2021. április 15., csütörtök - Anasztázia, Tas
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

MTSZ logopályázat

Eredményhirdetés
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A zsűri döntése:

A pályázat eredménytelenül zárult, a zsűri nem tudott sikeres pályaművet választani.

A  beérkezet  pályaművekkel kapcsolatban:

A zsűri elsősorban a következő ismérveket vette figyelembe az elbíráláskor:

1. a terv minőségi kivitelezése, formai és grafikai megoldások
2. karakteres azonosíthatóság, eredeti ötlet
3. kifejezi-e az MTSZ lényegét, működési területét
4. megvalósíthatóság

A fent leírt sorrend volt a kiválasztás szűrősorrendje is. Elmondható, hogy a tervek legnagyobb hányada az első szűrőn nem ment át.

1.: A logotervezés nagyon komplex alkotói munka. A vizuális üzenetet hordozó logotípia első pillantásra kellemes, vonzó, bizalmat ébresztő hangulatot, vagy tudat alatt érzékelhető pozitív benyomást kell, hogy keltsen. Ez a belépő.

Ehhez kellemes formát, harmonikus egyensúlyt, vagy akár izgalmas, dinamikus asszimmetriát is alkalmazhatunk. Az viszont biztosan elvárás az ügyfél részéről, hogy tetszetős, minőségi grafikai megoldással jelenítsék meg.

A beadott pályaművek ebből a szempontból jelentősen alulmaradtak az elvárásoktól.

(A logoterv inverz változatát is kérő kiírást sokan nem értették.  Az inverz logotípia nem azonos az eredeti logóterv Photoshop/Invert parancsára létrehozott képpel.)

Egy megújulni vágyó több, mint 100 éve működő szövetség nem léphet vissza az időben, maximum meríthet onnan. A tervezőknek tisztában kell lenniük a logotervezés aktuális, jelenkori állapotával, informálódniuk kell annak színvonalbeli elvárásairól ugyanúgy, ahogy ismerniük kell az elmúlt évtizedek trendjeit, stílusvonulatait is.

2.: A feladat egyik legfőbb nehézsége, hogy az MTSZ több "jármódban" is aktív tagságot tart össze. A gyalogos, kerékpáros és vízi jármódok megjelenítése egy egyszerű logóban nagyon nehéz feladat. Itt csak ráutalással, stilizálással, egszerűsítéssel élhet a tervező. Az viszont biztos, hogy a nevében is szereplő Természetjáró kifejezést érdemes megragadni. Az MTSZ korábban Magyar Természetbarát Szövetség néven működött, mely elnevezés idén Magyar Természetjáró Szövetségre változott. Ez lényeges információ lehetett volna, hogy olyan terv szülessen, mellyel a Szövetséget karakteres felismerhetőséggel ajándékozzuk meg. E szempontból is sok félreérthető terv  született. (Az önmagában alkalmazott levél motívum félrevezető - lásd: természetvédelem, de a bakancsok talpnyoma is számtalan más területen is már elhasznált motívum.)

3.: Az alapvető gondolattársítás, miszerint az embert behelyezzük a természetbe, ahol az halad (túrázik) - nagyon sok tervben nem szerepel. Elképzelhető, hogy más módon is lehet szimbolizálni a természetjárókat, de azt nem várhatjuk el, hogy egy levélről, vagy egy fáról bárki is erre asszociáljon.

4.: Sok terv nem vette figyelembe a megvalósíthatóság kritériumait. A színátmenetek, a háromnál több szín, a bonyolult vagy vékony vonalrajzok mind olyan jellemzők, melyek digitálisan könnyen megjeleníthetők, de egy matrica vagy fóliakivágás esetében már gondot okoznak vagy extra költséget jelentenek kivitelezésükkor.

Plusz: Pár munkán tetten érhető az átgondolt, koncepciózus gondolatmenet, illetve a logotervezés fázisainak, elvárásainak ismerete. Örömmel vettük a logótervek alkalmazásainak látványterveit. Ezek a tervek kiváló visszaigazolási lehetőségek, vajon hogyan él a terv, ha azt autóra, névjegykártyára, vagy pólóra retusáljuk.

Cikk első megjelenése: 2012-12-15 15:28
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 393 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 926 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter