2022. december 04., vasárnap - Borbála, Barbara
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

OKT50 - Zirctől Kisgyónig

19. nap - 2011.07.02. - A harmadik szakasz ötödik napja
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A hétvégére és a jó megközelíthetőségre való tekintettel nagyobb létszámot vártunk, de minden képzeletünket felülmúlta, az a 66 fő, akik az induláshoz összegyűltek.
Lelkesen üdvözöltük a régi ismert arcokat és szeretettel köszöntöttük a még ismeretleneket.

A tegnapi pihenőnap után, miután érzékeny búcsút vettünk házigazdánktól, Valiskó Lászlóné Ilikétől, leballagtunk az indulási helynek meghirdetett vasútállomáshoz. A szállásadó néninket nagyon ajánlom minden Zircre látogatónak, aki szállást keres, Deák F. utca 45 szám alatt, a Kék Túra útvonala melletti családi házban kedves fogadtatásra találnak. 20/345-2339- es számon bárki felhívhatja.


Viszonylag gyors regisztráció, pecsételés és az elmaradhatatlan csoportkép után vidám csevegés közepette vettük az irányt Nagyesztergár felé. Az időjárás egyenlőre kegyes volt hozzánk, kicsit borús, kicsit szeles időben, de eső nélkül bandukoltunk. A nagy csoportlétszám ellenére szépen együtt haladt a társaság. Nagyesztergáron Tamás és István, az ügyeletes fotósok, leszakadtak a csapattól, hogy megörökítsék a Fellner Jakab tervezte barokk templomot és a Purgly- kastélyt.

Az egyik rövid pihenőnél egy fiatal pár csatlakozott a társasághoz. Mint kiderült ők is Kék Túrázni indultak, így egy gyors regisztráció után, ők is csapattagok lettek.

Szép bükk erdőket, bokros legelőket, bozótosokat magunk mögött hagyva, már csepergő esőben értünk Bakonynánára.


A presszóban, ahol begyűjtöttük az aktuális igazoló pecsétet, egy kis kényszerpihenőt tartottunk, mert a csepergés komoly esőbe váltott. Egy frissítő és kávé elfogyasztása közben haditanácsot tartott a négy túrakísérő. A döntés megszületése után a nagytalpúak, Balogh Bandi vezetésével elindultak, hogy egy kis kitérővel meglátogassák a Tési szélmalmokat, a csapat többi tagja pedig szép óvatosan a Római- fürdő felé vette az irányt.


Az előzőekben leesett csapadék annyira volt jó, hogy sárossá, csúszóssá tegye a talajt. Ez a körülmény lelassította, de nem akadályozta a továbbhaladást. Csúszkálva, botladozva, néha elesve, de hangos jókedvvel értük el, a Gaja- patak által kialakított különleges képződményeket. Ismét egy gyors útvonal egyeztetés után az óvatosabbak, Dégi Csaba vezetésével visszatértek a kék jelzésre, a bevállalósak, Horváth István vezényletével, a jobb oldali magaslatot megmászva közelítettünk a Szentkút felé.

Itt összevárva a csapatot, rövid pihenő után, a következő pecsételő hely, Tésre indultunk. A jó szervezésnek köszönhetően ismét fedett helyen, az Erdei büfében ért utol minket az eső. Miután a szélmalmokat nézegető csoport is beért minket, utunkat Csőszpuszta felé vettük. Mivel az eső és a csúszós terep miatt lelassult a haladásunk, a Várpalota felől érkezettek Tésnél leszakadtak a csapattól, hogy a hazafele induló buszukat elérjék.


Így már csökkent létszámban, de nagyon lelkesen értük el az Alba Regia barlangkutató állomást, ahol Szolga Ferenc fogadott minket. Rövid bemutatót tartott a Bakony, illetve a Tési fennsík barlangjairól, körbe kalauzolt a bemutatótermen. Búcsúzóul, egy frissen, a nyomdából kikerült térképpel ajándékozta meg a csapatot, amelyen már tervként feltüntették az OKT útvonalának módosítását, amit az Alapítvány szeretne a Hegyi Imre emlékparkon átvezettetni Kisgyónig.


Innen, már úgy mond, célegyenesbe voltunk, hogy beérjünk a Természetbarát Telepre.
Útközben Horváth Pisti rövid tájékoztatót tartott a Hamuház történetéről, a Tűzköves- árok érdekességeiről, felhívta a figyelmünket az Erdei szentély fölé hajló fák koronájának, kupolára emlékeztető formájára. Tiszteletünket tettük a Bányászemlékműnél és fáradtan, de még mindig jó hangulatban sétáltunk a fogadó bizottság elé.


Asbóth Katalin, a Fejér megyei Természetbarát Szövetség elnöke, Kondor Attila, a Bakonyi szakasz koordinátora és Mag Éva, a Veszprém megyei Természetbarát Szövetség elnöke várta a beérkező csapatot egy kis lélekmelegítővel, néhány köszöntő szóval és meglepetés ajándékokkal.


A finom babgulyás vacsora, a szobák elfoglalása után, a nap levezetőjeként néhány pohár vagy doboz mellett mindenki elmesélte eddigi élményeit. 

Előző nap:        OKT50 - Zirc (pihenőnap)
Következő nap:     OKT50 - Kisgyóntól Bodajkig
Cikk első megjelenése: 2011-07-06 22:49

Kapcsolódó túramozgalmak

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter