2023. január 28., szombat - Károly, Karola
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

OKT nyomvonalváltozás a Balaton-felvidéken

Csobánc és Szentbékkálla között – leírással és képekkel frissítve
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az Országos Kéktúra 6. szakaszának Csobánc - Mindszentkálla közötti útvonalán a tulajdonosi lezárások, illetve tervezett lezárások miatt módosításra volt szükség. Az új útvonal 440 m-rel hosszabb, szintben 5 méterrel több, mint a régi.

A lezárás egyrészt a Köves-hegy nyugati oldalában futó, a diszeli aszfaltútra leérkező kék útvonalát érintette. A kék itt egy rövid szakaszon magánterületen át vezetett, annak tulajdonosa a kihelyezett táblák alapján, nem járult hozzá a turisták áthaladásához. Innen nem messze, a Köves-hegy keleti oldalában, a Mindszentkálla felé lefutó oldalon is lekerítést tervez az ottani tulajdonos.

Az új útvonal a diszeli aszfaltúttól indulva a Hajagos oldalában, azt észak felé megkerülve a szőlősorok, házak, pincék között vezet, majd egy fiatal erdőbe érve, kitaposott ösvényen a Hajagos régi, manapság már csak a hajdani kőbányászatra utaló tereptárgyakkal és a terep tagoltságával jelzett bányaterületén visz át a Hottó-kút mellett futó erdészeti útra.


A köves-földes út szintben kanyarogva kezdetben erdőben halad, majd egy enyhe lejtővel a fás-ligetes domboldalra ér ki, ahonnan a Hajagost keletről határoló, Mindszentkállát a 77-es főúttal összekötő földúthoz vezet.


A földúton jobbra fordulva, azon közel 1 km-t megtéve, enyhe emelkedőt leküzdve tartjuk az irányt Mindszentkálla felé. A szőlősorokat elérve, hamarosan élesen balra fordulunk.


Innen bokrokkal övezett földúton visznek tovább a jelzések. Ez a szakasz már a Theodora-Kékkő Tanösvény útja is egyben, itt találkozhatunk a terület geológiai jellegzetességeit bemutató tanösvény táblákkal (11-es táblához egy 50 m-es kitérőt kell tennünk), és a tanösvényt kijelölő oszlopokkal is.

A kezdetben bokros, legelőterülettel övezett, és főként akácos-gyümölcsös erdősorok között futó földút egy balos kanyarral elvezet bennünket egy magaslesig,


ahonnan jobbra tartva elkerített füves terület mentén a kerítést követve, immár ösvényen, átérünk a mezőn és egy meredek oldalakkal és erdővel kísért árokhoz érkezünk.


Néhány 100 m után (a tanösvény 12-es táblájánál) az árokból jobbra fordulva a jelzések egy széles földúton vezetnek tovább. Az erdőt elhagyva a balról megjelenő szőlősorokkal kísért földút, egészen a Szentbékkálla határában található Kőtengerig, ahonnan Szentbékkálla felé már a régi nyomvonalat követjük tovább.

Az Országos Kéktúra által korábban érintett Mindszentkállát az új útvonal a módosítások során elkerüli, azonban a jelenlegi kékről, a kék négyzet jelzésen érhetjük el a faluközpontot.


Jelen útvonalváltozás a korábban már egyeztetett, időközben felmért kényszerű nyomvonal változtatások egyik eredménye.

MTSZ Országos Központ

Kapcsolódó cikkek:
Változott az OKT nyomvonala a Rozália téglagyár környékén.
Változott az OKT nyomvonala a Hármashatár-hegyen.
OKT nyomvonalváltozás Hollókő és Felsőtold között.
Változott az OKT nyomvonala Piliscsabán.
OKT nyomvonalváltozás Balatonhenyénél.
OKT nyomvonalváltozás Városlőd és Csehbánya között.
Cikk első megjelenése: 2017-05-19 16:16

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 171 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 14 esemény
 • 3 129 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 287 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter