2023. március 30., csütörtök - Zalán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Oktatási témájú online összejövetel

Múlt, jelen és jövő – ez volt az Oktatási Bizottság által szervezett tematikus nap témája január 14-én.

A Magyar Természetjáró Szövetség képzései több irányban, több témában teszik lehetővé a fejlődést, a zászlóshajó ezen a területen a túravezető-képzés.

 

Két előadás és két beszélgetős blokk váltották egymást az online találkozón, melyre 31-en „jöttek el”. A résztvevők között voltak az oktatás iránt tanulóként és oktatóként, képzésszervezőként érdeklődők, és képviseltette magát a Magyar Természetjáró Szövetség is. 

 

Az első, bemelegítő előadáson a túravezetői tanfolyamok és vizsgák múltját mutatta be Jakab Éva (OB tag) az 1930-as évektől kezdve. A képzés és vizsgáztatás változásait olykor a történelem, máskor nem történelmi léptékű események alakították. Már csak a múlt felszínének kapargatása is érdekességeket, párhuzamokat, tapasztalatokat hozott elő.


Az elmúlt kilencven évben előremutató viták, (együtt)gondolkodások történtek a túravezetői képzések és vizsgáztatás kérdésében, sok változás kísérte az indulást követően kialakult gyakorlatot, mégsem meglepő, hogy a mai rendszer egyáltalán nincs messze a múlt század első felének gyakorlatától. Az oktatási bizottság jövőképéről beszélt Bánhidi Árpád, az oktatási bizottság vezetője a másik előadásban.
 

Az oktatási bizottság képzésre vonatkozó jövőképét a tagság több lépcsőben alakította az elmúlt négy-öt évben. A 2018. évi túravezetői találkozón forgószínpadszerűen gyűjtötték össze az igényeket. 2020-ban a képzéssel foglalkozók kaptak űrlapos kérdőívet. A kérdőívre válaszolók és az oktatási bizottság a járványévek alatt párbeszédeket folytattak. 2022-ben pedig a közelmúlt és közeljövő aktív tanfolyamszervezői gyűltek össze egy szakmai találkozóra. 
 

Az előadásokat kötetlen beszélgetés követte. A kérdések, észrevételek érintették az egyes képzési szinteket, a tanfolyamok online jellegét, a budapesti kereslet-kínálat kérdését, a régi és új rendszer átjárhatóságának szükségességét, a kitüntetéseket, a korábbi vizsgabiztosi rendszert, az ifjúsági képzéseket. 
 

Az oktatási bizottság folytatni szeretné a közös gondolkodást, ezért a tavaszi időszakban öt előadásból álló szakmai műhelyt szervez az oktatók számára. Az előadásokat az ország különböző nagyvárosaiban tartják, biztosítva az online csatlakozás lehetőségét is. Az első előadás március 9-én, Budapesten lesz. 


MTSZ Oktatási bizottság

Cikk első megjelenése: 2023-02-06 16:47
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 24 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter