2020. július 14., kedd - Örs, Stella
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Nyilvános programok a DDNPI rendezésében

szeptember
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
 A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programjai szeptemberben és október elején
 
Szeptember 1.: Szarvasbőgés Szálkán
Tudja-e, hogy hol lőtték azt a szarvasbikát, amelyiknek a trófeája 60 éven keresztül volt világrekorder? Ez a hely a Szekszárdi-dombság mélyén megbúvó gyöngyszem, Szálka. Szeptemberben már a falu határában is hallhatjuk a szarvasbikák bőgő hangját, közben megcsodálhatjuk a települést és az azt körülvevő gyönyörű természeti környezetet. Helyszín, időpont: Szálka, szarvas szobor, 19.30 óra. A túra hossza, időtartama: 4 km, 3-4 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
 
Szeptember 1.: Gyűrűzőnap Sumonyban
1981 óta működik hazánk legrégebbi madárgyűrűző tábora a Sumonyi-halastavak mellett. Az elmúlt 30 évben több mint 300 000 madarat fogtak be és jelöltek meg itt a madarászok. A programon lehetőség nyílik a befogott, kézben tartott madarak jobb megismerésére. A madarak a reggeli órákban aktívabbak, ezért a program a megszokottnál korábban kezdődik. Helyszín, időpont: Sumony, vasútállomás, 8.00 óra. A program időtartama: 4-5 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
Szeptember 4.: DDNP Klub 
A természetvédelmi őrszolgálat története Magyarországon – Varga Zsolt előadása. Diavetítéses előadás.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes.
 
 
Szeptember 5.: A biológia úttörői – kutatók itthon és a nagyvilágban – Temesi Andrea előadássorozata
Konrad Lorenz, David Attenborough, Dian Fossey, Jane Goodall. Diavetítéses előadás.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes.
 
 
Szeptember 8.: Sárkánytúra Remeteréttől a Sárkány-szakadékig – barangolás az abaligeti karszton – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA
A túra résztvevői az abaligeti karsztfelszín változatos formáival – víznyelőkkel, dolinákkal, töbrökkel, patakokkal – ismerkedhetnek meg. A túra útvonala érinti a fokozottan védett Szuadó-völgyet is, amely a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik legszebb, legérdekesebb része. A kirándulást követően az érdeklődők az orfűi Malommúzeumot is megtekinthetik. 
A helyi néphagyomány szerint az egyik barlangban él egy sárkány. „Napokig, néha hetekig alszik, amikor aztán fölébred, megfürdik a barlang mélyén egy nagy sziklamedence vizében. Ilyenkor úgy kinyomja a vizet a medencéből, hogy vastag sugárban buzog föl a forrás. Még a fürdőző szörnyeteg lubickolása, szürcsölése is fölhallatszik a mélyből. Amikor meg elapad a forrás vize, mindenki tudhatja, hogy nem fürdik a sárkány, hanem vagy alszik, vagy valamerre messzebb, talán egészen Harkány alá bolyongott el óriási barlangjában.” (forrás: www.orfu.hu).
Helyszín, időpont: Remeterét, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 6 km, 4 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
 
Szeptember 11.: Öko-szemlélet a mindennapokban 4. – Buchert Eszter beszélgetéssorozata
A nyitott beszélgetés során a témában jártas meghívott vendégekkel keresünk választ arra, hogy egy kis odafigyeléssel, néhány változtatással hogyan élhetjük környezettudatosabban mindennapjainkat, hogyan tehetjük „zöldebbé” otthonunkat. 
A beszélgetés vendége: Szentpéteri L. József, címzetes egyetemi tanár (PTE), a National Geographic fotóriportere. Kutató és fotográfiai útjai kapcsán eddig 4 kontinensen járt, ám a természeti szépségek mellett mindig nagy hatást tett rá az emberi pusztítás mértéke, mely bolygónkat sújtja. Ezért az évek során már nemcsak a biológiai sokféleség bemutatásával foglalkozik, hanem a könnyen elsajátítható és alkalmazható módszerek kidolgozásával és bemutatásával, melyek segítségével jelentősen csökkenthető egy átlagos háztartás mindennapi környezeti terhelése.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes.
 
 
Szeptember 12.: Kis etológus – Pecsétgyűjtő program gyerekeknek (II. sorozat)
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Tettye Oktatási Központja játékra invitálja a 7-13 éves diákokat! A játék egy előadássorozat része, ahol a résztvevők rengeteg érdekességet tudhatnak meg a természetvédelem gyakorlati tevékenységeiről, valamint a növényekről, a gombákról és az állatokról. Azok a gyerekek, akik a pecsétgyűjtő sorozat hat programján részt vesznek, ingyenesen látogathatnak el családjukkal (max. 5 fő) a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
egyik szabadon választott túrájára 2012-ben vagy 2013-ban. 
A szeptember 12-i program témája: Tudnak beszélni az állatok? Az állatok viselkedésének vizsgálata. Híres etológusok és híres barátaik!
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra. A részvételi díj: 300 Ft/fő.
 
 
Szeptember 15.: Csillagnéző túra a Zselici Csillagoségbolt-parkban
A Zselicben a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Naplemente után derült, felhőtlen égbolt esetén a csillagos égbolt megfigyelésére lesz lehetőség Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, csillagász szakember segítségével. A résztvevők távcsővel figyelhetik meg a szabad szemmel nem látható jelenségeket, és számtalan érdekes információt tudhatnak meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől.
A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges, létszámkorlátozás van! Telefon: 30/405-4571.
Helyszín, időpont: Bánya, Panoráma Panzió parkolója, 18.00 óra.
Túra hossza, időtartama: 5-6 km, 3-4 óra. Részvételi díj: Felnőtt: 800 Ft/fő; 18 éves korig: 600 Ft/fő.
 
 
Szeptember 17.: Kis Természetbúvárok Szakköre
A Kis Természetbúvárok Szakkörének foglalkozásain rátermett oktatók segítségével, élményt adó programokon fedezhetik fel a gyerekek az élővilág titkait. Többek  között megtudhatják mi történik a tavak vizében, merre és miért vándorolnak a madarak, mivel táplálkoznak a rétisasok, hogyan tájékozódnak a denevérek.
A szeptember 17-i foglalkozás témája: A titokzatos éjszakai erdő.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 15.00 óra. A program időtartama: 1,5 óra. A részvételi díj: 300 Ft/fő.
 
 
Szeptember 22.: Hagyományos mesterségek Szálkán – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA
A természeti környezet és a kultúrtörténeti értékek mellett Szálkán további érdekességek is megtalálhatóak. Az egyik közülük az itt élő és dolgozó mesteremberek, őstermelők tevékenysége. Kirándulásunk során megismerkedünk a méhészet és a méztermelés titkaival, a sajtkészítéssel, és meglátogatunk egy népi hangszerkészítő mestert is.
Helyszín, időpont: Szálka, szarvas szobor, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 2 km, 3 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
 
Szeptember 29.: Túra a Bélavári tanösvényen
Utunk során a Közép-Dráva-völgy és a Nyugat-Belső-Somogy kistájak határán fogunk barangolni. Megismerkedünk a napjainkra csak kis területen fennmaradt, ritkaságnak számító síkvidéki bükkössel és annak élővilágával, az egykori homokpuszták legelőinek helyén ültetett erdőkkel és az azokban folyó gyakorlati természetvédelmi munkálatokkal. Végigjárhatjuk a hazánk e tájegységében sok helyütt fellelhető egykori futóárkok egy kisebb szakaszát, az oda épített lőállással (bunkerrel) együtt, amelyek sok évtizeddel ezelőtti idők máig fennmaradt tanúi. Sétánk során érintjük a Kerék-hegyet, ahol a hagyományosan művelt szőlők és gyümölcsösök mellett vezet majd utunk. Helyszín, időpont: Bélavár, templom, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 6 km, 2,5-3 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
 
 
Október 1.: Idősek Világnapja a Pintér-kert Arborétumban
A látogatók szakvezető kíséretével ismerhetik meg a kert életének sajátosságait,
az ősz színeiben pompázó növényvilágot. A szépen gondozott kertben számos növényfaj ebben az időszakban látványos, többek között a szúrós csodabogyó, a pirítógyökér, a fehér tündérrózsa és a májvirág levele, a naspolya, a birs és a hólyagfa termése.
Helyszín, időpont: Pécs, Pintér-kert Arborétum, 10.00 és 12.00 óra. A részvételi díj: 400 Ft/fő, nyugdíjasoknak igazolvánnyal ingyenes.
 
 
Október 2.: DDNP Klub 
Madarat mentettem – Wágner László előadása. Diavetítéses előadás.
Helyszín, időpont: Pécs, Tettye Oktatási Központ, 17.00 óra. Ingyenes.
 
 
Október 6.: „Színes lombok” túra – JELVÉNYGYŰJTŐ TÚRA
A Zobákpusztáról induló kirándulás során hamisítatlan erdei túrán vehetnek részt az érdeklődők. Megismerkedünk az erdei életközösségek bonyolult, ám mégis egyszerű törvényszerűségek alapján működő rendszerével. Utunk felénél felkapaszkodunk a Cigány-hegyi kilátóra, ahol lenyűgöző panoráma kárpótol fáradozásainkért. Utunk második felében a vadregényes Hidasi-völgy bukdácsoló vízfolyását követve érünk a patakos völgy legjelentősebb földtani értékét jelentő Csurgó mésztufa formációihoz. A kirándulás végén a Vargánya tanyán zsíros kenyér és tea várja a jelentkezőket. Helyszín, időpont: Zobákpuszta, Vargánya tanya, 10.00 óra. A túra hossza, időtartama: 11 km, 5-6 óra. A részvételi díj: 500 Ft/fő.
Cikk első megjelenése: 2012-08-31 16:10
Módosítva: 2012-08-31 16:10
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 896 regisztrált felhasználó
 • 2 317 hírlevél előfizető
 • 340 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 137 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 59 esemény
 • 2 798 megjelent cikk, hír
 • 261 belső oldal
 • 2 198 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter