2023. március 25., szombat - Irén, Írisz
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Nyomvonal változás az Alföldi Kéktúrán

Építkezés miatt módosul az AK egy szakasza
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A túrázók biztonsága védelmében ideiglenes jelleggel jelentős mértékű nyomvonal áthelyezés történt az Alföldi Kéktúra útvonalán az M4-es autópálya Berettyóújfalu és Nagyvárad között épülő szakasza miatt.

Az építkezési munkálatok és a szállító útvonalak az eredeti túraútvonal bejárását balesetveszélyessé, néhol lehetetlenné teszik. (1. térkép)


A Magyar Természetjáró Szövetség a körülményekre való tekintettel úgy döntött, hogy a Hencida-Bojt-Nagykereki-Kismarja-Pocsaj szakaszt ideiglenesen lerövidíti 17,5 kilométerrel, továbbá a rövidítés miatt az útvonalból kieső nagykereki és a kismarjai ellenőrző pontokon 2020. április végéig nem kötelező a bélyegzés.

Az ideiglenes nyomvonal Szentpéterszegtől délnyugatra, a Berettyó gáton haladva keresztezi az építési területet. (2. térkép).Azonban az itt épülő híd mellett a kihelyezett „Munkaterület, belépni tilos!” tábla ellenére a turisták számára mindkét irányból engedélyezett az áthaladás. Az építkezés előrehaladtával ezen a területen a kijelölt haladási útvonal változhat.
Szentpéterszeg munkaterület


Innen az útvonal kelet felé a Berettyó északi oldalán, a jobb parti töltésen halad tovább. Jelentős változás, hogy Hencidáról kiérve kelet felé a túraútvonal nem keresztezi a közúti hídon át a Berettyót, hanem az országútról balra letérve ismét a töltésen át jut el az onnan 9,9 kilométerre fekvő Pocsajig (3. térkép). A településre az Ady Endre utcán beérve hamarosan becsatlakozik az Alföldi Kéktúra eredeti útvonalába.Fordított haladási iránynál Pocsaj délnyugati házait elérve, a Rákóczi úton jobbra kell fordulni (Pocsaj, vízügyi igazgatóság bélyegzőhely), majd pár száz méter után balra, az Ady Endre utcán a településről kiérve a Berettyó gáton folytatódik tovább a túraútvonal Hencidáig.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a biztonságos túrázás érdekében kivitelezett ideiglenes változás 2019. 03.05-től 2020.04.30-ig tart. Az autópálya elkészülése után a lehetséges keresztezési pontoknak megfelelően a nyomvonal visszahelyezésre kerül az eredetivel közel azonos útvonalra.

MTSZ Országos Központ
Cikk első megjelenése: 2019-03-08 14:59

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter