2022. január 26., szerda - Vanda, Paula
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Ötödször koszorúztak magyar természetjárók Doberdón

Az értelmetlen háború áldozataira, köztük a magyarokra emlékeznek minden évben
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A St. Michele-hegy neve Észak-Olaszországon kívül szinte senkinek nem mond semmit. Ahogy mégis ismerhetjük: Doberdó. Az első világháború olasz frontján itt volt a legnagyobb a magyar emberveszteség. Minden évben az egykor szembenálló felek közösen emlékeznek meg halottaikról, a hegyen. Jó lenne, ha minél több magyar túrázó értesülne erről a kegyeletteljes megemlékezésről, és látogatna el szeptember második vasárnapján erre a megható eseményre. A hely viszonylag közel van a magyar határhoz, kiadós hegyi túrákat lehet tenni az egykori hadszíntéren. Az alábbi beszámoló a 2011-es megemlékezést írja le.

 
Az Olajipari Természetbarát Sportegyesület idén tizennegyedszer járta Észak-Olaszország hegyeit Kremser Ferenc és Urbán László vezetésével kilenc napon át. Túráink során fotódokumentációt készítettünk a háborús színtereken is.


Ezt követően szeptember 11-én ötödször vettünk részt a St. Michele hegyen – a Doberdón – rendezett ünnepi megemlékezésen. A helyszínnek az ad különös jelentőséget, hogy az I. világháború olasz frontján itt harcolt és halt meg a legtöbb magyar katona.
 

 
Az ünnepség az olasz, az osztrák és a magyar lobogó – a nemzeti himnuszok hangjai mellett történt – felvonásával kezdődött. E három ország csoportjai vettek részt zászlóik mögött felsorakozva.


 

Hazánkat hárman képviseltük. A tábori misét követően a rendezők, két közeli város (Sagrado és Gradisca) polgármestere és a delegációk vezetői köszöntötték a résztvevőket. Közös eszmei mondanivalójuk a hősök emléke előtti tisztelgésen kívül emlékeztetni a háborúk értelmetlenségére, a nemzetek összefogására a béke érdekében.


 

Idén is nagy sikere volt Urbán László olasz nyelven elmondott köszöntőjének, melyben megemlékezett az önálló olasz állam megalakulásának 150. évfordulójáról is. Ezután vonultak a résztvevők először az osztrák, majd a közös olasz-magyar emlékműhöz a koszorúzására. Ez utóbbinál egy katonai zenész az Il Silenziót játszotta el – természetesen – trombitán.


A koszorúzást követően „fehér asztal” mellett kötetlen beszélgetésekre, ismerkedésekre került sor. Többen kerestek fel bennünket, akik jártak hazánkban, dicsérve azt. Amikor azonban rákérdeztünk arra, hogy hol jártak, kiderült, hogy a Balatonon és Budapesten kívül egy-egy helyszínt említettek.


 

Ekkor alakult át csoportunk turisztikai propagandistává. Megadtuk elérhetőségünket ahhoz, hogy segítséget nyújthassunk magyarországi programjaik összeállításához. Azzal búcsúztunk a többiektől, hogy 2012. második szeptemberi vasárnapján újból találkozunk.
 

Hazatérésünk után alig három héttel, szeptember 23-án az Erzsébet téri Gödör Klubban korábbi túráinkat idézhettük fel a „Hadiutakon a békéért, az egészségért és a tudományért” című kiállítás bemutatásán. A tárlatot ugyanis egyesületünk tagjainak az észak-olaszországi hadszíntereken készített fényképeiből állította össze Urbán László sporttársunk.

Cikk első megjelenése: 2011-09-23 20:42
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 131 regisztrált felhasználó
 • 2 463 hírlevél előfizető
 • 345 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 15 esemény
 • 3 038 megjelent cikk, hír
 • 284 belső oldal
 • 2 265 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter