2022. augusztus 10., szerda - Lőrinc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megújult az Árpád-kilátó és 113 kilométernyi Kéktúra útvonal

A Pilisi Parkerdő Zrt. a nyár és az ősz folyamán felújította az erdőgazdaság területén futó Kéktúra szakaszokat.
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A fejlesztés eredményeként a közkedvelt túraútvonal többi népszerű célpontja után mostantól az Árpád-kilátó is gazdag múltjához méltó külsővel és infrastruktúrával fogadja az ide érkezőket.

2013. november 20-án az Árpád-kilátónál rendezett ünnepségen köszöntőt mondott Dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, Garancsi István a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke és Zambó Péter a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. Ezután megtekintették a közeli felújított kéktúra szakaszt és szimbolikusan egy kék jelzést is felfestettek.


Az OKT egy tizede, 113 kilométernyi szakasz halad át a Pilisi Parkerdőn. A kék jelzés mellett számos keresett pihenőhely található, amelyek felújítására, fejlesztésére a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó állami erdőgazdaságok közjóléti fejlesztései keretében idén nyáron indított programot a Pilisi Parkerdő Zrt.


A pilisi erdészek a teljes szakaszon elvégezték a turistautak karbantartását, a benőtt útszakaszok megtisztítását, a településekhez közeli részeken sajnálatos módon megjelenő hulladék összegyűjtését. Mindenütt megújultak a pihenőhelyek. A korábbi eszközöket felújították, ahol szükség volt új berendezések telepítésére, ott új tűzrakó helyek, padok, asztalok, esőházak épültek. Összesen 50 pad és asztal garnitúra, 25 tűzrakó- és pihenőhely, három gyaloghíd (Szentendrei Erdészet - Kárpát-forrás - Jama-híd) újult meg vagy létesült újonnan. Az erdőgazdaság dolgozói felújítottak négy forrásfoglalást (Szentendrei Erdészet: Szilágyi Bernát-forrás - Kárpát- forrás, Pilisszentkereszti Erdészet: Kamilla-forrás) és ugyancsaknégy esőházat is az útvonal mentén. (Visegrádi Erdészet: Fekete-hegy, Sóstó).


A Szentendrei Erdészet területén a Kárpát-forrásnál egy-egy új erdei illemhely épült és új külsőt kapott a Pilismarót Erdészet Király-kúti pihenőhelyén meglévő illemhely. A természetjárók közreműködésével a teljes szakaszon megújultak a jelzések, és ehhez kapcsolódva a tájékoztató táblák is.

Az érintett Visegrádi, Pilismaróti, Pilisszentkereszti, Szentendrei, Bajnai és Budakeszi Erdészetek mellett a Budapesti Erdészet területén 24 kilométernyi kéktúra szakasz újult meg. ennek egyik látványos helyszíne a II. kerületben található, a közel évszázados Árpád-kilátó, ahol a szakemberek javították az épület faszerkezetét és a villámhárítót, lecserélték a kilátó padjait, ahol szükséges volt, újjáépítették a kő alapzatot.


A kilátó környékén megújultak a tűzrakó helyek, a padok, az asztalok és a hulladékgyűjtők. Lecserélték az idők során megrepedt, a kilátót létesítő Glück Frigyesre emlékező márványtáblát is.

A Pilisi Parkerdő további beruházásai is elindultak az ősz folyamán. Nemrég kezdődött meg Szentendre térségében a Kő-hegyi menedékház felújítása, amelynek átadása 2014 tavaszára várható. Szintén ősszel kezdődött el a Pilisszentlélek közelében található Fekete-hegyi turistaház átalakítása. Ezt az épületet is 2014 tavaszától látogathatják majd a természetjárók. A Pilisi Parkerdő Zrt. a közeljövőben kilátók építését, és a parkerdők megközelítését segítő parkolók kialakítását is tervezi.

Forrás: Turista Magazin.
A Pilis Parkerdő Zrt. honlapján lévő tájékoztató cikkben további képek is találhatók.
Cikk első megjelenése: 2013-11-20 14:32

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter