2021. október 28., csütörtök - Simon, Szimonetta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Önkéntesek tisztították a szeméttől az Ipolyt

A Magosfa Alapítvány akciója
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Önkéntesek immár hetedszer tisztították meg a szeméttől az Ipoly 40 km-es szakaszát. A Magosfa Alapítvány akciójának célja az Alsó-Ipoly környezeti állapotának javítása, a helyi lakosok, döntéshozók, az idelátogatók szemléletformálása volt, valamint hogy hasonló munkára biztassák az itt élőket.
 
 Az első hasonló akciót 2005 nyarán szervezték meg, a „Tiszta, egészséges Ipoly mentéért!” – szennyezőforrás-felmérési és felszámolási projekt keretében. Azóta évről-évre sor kerül az Ipoly tisztítására, általában 20-25 önkéntes bevonásával. Egy-egy akció során csaknem 100 zsák szemetet gyűjtenek össze a folyóból és partjáról. Munkájuk eredményeképpen évről-évre csökken a hulladék mennyisége.
 
A Börzsöny hegység mellett az Ipoly a térség meghatározó természeti eleme. A folyó egyre népszerűbb a turisták körében, és jelentősége várhatóan folyamatosan nőni fog az elkövetkezendő években. A kikapcsolódás, a turizmus mellett a folyó vízminőségének javítása társadalmi-gazdasági szempontból is elengedhetetlen, ugyanis egyes településeket az Ipoly menti kutakból látnak el ivóvízzel, és több helyen öntözési célra is hasznosítják a vizét. Mindezeken túl az Ipoly hal- és madárfaunája, valamint a folyó menti vizes területek növényvilága kiemelkedő természeti értéket képvisel.


A Magosfa Alapítvány közleménye szerint két okból végzik el évente a tisztítási akciót. Elsődleges indok, hogy egy év alatt jelentős mennyiségű szemét halmozódik fel az Ipoly mentén. Másfelől úgy vélik, a sajtón keresztül pozitív példát mutathatnak a helyieknek, s ezzel arra ösztökélik őket, hogy óvják, védjék a környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán. Részben munkájuknak köszönhető, hogy egyre több településen szerveznek szemétgyűjtési, illetve illegális hulladéklerakó-felszámolási akciót.

Idén hetedszerre végezték el a szemétszedést. A három nap során 7 hajóból álló csapat haladt végig a folyó Perőcsény, Haraszti-puszta alatti szakaszán. A mederből, illetve a part gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtötték össze a hulladékot, jellemzően műanyag-palackokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, de „horogra akadt” DVD-lejátszó és autó első lökhárítója is. Az összegyűjtött szemetet hulladéklerakóba szállíttatták el.


Az Ipoly tisztításával a környezet állapota javul a kistérségben. Ez jó a helyi lakosoknak, hiszen tisztább, egészségesebb környezetben élhetnek. Előnyös a helyi önkormányzatoknak, ugyanis kedvezőbb lesz településük megítélése. Pozitív hozadéka lesz a turizmusból élők számára is, hiszen a tiszta kistérség növeli a turisták érdeklődését az Alsó-Ipoly mente iránt.

Minden akció alkalmával törekszenek arra, hogy a szemétszedésen kívül más hasznos tevékenységet is végezzenek a térségben, továbbá a résztvevőkkel megismertessék a térség hagyományait. Céljaikkal összhangban idén megtisztították a gyomoktól, tájidegen fajoktól a térség tájértékei közé tartozó ipolytölgyesi Cserge-malom romjait és a mellette található pihenőhelyet, és megtekintették az ipolyszalkai tájházat is.

A képekre kattintva azok nagyobb méretben nyílnak meg.
 
Magosfa Alapítvány, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2014-08-03 14:59
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 105 regisztrált felhasználó
 • 2 435 hírlevél előfizető
 • 345 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 003 megjelent cikk, hír
 • 279 belső oldal
 • 2 258 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter