2021. február 27., szombat - Ákos, Bátor
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Outdoor túrakereső modul, elsőként a Mátrában!

52 gyalogos túrajavaslat 750 km-nyi útvonallal
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület 2009-es megalakulása óta számos új fejlesztést hajtott végre. Ezek közt említhető egy korszerű informatikai rendszer felállítása, ami nem csak a www.gyongyos-matra.hu honlapból, hanem az ahhoz kapcsolódó kültéri érintőképernyős  információs kioszkokból, valamint a háttér munkát segítő back office modulból áll. Ennek a nagy rendszernek egy új része, a hazánkban elsőként most debütáló úgynevezett outdoor modul.

Az outdoor rendszer valójában egy túrakereső (a honlapon így jelenik meg), melynek segítségével jelenleg 52 konkrét gyalogos túraajánlatból, mintegy 750 km-nyi útvonalból választhatunk.
Keresésünket leszűkíthetjük a Mátra egyes részeire, vagy kereshetünk távolság, illetve az emelkedők nehézsége szerint. A kilistázott találatok közt, a kiszemelt túránkat térkép nézetre váltva egy online turistatérképen megjelenítődik az útvonalunk, arról rövid leírással, pontos adatokkal (táv, szintemelkedés, idő…), fényképekkel, POI pontokkal, és az útvonal letölthető GPS trackjével.  A GPS-el nem rendelkezőknek is hasznos ez a túrakereső, hiszen a túraleírásokat ki lehet nyomtatni.A rendszer tartalmi szerkesztői, a TDM munkatársai elképzelései szerint az adatbázis nyitott, azaz ha bárki eljuttat hozzájuk egy mátrai túraleírást, fotókkal, GPS trackkel, személyes élményekkel fűszerezve, az szintén felkerülhet a túraajánlatok közé. Így idővel egy személyes élményeken alapuló túraadatbázis jön létre, melyet mindenki örömmel és megelégedéssel használhat.

Az Egyesület további tervei közt szerepel, hogy a honlapot, és a túrakeresőt okostelefonokra optimalizáltassák, valamint a TDM tag szolgáltatókat túraútvonalakkal előre telepített GPS készülékekkel lássák el, melyek a turisták rendelkezésére bocsájthatóak.  Amint lehetőség lesz mátrai hegyikerékpáros és nordic walking útvonalakat kialakítani, úgy kerékpáros és nordic túraajánlatok is helyet kapnak a túrakeresőben.


Külön köszönet jár a Turistautak.hu társaságnak, akik önzetlenül jóváhagyták, hogy a rendszerhez az általuk létrehozott online turistatérképet felhasználhassuk, valamint a gps-es adatbázisukat használhassuk.

És végül, de nem utolsó sorban nagy köszönet jár a rendszer fejlesztőjének a Chrome Kreatív Munkák Kft.-nek,  akik remélik, hogy a Mátra után minél több helyen elterjed ez az outdoor szolgáltatás.
Cikk első megjelenése: 2011-11-16 15:42
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 006 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 904 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 222 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter