2022. augusztus 15., hétfő - Mária
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Öt éve jelent meg a Természetjáró Turista Magazin

Ekkor került az Magyar Természetjáró Szövetség tulajdonába a lap
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Turista Magazint 2012 júliusáig nem az MTSZ adta ki, annak ellenére, hogy bizonyos időszakokban a lap impresszumaiban az MTSZ  hivatalos lapjának volt megnevezve. Azt vélhetőleg nem mindenki tudja, hogy az újságnak más néven voltak előd évfolyamai, sőt, volt olyan időszak is, amikor olyan kötődésű évfolyamszámozást használtak, amelyhez semmi köze sem volt. Öt éve archív képekkel illusztrálva a Turista Magazin kiadásának kalandos történetéről valamint a köréje szőtt anomáliákról is olvashattunk az akkori lapban.

A Turista Magazin 2012 júliusi szám tartalomajánlója.

Az évfordulóra való emlékezésül itt újra közöljük a lap kiadásáról szóló cikket.

A TURISTA MAGAZIN KIADÁSÁNAK TÖRTÉNETE

Mindazoknak, akik a Turista Magazin korábbi számait is olvasgatták, feltűnhetett, hogy e lapszám címlapján már nem szerepel a CXIX. évfolyam felirat. A magyar turista folyóiratok kiadásának történetét ismerők számára régóta tudott, hogy ez nem igazán helyes évfolyamszámozás. Kivonatos laptörténeti visszatekintőnkből az is kiderül, miért nem.

Amióta csak felvetődött a szervezett magyar turistaság gondolata, ezzel egy időben az igény is felmerült, hogy eseményei is dokumentálásra kerüljenek. Más önálló turista sajtó nem lévén, csak néhány korabeli folyóirat (pl. a Vasárnapi Újság) hozott le időnként a régebbi időkben néhány turista témájú cikket.

Az első hivatalosan szervezett hazai turista alakulat, a Magyarországi Kárpátegylet (1885-től a trianoni kettészakadásáig Magyarországi Kárpátegyesület) 1873. augusztus 10-én alakult meg Tátrafüreden. Már az alakuló közgyűlésükön kimondták, hogy működésükről évente egy-egy évkönyv formájában számolnak majd be, és ezt az elhatározást tartva 1874-ben ki is adták az elsőt. Viszont „az évkönyvrendszer a fejlődő turistaszellem megnyilvánulásával járó igények kielégítésére egészségesnek nem bizonyulván, rövidebb időközökben megjelenő lapra volt a turistaközönségnek szüksége”.


A Magyarországi Kárpátegyesület (MKE) Budapesti Osztálya az 1888 december 28-án történt második megalakulásakor „működése egyik legfőbb tényezőjéül s eszközéül egy turistalap megindítását tekintette, amelynek hiánya hazánkban nagyon érezhető volt”. Az új választmány első (1889. január 5.) ülésén eldöntötte, hogy a „turistaság és a honismeret terjesztésére” kiad egy folyóiratot. Vállalkozásukat teljes siker koronázta. A Turisták Lapja első száma dr. Téry Ödön és dr. Thirring Gusztáv szerkesztésében 1889 február elején jelent meg, a tervezett 500 helyett „nagy merészen” 1200 példányban, nem is sejtve, hogy idővel ez is kevésnek fog bizonyulni. 1891. szeptember 29-én a Budapesti Osztály kivált az MKE-ből, és Magyar Turista Egyesület (MTE) néven önálló szervezetként folytatta munkáját, így a Turisták Lapja kiadását is. A leghosszabb ideig azonos néven megjelent magyar turista folyóirat 56 évfolyamot ért meg, a 346. lapszámot 1944 decemberében adták ki.

A Turisták Lapja nagy hatással volt a többi egyesületre is. Sokan hivatalos lapjuknak tekintették, közülük néhányuknak később lehetőségük nyílt saját lap kiadására is. 1892-től az Erdélyi (Erdélyrészi) Kárpát-Egyesület kiadásában megjelent Erdély című folyóirat, 1894-től az MTE Tanítói Osztályának (később Magyar Tanítók Turista Egyesülete) hivatalos lapja a Turista Közlöny, 1910-től a Budapesti Egyetemi Turista Egyesület (később T és A részvénytársaság) fiatalos orgánuma a Turistaság és Alpinizmus, 1912-től a Természetbarátok Turista Egyesülete kiadványa, a Természetbarát színesítette a turista lapok palettáját, hogy csak a kiemelkedőbbeket említsük.

A háború után a polgári turista szervezetekkel szemben történt állami felszámolások véget vetettek az MTE további működésének is. 1945-46-ban az ország új rendszere nem engedett meg semmilyen turista lapot kiadni. 1947-től 1951 márciusáig tovább folytatódhatott a Természetbarát újság megjelenése (TTE).


A magyar turista lapkiadás ettől kezdve teljesen állami kézbe került. Már 1948-tól megjelent a Sport és Testnevelés, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa mellett működő Országos Testnevelési és Sportbizottság havi folyóirata. De ez a lap (már a nevéből is következve) csak nagyon kevés turistatémájú cikket hozott le az oldalain. Ugyanez a szervezet adta ki a Természetjárás című folyóiratot 1955 áprilisától (I. évfolyam 1. szám), mely az 1956-57-es események alatt szüneteltetve egészen 1960 júniusáig ezen a néven került a turisták kezébe. Júliusban Turista néven folyamatos évfolyam és lapszámozással folytatódott a lap, és ezen a néven jelent meg 1970-ben a XVI. évfolyam 12. (decemberi) száma. Ezen időszak alatt a Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) hivatalos lapjaként is nevezték. 1971-ben (XVII. évfolyam 1. szám, január) újabb névváltozás következett, megszületett a mai név – a Turista Magazin.


A magazin szerkesztősége által az 1973 januári számban (minden magyarázat nélkül) egy újabb évfolyam számozási rendszer került bevezetésre, valószínűsíthetően a szervezett magyar természetjárás közelgő 100 éves évfordulója alkalmából. A rendes, 19. évfolyam mellett zárójelben a 84. évfolyam is fel lett tüntetve, ami a Turisták lapja kiadásának évétől eltelt évek száma, vagyis belevették azokat az éveket is, amikor semmilyen lap sem jelent meg a háború után említettek közül. Az természetesen nem zavarta őket, hogy az a lap már jó ideje nem jelenhetett meg a korábban már említett körülmények miatt. Ez a kettős számozás még további hibákat is magában rejtett. 1975-ben az augusztusi szám még 21. (86.) évfolyamot jelzett, majd szeptemberben 25. (86.) évfolyamra váltottak, de ezzel még nem lett vége a kavarodásnak. 1977-ben a belső fejlécbe egyszer „Alapítási éve: 1889.” is megjelenítésre került, amit később az egyes lapszámokban „Az első magyar turistalap alapítási éve: 1889.” mondatra változtattak. Az 1977 januári számban 27. (88.) évfolyam, ám a februáriban már 29. évfolyam szerepelt, de a zárójeles számozás nélkül, amit tovább vittek 1978-ban és 1979-ben is. 1980-tól egy huszáros váltással már csak a korábban zárójelbe tett évfolyamszámozással (91. évfolyam) folytatódott a kiadás 1999 júliusáig (110. évfolyam), amikor megszüntették.

   

2000-ben semmilyen turista lap nem került kiadásra, majd a 2001 júliusi számmal a Timp Kft. a magazin kiadási jogát az államtól megszerezve 112. évfolyamként újraindította, mintha az előző évben is megjelent volna. 2003-ban újabb változás következett, a Kornétás Kiadó szerezte meg a Turista Magazin kiadási jogát, aki 2004 végén (115. évfolyam) megszüntette, és a még 2001 októberében indított Mount Everest című folyóiratával egybeolvasztva Hegyisport és Turista Magazin (HTM) néven adott ki egy új újságot. Ez a helyzet 2009-től ismét átalakult, a HTM önálló magazin lett, a Turista Magazin ezen a néven újra kiadásra került. Fejlécébe bekerült a Természetbarát Szövetségre utaló Természetbarát kifejezés, bár a magazint továbbra is a Kornétás Kiadó adta ki. Ekkor CXVI. évfolyam került rá. Helyesen, a HTM időszak nem került be a számozásba.


Mennyi az annyi? Hogy is állunk az évfolyamszámozással?
Ha a jelenlegi gyakorlatot vesszük alapul, akkor a Turisták Lapja kiadásától (1889) számítva az eltelt éveket, akár rendben is lehetne a dolog 1999-ig (110. évfolyam). Figyelembe véve, hogy 1945-ben, 1946-ban semmilyen turista témával foglalkozó lap nem jelent meg, és 2000-ben a 111. évfolyam sem, a 2012-es év CXIX. évfolyama megjelölés csak úgy állhatná meg a helyét, ha elődjének tekinti a korábban megjelent újságokat, a Természetbarátot és a Sport és Testnevelést is. Azonban a Turista Magazinnak konkrét elődei a Természetjárás és a Turista voltak, ezek számozását követte folyamatosan a történelmietlen változtatásig.

A turistaság történetével foglalkozók véleménye szerint a Turisták Lapja elődnek való tekintése mindenképpen túlzás, de a másik kettő sem igazán elfogadható. A helyes számozás az 53. évfolyam lenne. De ez sokakat tán nem is érdekel – igazuk van, a lap tartalma a lényeg...

Írta: Kunos Gábor, fotók: MTSZ archívum

Megjelent a Turista Magazin 2012 júliusi számában.

Az azóta megjelent számok címlapjai közül:

Turista Magazin 2012-es és 2013-as címlapok

Turista Magazin 2014-es és 2015-ös címlapok
Turista Magazin 2016-os címlapok
Turista Magazin 2017-es címlapok

Turista Magazin.
Cikk első megjelenése: 2017-07-19 13:48
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 094 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter