2023. március 23., csütörtök - Emőke
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Milyen folyamat végére ért a Kéktúra Szakbizottság?

A Kéktúra útvonal változtatásokról
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
   A 2013 decemberében az MTSZ honlapján és a Turista magazin online verzióján közzétett Országos Kéktúra útvonalváltozások dokumentumának megszületéséhez hosszú út vezetett. Ennek a főbb állomásairól szeretnénk az alábbiakban bővebben szólni.
 
         
   Már hosszú évek óta téma volt kéktúrázó körökben az Országos Kéktúra (OKT) útvonala, hol és hogyan lenne érdemes változtatni rajta, hogy még több látnivalót mutathasson be, végigjárói még közelebb kerülhessenek a természethez. 2012 nyarán az Indexen, a Kéktúra – Jelvényszerző túramozgalmak topikjában indult be egy spontán ötletelés. Egy idő után a kéktúra topik ki szerette volna terjeszteni az ötletelést a túrázók mind szélesebb körére, ezért 2012. augusztus 1-én nyilvános ötletbörzét hirdettek az MTSZ honlapjának Hírek, aktualitások rovatában.

   Nagyon sok javaslat érkezett a kéktúra topik látogatóitól és az MTSZ honlapot olvasó túrázóktól, egyesületektől, ezeket összefoglalva és a párhuzamosságokat kiszűrve létrejött egy összefoglaló dokumentum. Peták István a felhívást olvasva szintén küldött egy javaslat csomagot, amit terjedelme és komplexitása miatt nem olvasztottak be a kisebb módosítások és javaslatok összefoglalásába, hanem attól függetlenül kezelték, valamint a szerző kérésére közzétételre került az MTSZ honlap Hírek, aktualitások rovatában 2012. augusztus 6-án. Ezután az ötletbörze szervezői átadták az eredményeket az MTSZ-nek. Ezek az anyagok nem kerültek a süllyesztőbe, de akkor még nem volt aktualitásuk.

   2013 kora tavaszán nyerte el az MTSZ a kéktúrák infrastrukturális fejlesztéséhez szükséges pénzt, ekkortól gyorsultak fel az események. A Kéktúra Szakbizottság mellett aktív kéktúrázókból alakult Kéktúra Munkacsoport kapta azt a feladatot, hogy összegyűjtse a kéktúrák útvonalain szóba jöhető útvonal változtatásokat. A munkacsoport elővette az egy évvel korábban összegyűjtött javaslatokat, hozzáírta a sajátjait, valamint az MTSZ honlap Hírek, aktualitások rovatában 2013. július 25-én újra meghirdették az ötletelést. A javaslatok begyűjtése a nyár folyamán történt, és szeptemberben zárult le. Nagyjából ekkorra érkezett még két javaslatcsomag is: egyrészt Peták István elküldte a 2012-es javaslatainak továbbfejlesztett változatát, másrészt Berki Zoltán tett le egy másik csomagot az asztalra, ami elsősorban az Országos Kéktúra kék sáv jelzéséhez kapcsolódó leágazó jelzések tervezett útvonalait tartalmazta.
 
   A három anyagot Horváth Béla, a Kéktúra Szakbizottság tagja, a Kéktúra Munkacsoport vezetője gyúrta össze egy anyaggá, kiszűrve az egyező, vagy közel azonos javaslatokat. A három csomag szinte kiegészítette egymást, hiszen tartalmazta az ötletbörze eredményét, vagyis a kéktúrázók által legfontosabbnak ítélt kisebb útvonal változtatási igényeket, a Peták István által benyújtott, elsősorban hosszabb szakaszokat is érintő változásokat, valamint a főjelzéshez csatlakozó kitérők, alternatív útvonalak Berki Zoltán által megtervezett rendszerét. Időközben az MTSZ-hez is érkeztek javaslatok különböző egyesületektől, a szakbizottság tagjainak önálló javaslataival együtt ezek is be lettek vonva az összefoglaló anyagba.
 
   A Kéktúra Szakbizottság 2013 novemberében és decemberében három éjszakába nyúló ülésen döntött a több mint 100 OKT útvonal módosítási javaslatot tartalmazó csomagról. A koncepció az volt, hogy minél kisebb beavatkozásokkal csökkentsék az aszfaltos szakaszok hosszát, növeljék az útvonalba bekapcsolt látnivalók mennyiségét, illetve létrehozzanak alternatív útvonalakat is, egyes vidékeken pedig járhatóbbá tegyék OKT-t. Első alkalommal egyesével végigmenve az összes javaslaton kiszűrték azokat, amik nem illettek a fentebb ismertetett koncepcióba, illetve megvalósításukra nem láttak gyakorlati lehetőséget.
 
   A megmaradt nagyjából 80 javaslathoz Berki Zoltán készített átnézeti térképeket, illetve Horváth Béla vitte fel azokat az OKT precíziós felmérését már tartalmazó TTR rendszerbe. A javaslatokat két részletben tárgyalta a szakbizottság, következő ülésén az észak-magyarországiakat, harmadik, december 11.-én megtartott harmadik ülésén pedig a dunántúli módosításokat. A szakbizottság előtt talpon maradt, tehát véglegesített útvonal módosítási javaslatok kerültek közzétételre a Turista Magazinban 2013. december 19-én, valamivel később pedig az MTSZ honlapon is.
 
   A módosítási javaslatok két részre oszthatóak: vagy már korábban is jelzett útra terelődik az Országos Kéktúra, vagy még jelzetlen útvonalra. A szakbizottság tagjai vállalták, hogy ezen második csoport útvonalait végigjárják 2014. január 5-ig, és javaslatot tesznek a konkrét nyomvonalakra. Ezek a bejárások megtörténtek, a megvalósítandó nyomvonalakat a szakbizottság rögzítette. Ezek az adatok február végén át lettek adva az útvonalfelmérő csoportnak, akik néhány héten belül elvégzik az új nyomvonalak bejárását a precíziós GPS-ekkel. Ezekkel a nyomvonal adatokkal indulhat majd az eddig felfestetlen szakaszokkal kapcsolatos engedélyeztetési eljárás.

   A Kéktúra Szakbizottság azonban ezzel nem fejezte még be a munkáját, hiszen döntésre vártak még a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrával és az Alföldi Kéktúrával kapcsolatos útvonal módosítási javaslatok is! Ez a javaslatcsomag az OKT-hez hasonlóan szintén több forrásból állt össze. Egyrészt ebbe is bele lett vonva a 2012-es és 2013-as ötletebörze eredménye, az MTSZ bekérte az egyesületek, megyei szövetségek véleményét, javaslatait is, de a szakbizottság tagjai itt is tettek önálló javaslatokat.

   Erről a csomagról két lépcsőben döntött a szakbizottság: 2013. december 18-án átnézte az addig beérkezett javaslatokat, de mivel az egyesületektől, szövetségektől folyamatosan érkeztek még hetekig a javaslatok, ezért 2014. február 26.-án egy újabb ülésen döntött az összevont RP-DDK és AK útvonal módosítási javaslatokról. Mivel a módosítások nagy részét az egyesületek, szövetségek már bejárták, itt nem kellett a szakbizottság tagjainak kiszállni a helyszínekre, hogy az útvonalakat pontosan megtervezhessék, ezt elvégezték maguk a javaslattevő egyesületek. Ezen adatok birtokában indulhatnak az útvonalfelmérők a precíziós GPS-ekkel, később pedig majd az engedélyeztetési eljárások.

   A Kéktúra Szakbizottság a legmesszebbmenőkig próbálta figyelembe venni a döntéshozatalnál az egyes túrázók, turista egyesületek és a területileg illetékes terészetjáró szövetségek véleményét, álláspontját. Az MTSZ szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik vették a fáradtságot és megírták ötleteiket, véleményüket. Reméljük, az engedélyeztetési eljárásokban valamennyi tervezett módosítás talpon marad majd, ezáltal szebbé, élvezhetőbbé téve a kéktúra útvonalakat!


   A csatolt dokumentumokban megtekinthető az összes módosítási javaslat, azok térképi ábrázolása és elfogadási státuszuk.

A Kéktúra Szakbizottság útvonalmódosítással kapcsolatos munkájáról itt is olvashattok. 

Bemutatjuk a Kéktúra Szakbizottság azon tagjait, akik részt vettek az útvonal módosítási munkálatokban.

 
Cikk első megjelenése: 2014-03-14 11:26
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter