2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Oktatási koncepció

Az MTSZ Oktatási és Képzési Bizottságának irányvonalai
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
 Tisztelt Sporttársak!

A Magyar Természetbarát Szövetség sok éve működő oktatási és képzési rendszerének egységesítésére és gondozására az MTSZ Elnöksége júniusi ülésén megbízott, hogy keltsem életre az MTSZ Oktatási és Képzési Bizottságát.

Ennek a vállalt feladatnak eleget téve, engedjétek meg, hogy röviden ismertessem elképzeléseimet a témával kapcsolatban.

 

A sok tíz éven keresztül működő rendszerünket több esetben mára az élet felülírta. Ezekre a megváltozott körülményekre reagálni kell, különben tudásunk és képzésünk elavulttá válik. Harminc évvel ezelőtt, ha valaki túravezető szeretett volna lenni, akkor az egyesülete illetve szakosztálya több évnyi túrázás után javasolta őt, hogy a közösség illetve a túrák vezetője legyen. Ez a kiválasztás nem volt gyors, de működött. Ennek segítségével olyan túravezetők ültek vissza az iskolapadba, akik mögött több évnyi – különböző évszakban megtett – „túrakilométer” állt.

Manapság, többek között a nagy egyesületek felbomlásával, viszonylag gyorsan – komoly tapasztalatok nélkül – bárki jelentkezhet túravezetőnek, még ha nem is áll mögötte közösség, akiket túrázni vinne. A jelenlegi rendszer azt a szélsőséges példát is megengedi, hogy akár csak egy túra teljesítése után már valaki birtokolhatja a túravezetői címet. Ez az egy túra meg pont a vizsga.

A célom az, hogy az MTSZ címeit és képzését az országban egységes, magas szintre emeljük. Ebben a munkában sok mindenki segítségét várom, mert feladatunk van bőven. Az oktatási szinteket kibővítjük illetve a fellépő igényekhez kell mérnünk. Az új oktatási rendszerben teret kap az úgynevezett moduláris képzés is, ahol a tananyagok egymásra épülnek illetve kellő átjárhatóság van a tanfolyamok között.

Terveim szerint az új rendszer 2013 januárjától fog érvénybe lépni, de változások a 2012-es évtől már várhatóak. Az új rendszer alapja a széles egyeztetés illetve szakértők felkérése az adott témában, majd az így kapott vélemények összegzése és döntések, határozatok meghozatala.

2013-tól a vizsgáztatás már egységes tananyag-törzsön illetve kérdéssoron fog alapulni, amely tananyaggal illetve módszertani segédlettel fog párosulni.

Az MTSZ Elnöksége által elfogadott rendszer szerint a képzési vázlat a következő lesz:
 

A Magyar Természetbarát Szövetség Túrázója

Ez egy rövid, pár gyakorlati alkalommal rendelkező, többnyire gyakorlati képzés, ahol a résztvevők az alapvető tájékozódási, elsősegély, tereptani, csoportos mozgáshoz való ismereteket sajátítják el.
 

Ezt követi szintben a Magyar Természetbarát Szövetség Túravezetője

Ez a képzés a régi középfokú és a felsőfokú túravezetői tanfolyam (bronz és ezüst) összevonásából keletkezik. A képzés célja az egységes, minden körülmények között megfelelő, csoportok vezetésére alkalmas túravezetők képzése.
 

Harmadik szintként lép be a Magyar Természetbarát Szövetség Ezüstjelvényes túravezetője vagy más néven Civil közösségi vezetője

Az itt megszerzett tudás alkalmassá teszi a végzett hallgatókat, hogy tanult pénzügyi, jogi és adminisztrációs ismeretekre támaszkodva egyesületeket, szövetségeket illetve bizottságokat vezessenek illetve sikeres pályázatokat írjanak. A tananyag része az esetleges hivatalos engedélyek, kérelmek szakszerű megírása illetve kommunikációs és marketing ismeretek.
 

Utolsó képzési szintként a Magyar Természetbarát Szövetség Vizsgabiztosa áll.
 

Ők azok, akik a már eddig elsajátított ismeretek mellett képesek sikeres tanfolyamok, képzések levezetésére, ezek pénzügyi elszámolására és adminisztrálására. A tananyagban többek között szerepet kap a pedagógia és a pszichológia is, hiszen ők azok, akik a jövőbeli tanfolyamokat vezetik illetve az oktatóikat képzik és egységgé kovácsolják őket. A jövőben, a dinamikus működés miatt meg kell különböztetni aktív és nem aktív Vizsgabiztosokat is. Ezen feltételrendszer még kidolgozás alatt áll.

 

Az elfogadott rendszer része, hogy mindegyik szint tovább bővíthető, így a képzések folyamán egységes tudású túravezetői lesznek a Magyar Természetbarát Szövetségnek. Minden szakági túravezető rendelkezni fog az általános túravezetői ismeretekkel illetve a szintek között lehetőség van szakirányú illetve speciális tanfolyamokra is. Ilyenek lehetnek például a magashegyi túrázó, téli túrázó vagy akár a vízi túrázó tanfolyamok is.
 

A rendszer része, hogy minden, a Magyar Természetbarát Szövetség képzésén részt vevő hallgatót a tanfolyam megkezdésekor regisztrálni kell, illetve csak regisztrált hallgató szerezheti meg a képesítést a vizsga során.
 

A következő munkával teli napokban meg kell határoznia a Bizottságnak, hogy milyen feltételek mellett indíthat valaki tanfolyamot 2012-től, illetve milyen egyéb, adminisztrációs feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki a Magyar Természetbarát Szövetség bármiféle – oktatás illetve képzés útján – megszerzett címét megkaphassa.

 

Mindenkinek jó túrázást kívánva:

 

Farkas György
Oktatási és Képzési Bizottság vezetője

Cikk első megjelenése: 2011-09-28 14:48

Csatolt dokumentumok

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter