2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Módosult Közép-Dunántúli Piros útvonala

A katonai területek kikerülése és a járhatóság miatt változások vannak a Bakonyban
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Igazgatósága kérésére valamint a megváltozott útviszonyok miatt jelentős változás történt a Közép-Dunántúli Piros jelvényszerző túramozgalom útvonalának Veszprém megyei szakaszán.

A katonai területek kikerülése miatt a Kis-Futóné és az Alsópere közötti szakasz megszüntetésre kerül. Helyette a Márkus szekrényétől Tés felé került felfestésre a Piros sáv. Az ellenőrző bélyegző is átkerült a hegy Nyugati lejtőjére. Az új nyomvonalra Tésnél bekapcsolódók az autóbusz fordulóban tudnak bélyegezni. Téstől a Kék+ jelzés megszűnt, helyette a Piros sáv található, ahonnan Piros O a Vadalmás-forráshoz, a Piros + pedig Római-fürdőig ágazik ki. Onnan a Piros barlang jelzést csak addig festették fel, ameddig baleset veszély nélkül lehet menni. A további szakaszt láncokkal biztonságossá kellene tenni. A Piros sáv a Kék T-vel való találkozástól fonódik a Csengő-hegyen keresztül a felsőperei elágazásig. Onnan már az erdészeti magánúton halad Alsóperére, ahol eléri az eredeti nyomvonalat. Az ellenőrző bélyegző továbbra is a harang mellett található.


Eplénynél a jelzés lekerült a 82-es útról a vasútállomás alatti erdei útra, (az állomás mögötti lépcsőn kell lemenni!) ami az Enikő panziónál kapcsolódik a régi jelzésre. Ezután vonattal is megközelíthető a túraútvonal.

Eplény és Mohos-kő között teljesen új nyomvonal van, mert a katonai terület és a bekerítések miatt az került felfestésre. (A Büdös-kúton áthaladó jelzés szürkítésre kerül.) Onnan a Papodon át Hárskútig a Borzás-hegyen vezet át a jelzést. Az utóbbi szakaszt már az elmúlt évben kellett módosítani.


Hárskút után is van módosítás. A Klein-tanya magasságában a Piros sáv és a Piros 4szög megcserélődik az útvonal rossz minősége miatt. Ezután elhalad Rák-tanya mellett, ahol szállás lehetőség is van. Az Augusztin-tanya megszűnt kulcsos házként üzemelni, mert eladásra került. A bélyegző és a kopjafa kihelyezését is kezdeményezzük. Ezt 2019. júniusára kell megoldani.


Ezek a változások a Cartographia 2018-as Bakony-Észak térképen már megtalálhatók.

Mag Éva
VMTSZ elnök

A túramozgalom igazoló füzetét megvásárlók az MTSZ irodájában és a Turistashopban a füzetek mellé kiegészítésként megkapják a kinyomtatott térképrészleteket.

MTSZ Országos Központ
Cikk első megjelenése: 2018-07-30 12:57

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter