2022. augusztus 10., szerda - Lőrinc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Nomád menedék várja a Bakonyban túrázókat

Egy régi fotó alapján építették újjá a rönkházat

A Bakony nyugati oldalának völgyében egy ingyenesen használható, vadonatúj rönkház várja a bakancsos turistákat.Március 24-én Döbrönte közelében egy kis erdei házat avattak, amelynek érdekessége, hogy egy régi fotó alapján építettek újjá. A mindössze 36 négyzetméter alapterületű házikó masszív fenyőrönkökből épült, fő funkciója, hogy az erdőjárók számára menedék legyen minden évszakban, ezért a belső tér kialakításánál is a praktikum és a tartósság volt az elsődleges szempont. Fából készült padok, asztalok, polcok, akasztók és egy kis vaskályha jelenti a berendezést, míg a lépcsővel megközelíthető, puritán tetőtér tényleg csak arra való, hogy száraz helyen legyünk, ha esetleg ránk szakadna az ég a környéket járva. A házikó egyetlen „fényűző” berendezési tárgya egy falra akasztott fekete-fehér fotó arról a kis épületről, amely egykoron ezen a helyen állt, és amely alapján a rekonstrukció készült.

Mivel egy nomád menedékről van szó az erdő mélyén, ennek megfelelőn villany és vezetékes víz sincs, a háztól pár méterre viszont ott csörgedezik az Ödön-forrás, amely csak a legszárazabb években apad el, ottjártunkkor javában csörgedezett belőle az iható minőségű jéghideg víz, pedig az idei tavasz eddig meglehetősen csapadékhiányosra sikeredett.

 

A forrást már 1381-ben említik egy oklevélben mint birtokhatárt, majd a 18. században az Esterházy család pápai ágához tartozott a terület, de a 19-20. század fordulóján már a zirci apátság birtokában volt. Ekkoriban Vajda Ödön Pál volt a zirci apát, aki közel két évtizeden keresztül állt a cisztercita rend élén, és élénken részt vett a közéletben is. 1911-es halála után róla nevezték el a Bittva-patakot tápláló vízfakadást. Feltehetően ebben az időszakban készülhetett a feliratos kőlap és a kifolyó alatt kialakított, kis medence is.

A Bakonyerdő Zrt. által létrehozott kis épületet bárki ingyenesen igénybe veheti, az üzemeltetésének feltételeit azonban csak a következő hetekben alakítják ki. Annyit sikerült megtudnunk az átadón, hogy állandó jelleggel nem lesz nyitva az állagmegóvás végett, a kulcsot pedig majd a Pápai Erdészettől kell elkérni, de amint kialakult ennek a pontos gyakorlata, hírt fogunk adni róla. A forrás és a rönkház között padokat, asztalokat, valamint tűzrakó helyet is találunk, így a pihenőhely kiválóan alkalmas akár egy erdei piknikezésre is. Közigazgatásilag Magyarpolány és Ganna határán található, de praktikusan Döbröntéről, a zöld vagy a sárga jelzésen érhető el a legegyszerűbben, egy mindössze 20 perces sétával.
 

Az átadóünnepségen Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, valamint Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség alelnöke köszöntötte a jelenlévőket. Dr. Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség alelnöke rámutatott, hogy a Szövetség 2012 óta hatmilliárd forintos összegben fordított uniós forrásokat konzorciumi partnerként az erdőgazdaságokkal az Országos Kékkörre, az abból kiinduló és keresztező turistautak fejlesztésére. Ebből a forrásból többek között turistaházak, a túrázók tájékozódását segítő informatikai rendszerek, tereptárgyak, padok, tűzrakóhelyek készültek el, újultak meg. Az említett összegből a Bakonyerdő Zrt. területén 260 millió forintnyi beruházás valósult meg az elmúlt négy esztendőben.

 

Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár elmondása szerint 2010 óta 27 milliárd forintot fordítottak a természetjárás feltételeinek javítására. Az erdőkért felelős államtitkár kiemelte, hogy nemcsak a beruházásokról, hanem az erdei létesítmények fenntartásáról is gondoskodik a kormányzat. Az Agrárminisztérium tulajdonosi irányítása alá tartozó erdőgazdaságok gazdasági teljesítménye a garancia az új épületek, pihenők és egyéb fejlesztések jó állapotának megőrzésére. Az állam, mint tulajdonos visszaforgatja az erdőgazdálkodás eredményét a magyar erdők, és az erdei turisztikai infrastruktúra fenntartásába. Az erdőgazdasági cégcsoport évente mintegy 4 milliárd forintot fordít az ökoturisztikai létesítmények megfelelő állapotának megőrzésére. Nem lenne ez lehetséges, ha nem gazdálkodnánk felelősen a ránk bízott természeti erőforrással, a magyar erdővagyonnal.


AZ MTSZ-SZEL KÖZÖSEN VALÓSULT MEG

A Döbrönte mellett átadott faház uniós forrásból valósult meg a „Bakancsos barangolás Bakonytól a Balatonig” elnevezésű, GINOP-7.1.2-15-2017-00021 kódszámú Európa Uniós projekt keretei között, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Verga rt.-vel és az MTÜ-vel közös konzorciumi együttműködésben.
A projekt részeként a Bakonyerdő Zrt. egész területén összesen 1 db új négyévszakos menedékház, 4 db új erdei védőház került kialakításra, tovább megújult 5 db védőház, 118 db erdei bútorgarnitúra, 45 db erdei pad, 18 db erdei tűzrakó hely, 80 db tájékoztató tábla, 6 db erdei gyalogos fahíd. Kihelyezésre került 20 db új erdei torna- és sporteszköz, 8 db új erdei játszóeszköz, megvalósult lépcső, korlát felújítása az egyes turistaútvonalak mentén. A projektelemek megvalósítására kapott támogatás 158 784 973 forint, összköltsége bruttó 162 812 137 forint. Még több információ az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről 
ide kattintva érhető el.
A cikk 2022. március 26-án megjelent a Turista Magazin online felületén.

Cikk első megjelenése: 2022-03-26 14:19
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter