2023. március 27., hétfő - Hajnalka
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Országos érdekképviseleti ernyőszervezetté alakulhat át az MTSz

Vendégünk volt Garancsi István miniszterelnöki megbízott
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
2012. január 11-én a Magyar Természetbarát Szövetség Országos Központjában havi rendes ülését tartotta a szövetség Ügyvezető Elnöksége. Az ülés fő témája a Magyar Természetbarát Szövetség tervezett teljes átalakulása volt, melynek keretében az MTSz lenne a magyar természetjárás országos érdekképviseleti ernyőszervezete és szolgáltató központja.


Garancsi István
(a kép forrása: hatharom.hu)
 
Az ülésen részt vett Szabó Imre Elnök, Pusztay Sándor Elnökhelyettes, Vajk Ödön, Baronek Jenő és Kovács Tamás Alelnök, Duró Imre Igazgató, meghívott vendégként Thúróczy Lajos Tiszteletbeli Elnök, dr. Molnár József jogi tanácsadó, s nagy örömünkre Garancsi István, a turizmus fejlesztéséért felelős Miniszterelnöki Megbízott.
 
Dr. Kovács Mátyás Elnökhelyettes előre jelezte távollétét, Bornemisza Miklós Elnökhelyettes nem vett részt a tanácskozáson.
 
Az ülés napirendjén három pont szerepelt.
 
Elsőként - Szabó Imre Elnök úr bevezetője után - Garancsi István Miniszterelnöki Megbízott ismertette a turizmus fejlesztésének, az MTSZ-re épülő tartalmi és formai terveit.
 
Garancsi István látogatását és tájékoztatóját a Szabó Imre Elnök úrral folytatott több hónapos egyeztető munka előzte meg, amelynek során körvonalazódott az az elképzelés, mely szerint a Magyar Természetbarát Szövetség átalakulna a természetjárás országos ernyőszervezetévé és a tagság ilyen irányú döntése után új szervezeti keretben, új célok és feladatok mentén folytatná tevékenységét. Ennek során sokkal hangsúlyosabb szerepet kapna az érdekvédelem, a partnerszervezetekkel való együttműködés, a forrásteremtés és a szolgáltató tevékenység.
 
A miniszterelnöki megbízott tájékoztatóját követően az ügyvezető elnökség elkötelezte magát a tervezett változtatások, átalakítások, fejlesztések mellett, és elfogadta azt az ütemtervet, amelynek eredményeként, az alapszabály módosítását és a májusra tervezett tisztújítást követően egy alapjaiban új szervezet jön létre.
 
Az ügyvezető elnökség, második napirendi pontként, a szervezet átalakítás ütemtervét fogadta el. A döntést megelőzően meghallgatta dr. Molnár József jogi szakértő tájékoztatóját a törvényi feltételek változásáról, illetve a szervezet-átalakítással kapcsolatos feladatokról.
 
dr. Molnár József elmondta, hogy a civil szervezetekre vonatkozó szervezet átalakítási határidők 2014-ig kitolódtak, így az ezzel kapcsolatos feladatok nem égnek a körmünkre, de a törvényi változások miatt szükséges feladatokról az elnök-főtitkári értekezleten felkészítjük a Magyar Természetbarát Szövetség középvezetőit.
  
Harmadik napirendi pontként Duró Imre igazgató tájékoztatta az ügyvezető elnökséget a pályázatokkal és projektekkel kapcsolatos aktuális feladatok végrehajtásáról. Elmondta, hogy a Zöld Forrás pályázaton 605 ezer forintot nyert a szövetség, amely negyede a pályázott összegnek, a így az eredeti programot nem lehet megvalósítani. Az ügyvezetés, egy szűkített program végrehajtásának lehetősége esetén a pályázati támogatás elfogadása mellett foglalt állást.

Az is elhangzott hogy a szlovák-magyar pályázat formai eredményéről talán a hónap közepén érkezik visszajelzés, s a tavalyi NEFMI és MOB pályázat elmaradt részletei is beérkezhetnek a közeljövőben, illetve az elszámolást követően. A további határon átnyúló együttműködési programok indítása a szlovák—magyar pályázat sikerétől függ.
 
 
Az ügyvezetés az alábbi ütemterv szerint tervezi a szervezet átalakítási folyamat végrehajtását.
 
 
dátum
fórum
feladat
Január 11.
Ügyvezető elnökségi ülés
Szervezet átalakítási folyamat elindítása
Január 28.
Rendkívüli elnökségi ülés
A szervezet átalakítási elfogadása. A tisztújítás elindítása, a jelölő bizottság felkérése, a rendkívüli közgyűlés előkészítése.
Február 2.
Ügyvezető elnökségi ülés
A rendkívüli közgyűlés és az elnök-főtitkári értekezlet előkészítése. 
Február 25.
Rendkívüli közgyűlés
Alapszabály módosítás és tisztújítás elindítása
Február 25-26.
Elnök-főtitkári értekezlet
A szervezet átalakítással kapcsolatos tájékoztató, képzés és vita.
Március 7.
Ügyvezető elnökségi ülés
Az elnökségi ülés előkészítése, a Beszámoló és a Közhasznúsági jelentés, valamint a 2012. évi költségvetés elfogadása
Március 24.
Elnökségi ülés
Az alapszabály-módosítási javaslat elfogadása, a közgyűlés napirendjének véglegesítése. A Beszámoló és a Közhasznúsági jelentés, valamint a 2012. évi költségvetés elfogadása. Szakági munka értékelése.
Április 4.
Ügyvezető elnökségi ülés
A szervezet-átalakítási folyamat monitoringja
Május 2.
Ügyvezető elnökségi ülés
Az ügyvezető elnökség eddigi tevékenységének értékelése. A szervezet-átalakítási folyamat monitoringja
Május 12.
Közgyűlés
A Beszámoló és a Közhasznúsági jelentés, valamint a 2012. évi költségvetés elfogadása.
Alapszabály módosítás,
Tisztújítás.
 
Budapest, 2012. január 13.
 
Duró Imre
 igazgató
Cikk első megjelenése: 2012-01-13 14:53

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter