2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Mit tehetnek a túrázók és mit nem a hatályos rendeletek szerint?

A Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatása
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A cikk tartalma hamarosan frissül a 2021. május 23-án életbe lépett 264/2021. (V.21) számú kormányrendelet alapján.

A korlátozó intézkedések lépcsőzetes enyhítésére újabb rendelet lépett életbe 2021. május elsején. A
194/2021. (IV.26) számú jogszabály egyes pontjai ugyan pozitív változást hoztak a természetjárásban is, de bizonyos tiltások továbbra is hatályosak. Összeszedtük, hogy természetjáróként mit szabad tenni és mit nem.


Ha van védettségi igazolványod vagy más, az állam által kiállított és elfogadott védettségi igazolásod, akkor a felügyeleted alatt lévő kiskorú gyermekkel együtt az alábbi helyekre mehetsz a jogszabályban foglalt maszkviselési szabályok figyelembevételével.

Szabadidős létesítmények és szálláshelyek

 • Ellátogathatsz az újra megnyitott szabadidős létesítményekbe (például: állatkert, vadaspark, múzeum, színház, mozi, könyvtár) és
 • az üzleti, gazdasági és oktatási mellett már turisztikai célból is igénybe vehetsz szálláshely szolgáltatást.

 

Vendéglátóhelyek

 • Reggel 5 és este 11 között fogyaszthatsz a vendéglátóhelyek teraszain, kerthelyiségeiben és zárt terű éttermi részében is. Utóbbi esetében csak az étel és italfogyasztás idején nem kötelező a maszkot viselned. Ha más célból térsz be a belső terekbe (például illemhelyre látogatsz), akkor a maszkot fel kell venned.


 

Sportlétesítmények és sportrendezvények

 • Nem versenyszerű sportolóként is edzhetsz, sportolhatsz sportlétesítményekben (például: jégpálya, uszoda, edző és fitneszterem).

A sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Tv.) értelmében versenyszerű sportolónak minősül „az a természetes személy, aki a sportszövetség által kiírt, szervezett vagy engedélyezett versenyeken, vagy versenyrendszerben vesz részt. A versenyző vagy amatőr, vagy hivatásos sportoló. Hivatásos sportoló az a versenyző, aki jövedelemszerzési céllal foglalkozásszerűen folytat sporttevékenységet. Minden más versenyző amatőr sportolónak minősül.”

 

 • Nézőként részt vehetsz este 11 óráig sportrendezvényeken* és kulturális eseményeken.


* A versenyszerű sportolók – azaz hivatásos és amatőr versenyzők - számára szervezett sportesemények eddig is megengedettek voltak, de a nem versenyszerűen sportolók – jellemzően szabadidő sportolók - számára szervezett szabadidős sportrendezvények szervezésére a 2021. május elsejétől hatályos 194/2021. (IV.26) kormányrendelet nem tér ki. Szövetségünk ezért úgy tekint erre, hogy a szabadidős sportrendezvények szervezése továbbra sem megengedett. Mivel a kérdés további pontosítást igényel, ezért a jogalkotóhoz fordultunk segítségért, hiszen a Magyar Természetjáró Szövetség tevékenysége nem terjed ki a jogszabályok alkotására és értelmezésre. A válasz megérkezése után tájékoztatásunkat itt a szakmai honlapon és a facebook oldalunkon is közzétesszük.


A szabadidős sportrendezvények szervezését szövetségünk a Nemzeti Népegyészségügyi Központ tájékoztatása alapján e cikk első megjelenése óta pontosította. A válasz egyértelműsítette, hogy a szabadidős sportrendezvények (például teljesítménytúrák, túraversenyek stb.) szervezése továbbra sem megengedett. 
 

Általános tudnivalók a szállás- és vendéglátóhelyeken, rendezvényeken

 

A szálláshelyek és vendéglátóhelyek üzemeltetői, valamint a rendezvények szervezői kötelesek a koronavírus elleni védettségedet és indokolt esetben a gyermeked életkorát ellenőrizni, ezért tartsd magadnál az védettségi igazolványodat és a személyes irataidat, a kiskorú esetében pedig az ő személyazonosító igazolványát vagy útlevelét, vezetői engedélyét esetleg diákigazolványát. Ha nem tudod érdemben igazolni az oltásod tényét és magatokat, akkor megtagadhatják a helyszínre történő belépésedet és/vagy tartózkodásodat. A védettségi igazolvány meghamisítása és jogosulatlan használata bűncselekmény!

Védettségi igazolvány nélkül is, a 104/2021. (III.8) és a 484/2020. (IX.10) kormányrendeletek hatályos pontjai alapján:

 • túrázhatsz egyénileg vagy a veled egy háztartásban élőkkel is, létszámkorlát és maszkviselési kötelezettség nélkül
 
 • magánrendezvényként szervezhetsz csoportos gyalogtúrát, amelyen maximum 10 fő vehet részt (a tagszervezetek által szervezett túrák nem tartoznak ide!)
 
 • szervezhetsz családi vagy magán célú összejövetelt (például születésnap, keresztelő, ballagás, esküvő) - kivéve szálláshelyen és vendéglátó üzlet zárt terében, ahol kérik a védettségi igazolványt -, de csak tíz fő vehet részt rajta.
 
 
 • reggel 5 és este 11 között fogyaszthatsz a vendéglátóhelyek teraszain vagy kerthelyiségeiben. Ha nem fogyasztási célból térsz be a belső terekbe (például illemhelyet látogatsz), akkor a maszkot fel kell venned.

 

Tilos a 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet továbbra is hatályos rendelkezései alapján:

 • nem magánrendezvényként szervezett csoportos túrákat szervezni. Értjük ez alatt a rendszeresen vagy alkalmilag találkozó, ismerős vagy ismeretlen túrázók közös kirándulását és a természetjáró szervezetek zárt és nyílt programszervezését,
 • gyülekezni, tehát közügyben való véleménynyilvánítás céljából tartott nyilvános összejövetelt szervezni közterülten,
 • a közterületen, a nyilvános helyen, valamint a sportpályákon a csapatsportok - különösen a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda - gyakorlása.


A Magyar Természetjáró Szövetség kéri tagszervezeteit, hogy a természetjáró minősítés tekintetében is az érvényben lévő jogszabály szerint járjanak el és a jogszabályi előírásoknak nem megfelelő túrák túrajelentéseit ne fogadják be.


Védettségi igazolványtól függetlenül továbbra is kötelező érvényű

 

 • a reggel 5 és éjfél közötti kijárási korlátozás (ezért az éjszakai túra nem megengedett)
 • közterületen maszkot viselni
 • betartani a másfél méteres távolságot egymástól.


Civil szervezet közgyűlése és pénzügyi beszámolójának elfogadása

 

Az 502/2020. (XI. 16.) számú rendelet hatályos pontjai szerint a civil szervezetek személyes jelenlétet igénylő közgyűlése - a gyülekezési tilalom miatt - nem rendezhető meg, viszont a szavazásra elektronikusan, ülés tartása nélkül is sor kerülhet. A civil szervezet számviteli törvény szerinti pénzügyi beszámolóját az ügyvezetés elfogadhatja azzal, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő legfeljebb 90. napra össze kell hívni a közgyűlést és a döntést meg kell erősíteni.

 

Javasoljuk, hogy csak hiteles forrásokból tájékozódj, ezért figyeld a koronavirus.gov.hu-t és a Magyar Közlönyt, ahogy mi is tesszük.

Vigyázzunk egymásra, jó egészséget és kitartást kívánunk!


MTSZ Országos Központ

fotó: stockphoto


 

Cikk első megjelenése: 2021-05-07 06:43
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter