2022. július 07., csütörtök - Apollónia
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Okostelefon segítheti a Kékkör nyomvonalának fenntartását

A ranger modullal önkéntesek is segíthetik az erdészek munkáját
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Magyar Természetjáró Szövetség egy workshopon mutatta be szerződéses partnereinek azt az alkalmazását, amely a hivatásos erdészeknek, önkénteseknek és a kirándulóknak segít bejelenteni, ha egy turistaúton valami rendellenességet fedeznek fel.

A Budakeszi Vadaspark szomszédságában található étteremben gyűltek össze azoknak az erdőgazdaságoknak a képviselői, akik már csatlakoztak a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) úgynevezett ranger hálózatához.


Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy megőrizze és javítsa az Országos Kékkör útvonalának állapotát, ami nem kis feladat, hiszen mintegy 2550 kilométernyi jelölt turistaútról van szó.

    

Önkéntesek is segíthetik az erdészek munkáját

A 249 szakaszra tagolt Kékkört a területileg illetékes erdészetek munkatársai ellenőrzik havonta legalább egyszer, és ha valamilyen rendellenességgel – pl. járhatatlanná vált szakasz, útra dőlt fa, megrongálódott jelzést stb.) találkoznak, akkor bejelentik annak helyét és intézkednek, hogy mielőbb megoldódjon a probléma. A tervek szerint a hivatásos erdészek munkáját az MTSZ tagszervezeteinek önkéntesei is segíthetik azzal, hogy csatlakozhatnak az állagmegóvó ranger hálózathoz, amelynek megszervezését és fejlesztését a Pilisi Parkerdő Zrt-t végzi.


A turistautakon felfedezett hibák bejelentésében és rögzítésében lesz nagy segítség az MTSZ legújabb informatikai fejlesztése, amely a már jól ismert Természetjárók Térinformatikai Rendszerének, azaz a TTR-nek egy új funkciója, ez pedig a ranger modul” – mondta az új fejlesztést bemutató rendezvényen Győri Tamás József, az MTSZ igazgatója.

Az Európai Uniós forrásból fejlesztett TTRmAPP nevű ingyenesen letölthető applikációval (mtsz.org/cikk/megerkezett_a_ttrmapp) pillanatok alatt bejelenthető egy-egy anomália, ráadásul ezt nem csak a rangerek tehetik meg, hanem bárki.


Az MTSZ igazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy az elmúlt időszakban rengeteget fejlesztettek a mobil alkalmazáson, egyebek mellett javult a program hatékonysága, csökkent a mérete és hamarosan – az androidos platform mellett – IOS-en is elérhető lesz.

Nagyon szeretnénk, ha a tagszervezeteinkből minél többen csatlakoznának önkéntesként a ranger hálózathoz, hogy segítsék az erre a feladatra delegált erdészek munkáját” – mondta Győri Tamás József, aki hozzátette, hogy a rendszer leghatékonyabb működéséhez elengedhetetlen a természetjárók aktivitása is. „A legutóbbi Te Szedd a Kéken! szemétgyűjtési akciónkhoz több, mint négyezer önkéntes csatlakozott, ami jól mutatja, hogy sokaknak szívügye a turistautak állagának, és ezzel együtt a természeti értékeink megóvása. Bízunk benne, hogy a most bemutatott fejlesztésünkkel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy megőrizzük az uniós támogatással felújított Országos Kékkör útvonalának állapotát.

       

Hogy működik a TTRmAPP új, hibabejelentő funkciója?

  
 
A természetjárók között már jól ismert applikáció egy új funkcióval bővült, így bárki könnyedén bejelentheti, ha valami problémával találkozik egy jelölt turistaúton. A „Rendellenesség” menüpontot kiválasztva a Járhatatlan út, Kidőlt fa, Útjelzés hiánya és Egyéb probléma közül kell kiválasztani a megfelelőt, majd rövid leírás és fotó is készíthető a problémáról, amelynek pontos helyét GPS koordinátákkal rögzíti a program. Abban az esetben, ha az adott helyen nincs mobilhálózat elérés, az applikáció elmenti az adatokat és az első hálózati elérésnél tölti fel a bejelentést.

MTSZ
Cikk első megjelenése: 2015-06-01 13:53
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 162 regisztrált felhasználó
 • 2 478 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 3 090 megjelent cikk, hír
 • 267 belső oldal
 • 2 282 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter