2023. március 21., kedd - Benedek
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Önkéntesek közreműködtek a turistajelzések felújításában

A Balaton Turista Egyesület és a Laposa Pincészet közös jelzésfestése
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Különös kérdés érkezett néhány hete tagszervezetünkhöz, a Balaton Turista és Szabadidő Egyesülethez: a Laposa Pincészet munkatársai arról érdeklődtek, hogy milyen módon vehetnének részt a turistajelzések felújításában?


Az egyesület vezetője, Csiba Ágoston nemcsak örömmel, hanem mondhatni rutinnal fogadta a civil önkénteseket, hiszen többször vezetett már munkatúrát olyanoknak, akik nem ismerték a jelzésfestés folyamatát. Toni számos pozitív tapasztalatot és gyümölcsöző kapcsolatot szerzett az így végzett közös munkákból, így ezekre alapozva igent mondott a megkeresésre. Május közepén az egyesület részéről Bene Ildikóval, Kunos Gáborral és a pincészet munkatársaival közösen újították fel a Bujdosók lépcsőjének tetejétől a Tördemici kilátópontig tartó kék háromszög, valamint a Dongó-kúti elágazástól induló, kék kör (és piros sáv közötti) túraszakaszt az MTSZ Jelzésfestés pályázatának keretein belül. A jelzésfestés során szerzett élményekről Budavári Dóra, a Laposa Pincészet marketing-kommunikációs munkatársa számolt be nekünk.

Honnan jött a jelzésfestés ötlete?

Budavári Dóra: Nagyon szerettünk volna a Laposa csapattal valami olyan csapatépítő kirándulást, ahol a kellemeset összekötjük a hasznossal, és az élőhelyünknek is jót teszünk.

Közülünk többen Badacsony környékén élünk, természetközeli helyen és viszonylag sokat túrázunk. Felmerült a szemétszedés is, de a turistajelzések karbantartásának ötlete szó szerint szembejött velünk. Annyira alapvetőek és szinte természetesek ezek a jelzések, ahogy ott vannak körülöttünk, miközben rengeteg törődést igényelnek. Felújítani, újrafesteni, ellenőrizni kell őket. Ebben szerettük volna kicsit kivenni a részünket. A Balatontúra csapatának hála lehetőségünk volt a turistajelzések festésére.

 


Ezek szerint hallottatok már korábban a jelzésfestésről. Ismertétek a munkafolyamatokat is?

 

B.D: Tudtunk róla, hogy van ilyen, hiszen évről évre látjuk, ha megújulnak a turistajelzések. Ezért fordultunk a Balaton Turista Egyesülethez és ajánlottuk fel az önkéntes együttműködésünket. Számunkra akkor derült ki igazán, hogy ez mennyire egy profi és ellenőrzött folyamat, amikor közösen kimentünk a terepre és elkezdtük a munkát. Én például nem ismertem a részfeladatokat és azt sem, hogy ennyire aprólékosan át kell gondolni és meg kell tervezni minden lépést.

 

Milyen tapasztalatokkal lettetek gazdagabbak?

 

B.D: Mint minden csapatépítő és csapatban végzett munka, ez a kirándulás is megmutatta, mennyire jó együtt lenni az irodán kívül, és mennyire hasznos más feladatokban is megtanulni együttműködni. Séta közben kicsit jobban megismertük egymást, és a környezetünket. Többek között ez is célunk volt. Nagyon élveztük!A jelzésfestés óta változott a turistajelzésekhez és a természetjáráshoz fűződő viszonyod?

B.D: A Balaton Camino alapítójaként és rendszeres kéktúrázóként ez csak egy újabb szuper élmény volt a természetben. Többször vezettem már offline túrákat, ahol elvettük a telefont a kirándulóktól azért, hogy háborítatlanul tudják élvezni a természetet és a jelenlétet. Az biztos, hogy ezentúl még nagyobb tisztelettel tekintek a minket segítő turistajelzésekre!

 

A Balaton Turista és Szabadidő Egyesület ezúton hívja fel az érdeklődők figyelmét arra, hogy július 9-11. között Szigliget teljes turistaút hálózatán és a Balaton-felvidéki Kéktúra Badacsony-Salföld szakaszán folytatják a jelzésfelújításokat, amelyre szívesen várják a civil önkénteseket és a jelzésfestés iránt érdeklődőket is.

 

MTSZ Országos Központ

 fotó: Rácz Dominika

Cikk első megjelenése: 2021-05-28 06:47
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 141 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter