köszönhetően már korábban megkezdte a tavaszi erdősítési munkákat. Gödöllő mellett, a Valkói Erdészet területén az évtizedekkel korábban telepített idegenhonos erdeifenyő és feketefenyő faállományok kitermelése után most lombos fafajokat, zömmel szürkenyár és tölgy facsemetéket ültetnek. Ezekhez az őshonos fafajokhoz, különösen a tölgyhöz több rovar- és madárfaj kötődik, mint a fenyvesekhez. Ami pedig még fontosabb, hogy önmagukat természetes úton megújítani képes erdők jönnek létre az ültetés és a több tíz éven át tartó erdőápolási munkák eredményeként.

Az erdősítés hosszú távú és gondos tervezést igénylő feladat. A Gödöllői-dombvidék déli részén található kopár területeket több évtizeddel ezelőtt fenyőfajokkal telepítették be annak érdekében, hogy az akkor még lepusztult területeken meginduljon a humuszképződés, és ezzel együtt a talajfejlődés is. A munka sikerrel járt, így ma már lehetőség van a talaj szempontjából igényesebb, lombos fafajokkal történő erdősítésre is.
Az erdészet munkatársai a terület-előkészítési munkák, pl. tuskózás és a talaj-előkészítés után, 15 hektáros területen mintegy 130 ezer lombos facsemetét ültetnek el. A természetvédelmi szempontból igen fontos telepítési munka jó ütemben halad, az erdészet naponta ötezer csemetét tud elültetni. A hosszú távú siker azonban jórészt az időjárástól függ: a csapadékszegény tél után a növényzet már nagyon várja a tavaszi esőket.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy Budapesten, a II. kerületben a Gugger-hegy (Látó-hegy) oldalában, az Árpád kilátó közelében egy romló egészségű, kiritkult feketefenyves területén található „üres” folton nemrég facsemetéket ültettek egy nemzetközi cégcsoport dolgozói. A közös munka során a Budapesti Erdészet segítségével 300 lelkes munkatárs ezer nagyméretű molyhos tölgy csemetét ültetett el.

Ha már tavasz, akkor nagytakarítás: a Gödöllői Erdészet kezelésében lévő, Gödöllő, Kerepes és Veresegyház községhatárban elhelyezkedő erdőterületen tavaszi nagytakarítást és szemétszedést tartanak az erdészetnél foglalkoztatott közmunkások és az erdészet munkatársai. Az illegálisan lerakott szemetet összegyűjtik, majd konténerekkel szállíttatják a gödöllői hulladéklerakóba.

  

A Parkerdő a turistaház-felújítási programja mellett fontosnak tartja a kapcsolódó turisztikai fejlesztéseket, ezért volt szükség a zöld+ turistajelzés karbantartására a Pilisszentlélek és a Fekete-hegyi Sasfészek Kulcsosház közötti szakaszon. A jelzéseket a Budapesti Természetbarát Sportszövetség újította meg, akik még ebben az évben folytatják ezt a munkát a kulcsosház és Kesztölc közötti szakaszon.

Az említett szakasz meredek hegyoldalban halad, ahová emiatt korábban lépcsőket építettek be. A lépcsőfokok állapota az évek során az időjárás és az igénybevétel miatt leromlott, ezért a Pilisszentkereszti Erdészet most a teljes szakaszon, 50 méter hosszan kijavította azokat.


Heti programajánlónk a visegrádi Mogyoró-hegyre, a Madas László Erdészeti Erdei Iskolához várja a felfedező kedvű kirándulókat:
2014. április 12-én 11 órától 13 óráig Orchidea-túrát tartanak, mert a visegrádi Mogyoró-hegy térségében már nyílnak féltve őrzött kincsek, az agárkosborok.
Aki kíváncsi a hazai vadon élő orchideák titkos életére, valamint szeretne egy csodálatos és tartalmas sétát tenni a Kis-Villámon, jöjjön szombaton 11 órára az Erdei Művelődés Házához. Részvételi díj felnőtteknek: 500,-Ft, 6-18 éves tanulóknak 250,-Ft.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Cikk első megjelenése: 2014-04-09 19:35
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 24 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter