2023. március 26., vasárnap - Emánuel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megújult és felszentelték a Szent János-kápolnát

Kisnyárád határában
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Mecsek Egyesület adományokból és saját forrásból felújíttatta a Kisnyárád határában a sárga sáv jelzésű turistaút mentén, az Erdősmároki-halastavak közelében, szép erdei környezetben álló Keresztelő Szent János-kápolnát.

A tavasszal kezdődött felújítás során az építmény teteje le lett bontva és a mesterek kicserélték az elkorhadt tetőléceket. Ezt követően a cserepezés is megtörtént, régi használt cserepekből.

  

A kápolna kívül és belül is új vakolatot kapott, mely az eredeti hagyományoknak megfelelően fehérre lett festve. A díszítőelemek és az ajtó okkersárga helyett barna színű lett, mely jobban illik az épülethez.

  


A vízelvezetés problémája is megoldódott, mivel dréncsöves vízelvezetés került kialakításra. Megújult a régi kőkereszt is a kápolna előtt, melyet évtizedekkel ezelőtt csak egy vaskereszttel pótoltak. A kereszt talapzatára márványtábla is készült az eredeti évszámmal, és a felújítás dátumával, illetve néhány sorral kiegészítve. Az ereszcsatorna felhelyezése és az oltárképek kihelyezése az avatás délelőttjére készültek el.

  

A tereprendezésben részt vett a Mecsekerdő Zrt. és Kisnyárád Önkormányzatának közmunkásai is. A kápolna felújítását az ORANS Építőipari és Szolgáltató Kft. végezte Deér Zoltán szakmai irányításával. Köszönjük a segítséget mindenkinek, aki anyagilag vagy fizikailag segítette a munkálatokat.


A képek, rájuk kattintva nagyobb méretben nyílnak meg.

2014. június 28-án, szombaton, a Mecsek Egyesület nyílt túrát vezetett a kisnyárádi Keresztelő Szent János-kápolna szentelésére, avatására.

  

Babarcpusztáról 48-an indultunk jelzetlen úton a kukoricaföldek mellett. Útközben szép panoráma nyílt az Erdősmároki-halastavakra és Geresdlakra. A kápolnához érve kellemes, rendezett látvány fogad minket: a kápolna előtti terület szépen lekaszálva, asztalok, padok sorakoznak. A kápolnában gyertyák égnek, mely virágokkal szépen fel van díszítve.
kép

A kápolna avatása 10 órakor kezdődik melynek során Ripszám István a Mecsek Egyesület ügyvezető elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd beszédében kitért a kápolna felújításának mozzanataira, az évtizedes elhanyagoltságra, valamint arra, hogy 2010-ben a nagy esőzések következtében víz és iszap borította el a kápolna belsejét, és mivel nem tisztították ki időben, ezért megindult a vizesedés és a rohamos pusztulás. A Mecsek Egyesület volt az, aki felvállalta és elindította a kápolna felújításának munkáit. Régen június 24-én tartották Kisnyárádon az Iván napi búcsút, és ilyenkor az év leghosszabb napján zenés körmenettel zarándokoltak ide a kápolnához.

  

Ezután Fledrich Gabriella, Kisnyárád polgármester asszonya köszöntötte a megjelenteket és szólt a kápolna felújításáról. Biki Endre Gábor a Mecsek Egyesület Természetjáró Osztály elnöke ismertette az 1830-as években épült kápolna és az egykori Csoda-forrás történetét, fennmaradt legendáit.

  

Ezután Horváth Sándor plébános úr beszéde következett, melyben említést tett arról, hogy milyen öröm, ha ismét felélednek a hagyományok és megújulnak a településeken kívüli egyházi létesítmények. Ezt követően megszentelte a felújított kápolnát és a kőkeresztet.

A szentelés után a Kisnyárádi Önkormányzat és a Mecsekerdő Zrt. jóvoltából vendégfogadásra került sor. Finom pogácsával, kaláccsal, gyümölcslével, ásványvízzel és borral kínálták a helyiek a vendégeket és a túrázókat. Az avatáson 94 fő vett részt.

  

A túracsoport egyik fele innen Kisnyárádra indult Dr. Lakatosné Novotny Sarolta vezetésével, a hosszabb utat választók pedig a Baranyai Sárga túra útvonalán az Erdősmároki-halastó mellett Liptód felé vették az irányt Biki Endre Gábor vezetésével.
Mivel a buszindulásig még volt időnk, ezért Liptódon felmentünk egy meredek domb oldalába megnézni egy régi kőkeresztet, mely egész jó állapotban van még, de már lassan benövi az erdő, mivel nem gondozzák. Innen a felújítás alatt álló szerb temetőhöz mentünk, ahol több ledőlt sírkövet újból felállítottak, és a temetőt emléktáblával jelölték meg. Innen lementünk a faluba, ahol Markesz István, egyesületünk egyik tagja, aki itt lakik, egy fröccsre, és üdítőre meghívott minket.


Söveg és kép: Biki Endre Gábor
A képek, rájuk kattintva nagyobb méretben nyílnak meg.
Cikk első megjelenése: 2014-07-02 16:32

Kapcsolódó szervezetek

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter