2021. március 07., vasárnap - Tamás
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István MTSz elnök urakhoz

A Kisgyóni Természetbarát Telep jövőjéről
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
 A Kisgyóni Természetbarát Telep a nyolcvanas évek elejétől számtalan rendezvénnyel, tíz megfizethető szálláshelyjel adott otthont a Keleti-Bakonyba látogató túristáknak. A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség évtizedekig jó gazdaként üzemeltette a rábízott ingatlanokat. A fejlesztésekhez azomban tovább kell lépnünk. 
 

Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr,
Garancsi István MTSZ Elnök Úr!


Mi a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség és tagszervezetei, végtelenül örülünk annak, hogy a Magyar Állam ilyen nagymértékben gondoskodik a természetjáráshoz kapcsolódó létesítmények felújításáról, mint a pilisi turistaszállás, vagy a kilátó a Papodon.

Mi is szeretnénk hozzájárulni a turisztikai szolgáltatások fejlesztéséhez, az egyesületeink tagjainak munkájával, a természet iránti elkötelezettségünkkel, és az egyesületek szűkös anyagi forrásaival. Szeretnénk a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség kezelésében, több mint harminc éve jól prosperáló Kisgyón Természetbarát Telepen a kor követelményeinek megfelelő fejlesztéseket végrehajtani.

Ezen törekvésünknek egyetlen akadálya, mint minden fejlesztésnek, a források hiánya. Hogy ez miben nyilvánul meg, röviden vázoljuk:

Évek óta nem tudunk olyan pályázatokon indulni, ahol az épületek felújítására, akadály-mentesítésére kaphatnánk támogatást, mert nem tudjuk garantálni, hogy öt évig a létesítmény a pályázatban beadott funkcióval üzemeljen, mert az ingatlan 2012 januárjában átkerült az Állami Vagyonkezelőhöz, amellyel még a hasznosítási szerződést sem tudtuk meghosszabbítani (érdemben tárgyalni sem volt kivel). Holott, 1997. évi CXLII. törvény és az ezt módosító 1999. évi CVII. törvény alapján, törvényes lehetőség lenne mint állami ingatlant, az ingatlant hasznosító, közhasznú civil szervezet (Fejér Megyei Természetbarát Szövetség) tulajdonába térítés mentesen átadni. Nem példa nélküli eset lenne, sőt egy civilház tulajdonba adása kapcsán, maga Orbán Viktor miniszterelnök mondta, -” Azért van szükség az ilyen ingatlanok tulajdonba adására, hogy azok kezébe kerüljön, akik a legjobban tudják hasznosítani az adott ingatlant.”

Miről is van szó?
A kisgyóni szénbányákat 1972-ben bezárták, a Fejér Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő Balinka 702, 706/3, 707, 708, 709, 710, és 711 hrsz. ingatlanokat hasznosításra 1980-ban a Fejér Megyei Természetbarát Szövetségnek átadta, az ingatlanok akkori összértéke közel egy-ezer forint értékben szerepelt a nyilvántartásban. A szövetség tagszervezetei tíz kulcsos házat hoztak létre a volt bányászlakások felújításával, volt olyan, amelyiket teljesen az alapokig vissza kellett bontani. Az egyesületek gondoskodnak a mai napig a telep házainak karbantartásáról, a közterületként funkcionáló ingatlan (focipálya, tűzrakó helyek, közkút, nyilvános WC) használhatóságáról. Az egyesületek az évek folyamán több tíz milliós értéket hoztak létre munkájukkal, ezt bizonyítja a Fejér Megyei Önkormányzat 2011-ben készült ingatlan-nyilvántartási jegyzéke is.

Kérjük szíves közbenjárásukat annak érdekében, hogy Kisgyón Természetbarát Telepen (mely az Országos Kéktúra, és a Közép-dunántúli piros túraútvonalon fekszik) lévő ingatlanok minél előbb a Fejér Megyei Természetjáró Szövetség tulajdonába kerülhessen, és ezután a házakat kezelő egyesületek megkezdhessék a felújításokat, fejlesztéseket. Nagyon szeretnénk részesei lenni a természetjárás megújításának, példát mutatni az önkéntesség alkotó erejéről. Szeretnénk továbbra is biztosítani a kulturált kereteket Fejér Megye és az ország turistáinak a gondtalan kikapcsolódáshoz, erdőjáráshoz.

Székesfehérvár
2013 november 30.

 
 
Durmitsné Baics Rózsa 
 
 
 
FMTSz Elnök

 
 
Horváth István 
 
 
 
FMTSz Főtitkár

 
 
Asbóth Katalin 
 
 
 
Gyöngyvirág TE

 
 
 
 
Csog Imre
 
 
 
Vörösmarti M. LSE

 
 
 
 
Csontos László
 
 
 
FMTSz elnökségi tag

Csorvási Róbert
FMTSz elnökségi tag

Csontosné Kóbor Zsuzsanna
Pentele Természetjáró Egyesüle elnök

Szentes László
Vértes Meteor TSE elnök

Kálmán József
Vizivárosi LSE

Balogh Józsefné 
 
 
 
Vörösmarty M. LSE

 
 
Hegyi István 
 
 
 
Fehérvári Vasas SC

Suhajda László
Gaja-völgy Egyesület elnök

 
 
Horváth T. Csaba 
 
Velencei-tavi Életmód Klub 
 
 
 
Természetbarát Köre

 
 
Neumann Márta Edit 
 
Arany János Diáksport Egyesület 
 
 
 
Természetjáró Szakosztály


Balog András
Honvéd Szondi SECikk első megjelenése: 2013-12-02 07:35
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 007 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 910 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 227 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter