2022. október 04., kedd - Ferenc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Országos Magyar Turista Kiállítás

Budapest 1931
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Magyar Turista Szövetség nagyszabású kiállítását a Magyar Királyi Technológiai és Anyagvizsgáló Intézet József körúti helyiségeiben dr. Zsitvay Tibor igazságügy miniszter, az MTSZ és a kiállítás védnöke nyitotta meg 1931. május 16-án.

Jelen voltak a kereskedelemügyi, a földművelésügyi, a népjóléti, a honvédelmi és a vallás- és közoktatásügyi minisztériumok, az Országos Testnevelési Tanács, az Idegenforgalmi Tanács, a Magyar Városok Országos Kongresszusa, a sportszövetségek és sportintézmények képviselői is.
A megjelenteket a rendező bizottság nevében dr. Thirring Gusztáv, a szövetség tiszteletbeli elnöke köszöntötte.

„Ez a kiállítás oly eszme diadalát hirdeti, mely hazánkban csak aránylag rövid idő óta ismeretes. A magyar turistaság alig tekint vissza hatvan évnél hosszabb időre. Tulajdonképpen a Magyarországi Kárpátegyesületnek 1873-ban történt megalakításával vette kezdetét a hazai turistaügy intézményes szervezése, és már az 1885. évi országos kiállításon ott láttuk a fiatal egyesület pavilonját, melynek tanulságos gyűjteményei méltán felkeltették a látogatók figyelmét. Annál meglepőbb, hogy az 1896. évi ezredéves országos kiállításon a turistaság csak a mezőgazdaság nagy csoportján belül kapott egy város és egyetlen magánkiállító képviseltette a magyar turistaságnak akkor már fellendülő ügyét, oly szűk keretben, mely jelentőségével semmiképpen nem állott arányban. Évtizedek múltak el ezután, míg magyar turistaság fejlettségének bemutatására, az 1926. évi sportkiállítás keretében, újból alkalom nyílt, de az a szűk szobácska, mely e célra a Nemzeti Múzeum kiállítási helyiségeiben rendelkezésre állott, korántsem bírta befogadni azt az anyagot, mellyel már akkor is felléphettünk volna, hogyha ügyünk állapotáról hű képet adnunk lehetőség nyílik.
A hazai turistaügy rendkívüli fejlődése, melynek a legutóbbi időben tanúi lehetünk, immár elodázhatatlan kötelességünkké tette, hogy végre oly összefoglaló és egyetemes kiállítással lépjünk a nyilvánosság elé, mely megismertesse a világot céljainkkal és terveinkkel, számot adjon eddigi működésünk eredményéről és ezzel lehetővé tegye, hogy a magyar turistaság végre visszakapja azt a méltánylást és elismerést, melyre hazafias és közérdekű működésével méltán rászolgált."

Dr. Zsitvay Tibor védnök válaszbeszédének ezek voltak a záró mondatai:
„Ez az olthatatlan szeretet itt van ezen a kiállításon és tovább él az utánunk növekvő új magyar turista nemzedékek szívében is, mint a nemzet és a magyar turistaság összeforrott jövőjébe vetett hit útmutató lángoszlopa.
A múlt emlékei: a jövő programja. A múlt dicsősége: a jövő záloga.
Turistahit és turistaakarat elér minden magyar csúcsot a magyar ég alatt.
A kiállítást megnyitom."

Ezek után Vörös Tihamér kiállítási igazgató vezetésével megindult az előkelő vendégsereg a kiállítás megtekintésére.

Vörös Tihamér
a kiállítás megszervezője

Képek a kiállításról:

Dr. Téry Ödön turistaereklyéi
 
A téli turistaság és sísport csoportja
 
A Mátra-Galyatetői menedékház mása

 
  A Magyarországi Kárpát Egyesület alkotásai és munkaterületei
kiállítási anyagának egy része
 

A Magyar Turista Egyesület kiállítási csoportja
 
A Mecsek Egyesület alkotásai
(középen az új jubileumi menedékház)
 
A kiállítás cserkész csoportja

...


A kiállított tárgyak jegyzékében 540 tételcsoport van felsorolva, melyek szinte megszámlálhatatlan tárgyat illetve dokumentumot tartalmaznak. Ezeken felül a kiállítási termek ablakaiban mintegy 2000 diapozitívot is elhelyeztek.

(Képek: TA/1931 és Kunos Gábor.)
Cikk első megjelenése: 2013-11-26 19:51
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 4 esemény
 • 3 104 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter