2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Mozgóképes visszatekintés

Videóösszeállítások az MTSZ 2015. évi munkájáról
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A természetjárás történelemkönyvének egy vastag fejezete lesz 2015 a jövőben. A Turista Magazin összeállítása a legfontosabb, legjelentősebb és a legszebb momentumokról, hogy felidézhessük az év végén.

A Magyar Természetjáró Szövetségnél idén fejeződött be az Országos Kékkör infrastruktúráját megújító, európai uniós projekt. Elkészültek, kihelyezésre kerültek az új pecsételődobozok, az egyedi bélyegzők, és a tájékoztató, irányító táblák a Kék mentén, az egész országban.

A sohasem látott mértékű, egész országra kiterjedő változások közben, azért nem felejtettük el megköszönni az elődök, a hazai természetjárás színvonalát önkéntes segítséggel fenntartók munkáját sem. Stábunk Labbancz Misi bácsi péceli műhelyébe látogatott el, hogy megörökítse az utókor számára, hogy készültek a XX. század végén a Kéktúra pecsételődobozai.
 

Köszönet illeti szövetségünk munkatársait is, akik néhány héten belül cserélték le az összes kihelyezett dobozt, az újra.
 

Ilyen sem volt még a hazai turistaság történelmében! Az OKK egységes stílusú, tájékoztató táblarendszert kapott, ezzel is emelve a sokatok által kedvelt és járt 2549 km hosszú turistaút hírnevét.
 

Ebből a videóból azt is megtudhatjátok, hogyan készültek a táblák. Persze a néhány perces videó egy-egy jelenete között hosszú hónapok teltek el, és sok munkatárs rengeteg munkaórája, kreativitása kellett ahhoz, hogy az OKK mentén végre minden turista találkozhasson a szép színes, időjárásálló tájékoztató táblákkal.


Az MTSZ tiszteletbeli elnökét, Thuróczy Lajost a még átadás előtt álló Galyatető Turistacentrumban faggattuk a múltról.


Az MTSZ-nél a projekt sikeres véghezvitele mellett a már szokásosnak mondható feladatokat is elvégeztük. Az általunk támogatott két nagy teljesítménytúra idén is nagyon sikeres volt, nagy népszerűségnek örvendett.
2015-nek sajnos két szomorú történése is volt. Égi útjukat megkezdve, örökre itt hagyott minket két nagyszerű ember. Peták István és Sinkó László. Mindketten a kéktúrázást népszerűsítő, kultikus trilógia szereplői, készítő voltak.A TeSzedd akcióban 2015-ben is részt vettünk. Idén sikerült még szervezettebben, még több természetjárót megnyerni, hogy segítsen az egész Kékkörre kiterjedő nagytakarításban.


Partnereink, az erdészetek sem tétlenkedtek. Idén is több kilátó, turistaház, pihenő létesült, újult meg. Stábunk Piliscsabán forgatott, ahol egy Jenga játékra emlékeztető, különleges panorámájú, új kilátó épült a Nagy Kopasz-hegy tetején.


Egy hosszú, évtizedek óta tartó küzdelem ért véget győzelemmel. Végre legálisan sétálhatunk a nevezetes, és gyönyörű kilátópontjairól híres szintúton, a Visegrádi-hegységben. Köszönjük mindenkinek, aki kiharcolta, hogy a cserkesz ösvényből jelzett turistaút válhasson!


Már régóta készültünk a nagy pillanatra. Az MTSZ által felújított kilátót és turistacentrumot 2015 szeptemberében a miniszterelnök adta át Galyatetőn. Ez a vállalkozás nemcsak azért volt számunkra különleges, mert megújult egy kilátó és egy turistaház, hanem azért is, mert azóta már nagyon sok ott éjszakázó természetjáró dicsérte meg azt a színvonalat, amelyet etalonként kezelünk, és azért dolgozunk a jövőben, hogy hazánk legtöbb turistalétesítményében ilyen színvonal fogadja a jövő túrázóit.


Dobogókőn idén is sok száz vérbeli természetjáró gyűlt össze a jeles napon, kondult a harang, átadtuk a díjakat, megkóstoltuk az Országos Kéksört, és senkit sem zavart, hogy végig szakadt az eső.


Bár a megújult Galya-kilátó sokak számára furcsa, látszóbeton tömbjével befejezetlen hatást kelt, a hazai építészek közössége erről egészen másként vélekedik. A tervezők különleges megoldásai, ezek újszerűsége meggyőzte a zsűrit. A fődíj mellett a közönségdíjat is az új kilátó kapta a rangos megmérettetésen.2015. október 10-én először ünnepeltük a Kékkör Napját. A Duna Televízió több helyszínről, élőben bejelentkezve segített abban, hogy ennek az ünnepnek részese lehessen minden természetet szerető túrázó.


A Magyar Természetjáró Szövetség 2015. október 28-án tartotta azt a projektzáró rendezvényét, amely során bemutattuk az elmúlt évek – nagyrészt – uniós forrásból megvalósult turisztikai fejlesztéseit.


A fejlesztésekről az év során magatok is értesülhettetek, ha olvastátok magazinunkat, hírleveleinket. Ebben a nagyon szép filmben össze is foglaltuk a projekt legfontosabb eredményeit.


Példamutatóan idén azokon a túrázókon is igyekeztünk segíteni, akik számára nem olyan egyszerű elindulni egy úton. Puskás Antal láttássérült természetjáró nektek köszönhetően megvalósíthatta élete álmát, végiggyalogolt az Országos Kéktúra útvonalán. Nemcsak annak örülünk, hogy egy embernek segíthettünk. Nagyon szép volt látni azt az összefogást, amelyet a Tónin segítő, közel kétszáz lelkes természetjáró tanúsított a siker érdekében.

 

Az év végén annak is örülhettünk, hogy láttuk egyre népszerűbbé vált a túrázás hazánkban. Az Országos Kékkör nimbuszát is sikerült öregbítenünk, egyre többen indulnak el az “Egyúton”. Nemcsak online oldalaink népszerűsége, az eladott kéktúra igazolófüzetek tanúskodtak erről, hanem nagy öröm volt számunkra, amikor az Index túrarovatának, a Bakancslistának szerkesztői jelezték, hogy maguk is nekivágnak az OKT-nek. Kalandjukról film is készül majd, de az indulást mi magunk is megörökítettük.


Végezetül számunkra is nagy öröm volt, hogy lapunkat, írásainkat nagyon sokan olvastátok el 2015-ben. Mindig örültünk annak, ha hozzá is szóltatok írásainkhoz. Videóink is nagy népszerűségre tettek szert, és azt is örömmel üdvözöltük, hogy mozgóképes anyagaink felhasználásával új műsor indult a Magyar Televízióban. Az M4 havonta fél órát szentel ezentúl a természetjárásnak, a Turista Magazin című műsor második kiadását 2015. december 28-án 11 órakor, és 2016. január 3-án 8.00 órakor láthatjátok.

Minden olvasónknak Boldog Karácsonyt kívánunk, és egy természetjárásban, és túraélményekben gazdag Boldog Újévet! Mi jövőre is ellátunk titeket hasznos információkkal, bemutatva érdekes helyszíneket, célpontokat, lehetőségeket. Ajándékként fogadjátok szeretettel a szerekesztőségünket bemutató filmecskét!


MTSZ Országos Központ, Turista Magazin

Cikk első megjelenése: 2015-12-29 15:54
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter