2022. december 02., péntek - Melinda, Vivien
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

OKT50 - Ágasvártól Kékestetőig

42. nap - 2011.07.25. - A hetedik szakasz első napja
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Ágasváron a Nógrádi természetjárók a Heves megyeieknek adták át a túra vezetését. Előző nap Csávás István megyei elnök köszöntötte a Mátrába és Heves megyébe érkező kéktúrásokat. Reggel a kis csapatunk az esőfelhők leple alatt gyülekezett az Ágasvári Turistaház előtt az indulásra várva. A csomagok összekészítése, sátorbontás, pecsételés, „leltárfelvétel”, köszöntések, majd a fényképek elkészítése után jött a búcsúzás.

A Turistaházat magunk mögött hagyva, utunkat a Szamárkő felé vettük, ahová a csapat egy része felkapaszkodott, míg a többiek a jelzést követve lassan araszoltak előre. Itt találkoztunk még két vándorral, akik csatlakoztak hozzánk


Kis idő elteltével túravezetőnk megállásra szólította fel a társaságot, ahol kis ismertetőt tartott a Csörgő-patak völgyéről, amit a felhők miatt éppen nem láttunk. Továbbindulva a felhők közé értünk, a mátraszentistváni sípark melletti hegyeket már csak elmondásból „láthattuk”.


A Vidróczki Csárdánál sorban álltunk a pecsételésért. Túravezetőnk és a „főtúrázónk” éppen a túra további részét tervezték, szervezték, illetve próbálták az időjárást megjósolni. Itt hallgattuk meg a Kossuth rádió műsorát, benne az OKT50 túráról készített interjút.


Galyatetőre érve, a kilátó előtt utolért bennünket az eső. Sietve betértünk a Gertrúd Pihenőházba, ahol egy bögre forró tea mellett melegedtünk. Az esőcseppek táncától kísérve mindenki magára öltötte esővédő szerelését, és a lassan csendesedő esőben folytattuk utunkat.


Következő megállónk a Vörösmarty Turistaház volt, ahol meglepetéssel vártak ránk. Itt újabb adminisztrációs teendők után egy pár pogácsa és meleg tea elfogyasztása és a közös fényképek elkészítése következett.

Mátraházán a Naphimnusz parkban sétáltunk végig, majd a túra legmeredekebb része következett. Itt csapatunk szétszóródva próbálta meghódítani Magyarország legmagasabb pontját, Kékestetőt.


A csúcsra érve fotózkodás volt. Először a büszke négyes tagjai kerültek sorra, majd a többiek is büszkén, igaz kissé vizesen, de örömmel várták a képek elkészültét. Nagy Laci bácsi a Városi Természetbarát Bizottság elnöke is megérkezett, majd Simon Péter, a Kékes Turista Egyesület képviseletében köszöntötte túránk résztvevőit.


Fáradtan, de boldogan tértünk be a Tető Étterembe, ahol gulyással és palacsintával fogadták a vándorokat a Kékes Turista Egyesület felajánlásaként. A túranapot 18-an teljesítettük. 
 

Előző nap:     OKT50 - Sámsonházától Ágasvárig
Következő nap:       OKT50 - Kékestetőtől Sirokig
Cikk első megjelenése: 2011-07-27 21:54

Kapcsolódó túramozgalmak

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 115 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter