2023. március 26., vasárnap - Emánuel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Merre ne induljunk most a Pilisi Parkerdő területén

A legfrissebb közlemények
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Nem csak a társas vadászatok miatt léptetnek életbe korlátozásokat a Pilisi Parkerdő területén vezető turistautakon, hanem az erdőben folyó egyéb munkákat is el kell végezniük vagy éppen az időjárás okozta károk miatt fellépett balesetveszély elhárítása zajlik a természetet járók érdekében.

A hatályos jogszabályok értelmében az erdőterületet gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral és lóval bárki látogathatja. Az erdőjárók kényelme érdekében az erdőgazdálkodó (a Pilisi Parkerdő Zrt.) időben figyelmezteti a látogatókat az egyes területek lezárásáról.


Legutóbbi frissítés: 2015. november 11.

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén érvényes aktuális korlátozások:

TÁRSAS VADÁSZATOK IDŐPONTJAI A 2015-2016-OS IDÉNYBEN


A társas vadászatok helyszíne időjárásfüggő, gyakran a vadászat előtti napokon derül ki, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. kéri az erdőbe indulókat, legyenek szívesek a vadászatok előtti napokon figyelemmel kísérni honlapjukat a pontos helyszínt illetően!
Az aktuális vadászati korlátozásokról ITT lehet tájékozódni.

 

Folyamatosan zajlanak a jégkárok utáni helyreállítái munkák.
A már járhatóvá tett turista utak listája ITT OLVASHATÓ.
 
- o - o - o - o - o - o - o - o - o - o -


VADÁSZATOK 2015 ŐSZÉN

2015. augusztusának végén megkezdődött a vadászati szezon. Az aktuális erdőlátogatási korlátozásokról ITT lehet tájékozódni. A Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete is publikálta a területén életbe lépett korlátozást.

- o - o - o - o - o - o - o - o - o - o -

A társas vadászatok várható időpontjai 2014 hátralévő részében és 2015 elején:


Az aktuális vadászati korlátozásokról ITT OLVASHATÓK A RÉSZLETEK.

- o - o - o - o - o - o - o - o - o - o -


A Visegrád és Dunabogdány között található Áprily-völgy május 19-től a forgalom elől a Visegrádi Erdészet lezárja és kéri a kirándulókat, hogy a munkálatok befejezéséig - melynek időtartama megközelítőleg egy hónap - a kék négyzet turistaútvonalat ne látogassák.

A Tahitótfalu és Dunabogdány közötti Kalicsa-patak hídját a Visegrádi Erdészet felújítja, ezért a híd várhatóan május 31-ig nem használható, nem lehet rajta átkelni gyalogosan sem. A korlátozás a Tahitótfalut Dunabogdánnyal összekötő zöld kerékpáros jelzést érinti, gyalogos turistautat nem érint.

A Gödöllői Erdészet a 2015. június 4. és 7. között megrendezésre kerülő FITASC Magyarországi Korongvadász Szövetség Európa-bajnokság előkészületi munkái miatt a Gödöllői vadászház környékét 2015. május 20-tól június 10-ig lezárja.
A lezárással érintett turistaútvonalak és helyszínek:
- Mária út
- Zöld kereszt
- Zöld sáv
- Galgamácsai vadászház térsége
- Csúzi rét
- Kerek-gödör
- Ördög-árok
- Rózsa-kút
.

A Keserűs-hegyen futó piros háromszög jelzés Varga-lósz rét és a Prédikálószék közötti szakaszán kötélpályás fakitermelés zajlik, a Visegrádi Erdészet fokozott figyelmet kér az arra kirándulóktól. A turistaút nincs lezárva.

Március 1-én jégkár felszámolási munkák miatt egyész nap le lesz zárva az autóforgalom előtt az Apátkúti-völgyet a Hegytető parkolóval összekötő Pap-réti erdészeti út és a Pap-rétet a Skanzennel összekötő Sztaravodai erdészeti út. A Kaán Károly-forráshoz sem lehet autóval menni. A korlátozás a gyalogos és kerékpáros forgalomra nem vonatkozik!
A jegesedés okozta károk elhárítási munkái jelenleg is zajlanak
.

Hétvégére is érvényben marad a látogatási tilalom a Pilisi Parkerdő Zrt. területén
 
Itt olvashatók a részletek.

BALESETVESZÉLY
A jegesedés miatt balesetveszélyes a pilisi erdők látogatása
A Pilisi Parkerdő Zrt. figyelmezteti az erdő látogatóit, hogy a fákra rakódott jég miatt balesetveszélyes a 400 méteres tengerszint feletti magasság fölött fekvő erdőterületek látogatása a Pilisben, a Budai- és a Visegrádi-hegységben.

A fák ágait és törzsét közel két centiméteres jégréteg borítja, ami több tonna terhet jelent egy-egy fa esetében. Ezt a terhelést a fák sok helyen nem bírják, ágak szakadnak le, egész fák dőlnek ki a magasabban fekvő területeken. Olvadáskor sem veszélytelen még az erdő látogatása, hiszen a magasból akár kilónyi jégdarabok hullnak le.

Az erdőben futó utakon közlekedők is fokozott figyelemmel vezessenek, több helyen, főleg Dobogókő térségében kell számítani útra hullott ágakra, kidőlt fákra.


A Dobogókő felé vezető úton 2014.12.01. 07 óra 30 körül

Budapesten lezárták a XII. kerületi János-hegyi utat, amelynek megtisztításán a tűzoltóság dolgozik.

- o - o - o - o - o - o - o - o - o - o -

Fokozott figyelmet kér a Visegrádi Erdészet a Tahitótfalu határában a Vörös-kő és a Kis-Bükk-tető között a piros sáv és sárga sáv turistajelzéseken. Az erdőterületen fakitermelést végeznek – növedékfokozó gyérítést és bontóvágást – ezért kérjük az erdőjárókat, lehetőség szerint válasszanak más útvonalat. A fakitermelés előreháthatólag (október végéig, november végéig) december végéig tart.

A Pilisszentkereszti-szurdokban a kék sáv turistajelzés útvonalán a korábban megrongálódott fahíd javításában az utolsó lépéseket végzi a Pilisszentkereszti Erdészet, az útvonal már újra járható.
A Pilisszentkereszti-szurdokban a kék sáv turistajelzés útvonalán vezető fahidak egyikének szerkezete megrongálódott, a híd újjáépítése várhatóan 3 hetet vesz igénybe. A Pilisszentkereszti Erdészet a térképen jelölt turistaútvonal szakaszt szeptember 22-től a fahíd felújításáig balesetveszély miatt lezárta. Kérjük a térségben túrát tervezőket, hogy a munkák befejezéséig, várhatóan október 20-ig válasszanak más útvonalat!
A híd járhatóságáról tájékoztatást adunk, amint befejeződik a felújítás.

 
- o - o - o - o - o - o - o - o - o - o -

A Pilisi Parkerdő Zrt. a Budapest II. kerületi Szépjuhászné út menti erdőben a balesetveszélyes, elöregedett fák kitermelését végzi ezért 2014. október 19-én és október 26-án vasárnap 7:00-18:00 óra között a Szépjuhászné utat lezárják.

A közlekedés és a lakók biztonsága érdekében egyes fák kivágása sajnos elkerülhetetlen, erre az erdészeti hatóság is kötelezte a Parkerdőt az XIV-G-31/09387-5/2014. számú határozatában.

A közlekedés biztonságáért zajló munkavégzés idejére, 2014. október 19-én és október 26-án vasárnap 7:00-18:00 óra között a Szépjuhászné utat lezárják. Az időjárás befolyásolhatja a munkavégzést, amint vége a fakitermelésnek, megnyitják az utat. A munkaterületen összesen négy brigád dolgozik majd egy időben, közöttük kosaras kocsival, alpin technikával és erdészeti munkagépekkel dolgozók is vannak. Mindkét nap folyamán a behajtás a lakók számára időszakosan biztosított lesz a Szépjuhászné út Budakeszi úti kezdeténél és a Nagykovácsi úti körforgalom kihajtójánál, azonban hosszabb-rövidebb várakozási idővel ebben az esetben is számolni kell.

Az érintettek megértését és türelmét előre is köszönjük
!
 
- o - o - o - o - o - o - o - o - o - o -

A kötélpályás közelítés befejeztével a Visegrádi Erdészet megnyitotta a Pap-réti erdészeti út Apátkúti-völgy és Pap-rét közötti szakaszát és a piros sáv jelzésű turistautat.
A kerékpárosok figyelmét továbbra is felhívják a 30km/h-s sebességkorlátozásra, aminek betartása a faanyagszállítás időszakában különösen fontos!

A Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészete fakitermelési munkák miatt 2014. szeptember 22-től a munkák befejezéséig, várhatóan 2 hétig, ideiglenesen lezárja az Apátkúti-völgy, Ördög-bánya és a Pap-rét közötti kerékpározásra is kijelölt erdészeti üzemi utat. A fakitermelést a meredek terep miatt kötélpályával végzik. Mivel a kötélpálya csak az erdészeti úton tud felállni, valamint a készletezett faanyagot is csak itt tudják elhelyezni, szükséges az út teljes lezárása. Az út kerékpárral és gyalogosan sem járható. A lezárás az Apátkúti-völgyben futó piros sáv turistajelzést is érinti. Kérjük a fenti időszakban válasszanak más útvonalat! Megértésüket köszönjük!
 
- o - o - o - o - o - o - o - o - o - o -

A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai a közelmúlt heves esőzései által a Rám-szakadék zöld sáv jelzésű turistaútjában az okozott károkat felszámolták, a járhatóságot akadályozó fákat ledarabolták. A medréből kilépő patak helyenként nagy mennyiségű hordalékot rakott le, ezért a túraút nyomvonala több szakaszon megváltozott, a turistaút már járható, de járhatósága nehezebbé vált. A jobb járhatóság érdekében a hordalék eltávolítása jelenleg is folyik
.
 

A Rám-szakadékban futó túraútvonalat továbbra is csak gyakorlott túrázóknak ajánlják!
 
- o - o - o - o - o - o - o - o - o - o
  
A Szentendrei Erdészet területén szeptember 21-én, 29-én és 30-án az dömörkapi erdészeti üzemi úton a Dömörkapu és a "delta" (Pilisszentlászlóra vezető) útelágazás között az áthaladás korlátozva van filmforgatás miatt. Megértésüket köszönjük!
 
- o - o - o - o - o - o - o - o - o - o -

Forrás: Pilis Parkerdő Zrt.
Cikk első megjelenése: 2014-09-21 20:35
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter