2022. december 07., szerda - Ambrus
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Nordic Walking Kőbányán

Hasznos az új mozgásforma
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az utóbbi években a természetet járva gyakran találkozhatunk két bottal gyalogló emberekkel. Nálunk is kezd meghonosodni a Nordic Walking magyarul Északi gyaloglás, az   új komplex testedzési forma. Mit is jelent ezen új fogalom? Két speciális bottal gyalogolnak az emberek a természetben, vagy a városok parkjaiban.
 
Miért érdemes kipróbálni ezen új testedzési formát, milyen többletet ad a szimpla gyalogláshoz képest a Nordic Walking?
 
Néhány érv a Nordic Walking  mellett:

- Tehermentesíti az izületeket
Kutatások bizonyítják hogy a botok használata 30%-kal tehermentesíti a csípő- és térd-izületeket a normál sétáláshoz képest. Ha egy sportoló 1 km-t gyalogol botokkal, akkor a combcsont és a lábszárcsont közötti nyomás a normál gyalogláshoz képest kb. 1,4 tonnával kevesebb

 - Erősíti az izmokat
Az Nordic Walking a testünk több mint 660 izmának 90%-át igénybe veszi. A helyes technika használatakor a kar, váll, nyak és a hát izmait is megmozgatja, ami a mai irodai társadalom tagjainak létfontosságú. Ezen felül erősíti a szívet és javítja a vérkeringést.

- Segít megszünteni a súlyfelesleget
A túlsúly jelenkorunk alapproblémája. Mivel az Nordic Walking a maximális terhelés 50-80%-án dolgoztatja meg a szervezetet, és erre a terhelésre a szervezet zsírégetéssel válaszol, ezért a rendszeres Nordic Walking a súlyproblémák orvossága. A sima gyalogláshoz képest a Nordic Walking 20%-kal több kalória égetéssel jár. Egy óra alatt átlagos tempóval pont 400 kalóriát égetünk el. Emellett a sport az egyik legjobb öregedés gátló szer a világon, amit a testre és lélekre gyakorolt hatása biztosít.

- Javítja a test oxigénellátását és oldja az izomfeszültséget
Az izomhasználat növekedésének köszönhetően nő az oxigénfelvétel, ami a vérben 25%-os koncentráció növekedést jelent. Jó hír mindenkinek aki nyakfájással, hátfájással küszködik. A bothasználattal pont a váll, a hát felső részének és a nyak izmainak ellazulásához segíti a sportolókat, oldja a feszültségből eredő és ezeken a helyeken jelentkező görcsöket.

Látható hogy igen  komoly előnyöket jelent ezen új testedzési forma megtanulása és rendszeres végzése.
 

A Magyar Természetbarát Szövetség a Nordic Walking új testedzési forma népszerűsítésére és elterjesztése érdekében pályázatot írt a természetbarát egyesületek részére.

A pályázat keretében kiképeztek oktatókat, és egyúttal felszerelést (botokat )is biztosítottak a tagszervezeteknek.

A Kőbányai Természetbarát Szakbizottság a BTSSZ-el részt vett a pályázaton, amelynek eredményeként lett három lelkes oktatónk és felszerelésünk.
2009. és 2010. évben Nordic Walking népszerűsítő bemutatókat és oktatásokat szerveztünk Kőbányán, Zamárdiban a Kőbányai Sportszövetség tanfolyamán és több diáktúra rendezvényünkön.

Ebben az évben is folytatjuk az előző években megkezdett tevékenységet. Tavasztól ismét rendszeresen fogunk Nordic Walking bemutatókat, oktatásokat, és igény esetén túrákat is szervezni.

Jelentkezni  és érdeklődni lehet a Kőbányai Természetbarát Szakbizottságnál a csütörtöki fogadó napokon 17-18 óra között személyesen vagy ugyan ezen időben a 262-3260-as telefon számon. Címünk: 1105 Budapest Ihász utca 26.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt.!
Cikk első megjelenése: 2011-03-04 22:04
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 480 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 2 esemény
 • 3 117 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter