2022. augusztus 15., hétfő - Mária
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

OKT50 - Vihar előtti csend

5. nap - 2011.06.18. - Az első szakasz ötödik napja
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A sárvári fürdőben felfrissült testünket újabb nagy erőpróba várta szombaton: reggel a majdnem 30 kilométerre lévő Káldra indultunk.

Miután átkeltünk a Rába hídon Sárvár-hegyközségnél az erők közé értünk. Másfél óra múlva értünk a sitkei csonka tornyú kápolnához, amelynek felújításáért Balázs Fecó jótékony célú koncerteket szervezett évekig. A kápolna mögött épített szabadtéri színpad és a nézőtérként funkcionáló több hektáros domboldal ma is méltó helyszíne a hasonló rendezvényeknek.
 


 

Itt csatlakozott a túrához Gyöngyösről érkezett új túratársunk a 70 éves Jóska bácsi, aki most néhány napot velünk tölt, aztán majd a későbbi szakaszokon is velünk túrázik néhányszor.


A kápolna-dombot magunk mögött hagyva értünk fel a Hercseg-hegyre, amely furcsa nevét állítólag onnan kapta, hogy miután nappal bazalt tömege felhevül, este, mikor lehűl, recsegni-ropogni kezd, azaz „hercseg”. 
 


A pincesort elhagyva értünk be Gércére, ahonnan a helyi kocsmában eltöltött pihenőidő után indultunk tovább a Rózsáskerti Erdészházhoz, amely kéktúra bélyegzőhely is egyben. Utunk a Farkas-erdőben, ebben a hatalmas tölgyesben vezetett tovább. Néhány percet töltöttünk Scherg Lőrinc erdőmester és felesége emléktáblájánál, akik sokat tettek azért, hogy ez a hatalmas, több száz éves erőrengeteg ma is régi pompájában fogadhassa a látogatókat. 


Az erő különleges látványosságaként hevernek a tisztásokon a banyafák, amik húsz éve kidőlt 2-300 éves hatalmas tölgyfák, amelyek korhadó torzói valóban a mesék világát idézik.


Utunk a gyönyörűen felújított Hidegkuti Erdészház mellett vezetett tovább, ahol rövid pihenőt tartottunk, majd a Farkas-erdőben folytattunk utunkat Káld irányába. Káldon a Korona presszóban pihentük ki az út fáradalmait, majd szálláshelyünkre, a száz méterre lévő helyi általános iskolába vonultunk.


Az iskolában zajló bankett után birtokba vehettük szálláshelyeinket. Még éppen időben, mert hatalmas vihar tört rá a vidékre, s akit sátorban ért volna, az nagy bajba kerül.


Ringatni senkit sem kellett, s a jubileumi kéktúra csapata, a szakadó eső ellenére hamarosan az igazak álmát aludta.
 Cikk első megjelenése: 2011-06-20 12:42

Kapcsolódó túramozgalmak

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 094 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter