2020. október 21., szerda - Orsolya
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Mit rejt a túrázó hátizsákja?

Túrafelszerelés ötletek
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Egy táska tartalma, pontosabban a tartalom hasznossága misztikus és nyitott kérdés a kívülállók számára, legyen szó akár a hölgyek, akár az urak, a Télapó vagy a túrázók batyujáról. Cikkünkben legutóbbiak hátizsákját fogjuk megtölteni azokkal a hasznos felszerelésekkel, amelyek nélkül el lehet indulni, de nem igazán érdemes. Összeállításunk azonban csak részben általános érvényű, hiszen mindenki egyéni igénye szerint dönt arról, hogy mit cipel a hátán egy vagy többnapos túrán, télen vagy nyáron és esetleg sátorozáskor.


Nem vitatható, hogy a túra applikációk maximálisan kiszolgálják a tájékozódási igényeket mégis nem árt felkészülni arra a nem várt körülményre, amikor végleg beadja a kulcsot a GPS készülék vagy a mobiltelefon, és tartalék akkumulátor sincs nálunk. Ebben az esetben jól jön a klasszikus, papír alapú térkép és egy laptájoló.


Látszólag túlzás az alap elsősegélycsomag, ugyanakkor rendkívül hasznos azokban az esetekben, amiken a jótékony pálinka már nem segít. Viccet félretéve: legyen nálunk egy úti készlet, kiegészítve kálcium és magnézium vitaminokkal, mert ha nekünk ugyan nincs is rá szükségünk, talán egy túratársunknak segítséget tudunk nyújtani.

Ebben a kategóriába meg kell említeni a tűző napsütés ellen védő krémeket, illetve a szúnyog és kullancsriasztó szereket.


Mint bármelyik sport esetében, a túrázás is igényli az ésszerű evést és ivást. Amikor vizet teszünk a kulacsba, érdemes átgondolni, hogy útközben lesz-e forrás, ahol gondoskodhatunk az utántöltésről? Ha nincs és bolt közelében sem visz az utunk, akkor a napi szükségletünk figyelembevételével készítsük be a folyadékot. Lényeges körülmény továbbá, hogy télen vagy nyáron túrázunk, sík terepen vagy szintemelkedésen, hiszen ezek a tényezők jelentősen befolyásolják a vízfogyasztási igényünket.

Akár egy, akár több napra készülünk, a legjobb túraelemózsiák gyorsan hozzáférhetőek, lassan szívódnak fel, nem okoznak hirtelen telítettségérzetet, nem terhelik túl a gyomrunkat és nem romlandóak. A túra nehézségi szakaszait átgondolva szükséges beilleszteni és megtervezni azt, hogy mikor mit fogyasztunk, hiszen más energiaérzetet ad egy szalámis zsömle a hegymenet előtt és után.


A fejlámpa, hozzá tartalékelem, a varró vagy javítókészlet, a bicska és gyufa talán nem a legfontosabb eszközök, a fontosságuk is megkérdőjelezhető. Vagy mégsem? Sötétedéskor a lámpa, az elszakadt ruházat esetén a tű és cérna, tűzrakáskor a gyufa sokat tudnak segíteni a komfortérzetünkön. A bicskáról pedig egész egyszerűen köztudott, hogy nincs az a helyzet, amit ne tudnánk vele megoldani.

A könnyen szellőző és száradó technikai túraruházat mellett nem mehetünk el szó nélkül, amit mindig az aktuális napközbeni, többnapos túra esetén éjszakai időjárásnak is megfelelően állítsunk össze: csapadék esetén vízálló ruházat, esőkabát, kamásli. Hidegben, szélben a melegen tartó öltözet mellett sapka és kesztyű, ami magashegyi túrázáskor minden körülmény között jó szolgálatot tud tenni, valamint pótzokni. Melegben gondoskodjunk a napszúrás ellen védelmet és árnyékot nyújtó fejvédőről és napszemüvegről.


A túralábbeli kiválasztásakor fontosabb szempont a stabilitás és a kényelem, mint bármi más. Ésszerűbb döntésnek tűnne kánikulában a szandál, ugyanakkor a száraz, kavicsos terepen biztonságosabb viselet a zárt, bokát és lábfejet tartó túracipő.

 


Amikor többnapos programot tervezünk sátorozással, akkor a fent említetteken kívül egészítsük ki a felszerelésünket sátorral, derékaljjal, hálózsákkal, kemping gázfőzővel, gázpalackkal, evőeszköz készlettel.

 

Mindezek után és a hátizsák becsatolása előtt gondoljunk a személyi okmányainkra, a tervezett költőpénzre, kéktúra teljesítése esetén az igazolófüzetre, bélyegzőpárnára is. 


MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2019-10-29 22:24

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 4 945 regisztrált felhasználó
 • 2 346 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 137 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 19 esemény
 • 2 843 megjelent cikk, hír
 • 263 belső oldal
 • 2 211 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter