2022. október 01., szombat - Malvin
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Mitől jó egy túravezető?

Válaszkeresés
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A cikk címében szereplő kérdésre keresték a választ 2014. augusztus 6-án az Aranyjelvényes Túravezetők Klubjának összejövetelén megjelent tagok.

Ismeretes az a tény, hogy sok egyesületnél, szakosztálynál képesítés nélküli túravezetők is vezetnek túrákat. Ezek a tagok sokszor sikeresebbek, népszerűbbek, elismertebbek mint a jelvénnyel rendelkező, képzett társaik és fölülmúlják az utóbbiakat.

Sok esetben a turistazsargon „vasjelvényes” túravezetőknek titulálja őket, bár ilyen fokozat nem létezik. A fölvetett kérdés nem csupán az oktatási rendszerünket irányító bizottságot, hanem az egész turista társadalmat érinti.

Túravezető képzési rendszerünk áttekintése
A túravezetésre kiszemelt sporttársaink „Térképolvasási tanfolyammal” indulhatnak útjukra, amely ajánlatos, ám túravezetői képesítést nem nyújt. A térképolvasói oktatást követheti, vagy anélkül is jelentkezhetünk a középfokú oktatásnak minősülő "Bronzjelvényes" és a későbbiekben az „Ezüstjelvényes Túravezetői Tanfolyamra”, azaz a felsőfokú képzésre. Képzési rendszerünkről az alábbi véleményt alakítottuk ki.

A két képzési fokozat közötti határvonal összemosódik. Az összemosódást az oktatók felkészültsége és a kerületek, megyék közötti oktatási tevékenység különbsége okozza. Adott esetben – jó oktatók mellett – egy „bronzos” képzésről jobb túravezetők kerülhetnek ki mint az „ezüstösről”.

Tapasztalatokra alapozva a „bronzos” fokozat elvégzői közül kevesen maradnak a „pályán” (10-15%), míg az ezüstjelvényes tanfolyam jellemzője, hogy a sikeresen vizsgázók általában már a mozgalomban maradnak, vezetői is lesznek.

„Mitől jó egy túravezető?
A klubunk egyértelműen leszögezi: a képzés szükséges, de jó túravezetőt képezni nem lehet, az LESZ!

No, de mitől? Azon közhely puffogtatásán túlmenően, hogy „gyakorlat teszi a mestert” az alapvető  követelményeken, mondhatjuk, hogy a tanultak jól alkalmazásán túl is kell még valami. Ez pedig az a felkészültség, amely kiterjedhet egy-egy szakterületre is – hiszen sokféle érdeklődéssel indulhatunk túráinkra (botanika, történelem, műemlék stb.), s ezeket közkinccsé tudjuk tenni túracsoportunk részére,  érdeklődésüket föl tudjuk kelteni.

Az internet világában kiterjedtek a felkészülési lehetőségeink, s bizony, a jól ismert útvonalakról is találhatunk rendkívüli érdekességeket. Lényegében a jó túravezető állandóan képzi magát, fölkészül a túráira. Emellett egyebeket is szükségesnek tartunk, néhány ezek közül:

- Az oktatás tematikáját szükséges lenne publikussá tenni, s azt országosan betartani.

- A túravezetőkből lesznek a mozgalom vezetői, sőt, esetenként a csoportjaik is tőlük függnek, kiválásuk, elhalásuk a tagság felbomlását eredményezi. A túravezetői ismeretekhez ajánljuk az alapvető vezetői ismeretek oktatását.

- A képzett túravezetők számára is szükséges a rendszeres továbbképzés, például gazdasági ismeretek, jogi ismeretek terén, hiszen az egyesületek s túravezetőik változó számviteli, egyesülési, stb. törvények mellett tevékenykednek.

- A nem idegenvezetői színvonalú, de azzal rokonítható ismeretek beférnének az oktatási tematikába, mert nem csak az erdőkben, hegyekben fordulunk elő, vannak busztúráink, városnézéseink, kultúrsétáink.

- A jövőben az alap- és továbbképzés része lehet az újabb navigációs rendszerek oktatása.

- A megnyitott határok tágabb lehetőségeket biztosítanak túráinkhoz. Értekezésünkön fölvetődött a nyelvismerettel rendelkező „Nemzetközi túravezető” képzés lehetősége, amely gondolatot – megindokoltan – rövid úton elvetettünk.


Az aranyjelvényes fokozat
Klubunk az aranyjelvényes túravezetői cím elnyeréséhez szükséges pályázati feltételeket jónak ítéli a kritériumok szigorú betartása mellett. Új oktatási tervezet, azon belül egy újabb aranyjelvényes pályázatra vonatkozó változtatás esetére az ATK fenntartja magának a véleményezés jogát.

MTSZ

Cikk első megjelenése: 2014-08-29 22:54
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 5 esemény
 • 3 104 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter