2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megújult a szendehelyi erdei kápolna is

Az Országos Kéktúra mentén
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Társadalmi összefogással és pályázati támogatással megújulhatott a Szendehely határában lévő, 1854-ben felszentelt Szentháromság-kápolna, amelynek felszentelési ünnepségére minden jóérzésű turistát szeretettel várnak.

A történet akkor kezdődött, amikor a Rósa Lászlóval felfestettük az Országos Kéktúra új szakaszát Szendehely központja és a település széléig húzódó erdőség között. Az új jelzés, kiérve a faluból, éppen elhalad egy kis kápolna és az előtte álló német felirattal bíró kereszt mellett.A kápolna fekvése, kialakításának egyszerűsége nem hagyott érintetlenül. Megtudtam, hogy a fa huszártornyos Szentháromság-kápolnát 1854-ben szentelték fel és a mai napig megőrizte eredeti alakját. Ugyanakkor az is rögtön feltűnt, mivel az elmúlt évek során nem történt meg a szükséges állagmegóvás, hogy a kápolnára bizony ráférne egy kisebb-nagyobb felújítás.


Többszöri helyszínelés után meg is érlelődött bennem a gondolat, hogy a Lokomotív Turista Egyesület nevében kezdeményezni fogom a kápolna felújítását. Miután az egyesület elnöksége szabad kezet adott a dologhoz, és 50 ezer Ft támogatást is megszavazott a felújításra, telefonon kerestem meg a szendehelyi német önkormányzatot, személy szerint Altsach Ignác elnök urat, aki első szóra pozitívan fogadta a javaslatot, és megígérte, hogy mindent megtesz a kápolna mielőbbi felújítása érdekében.
 
És innen már minden úgy történt, mint a mesében. Elnök úr megszerezte a település és az egyházközség támogató jóváhagyását, majd a német önkormányzat sikeres pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságára. Megmozdult az egész település, gyűltek a támogatók, és egy helyi vállalkozó megbízásával hamarosan elkezdődött a felújítás.

    A munkálatok során megújult a torony és a tetőszerkezet, szigetelt vakolat kerül a kápolna külső és belső falára, újrarakják a padlóburkolatot, új térburkolat kerül a kápolna köré. A tervek szerint pihenőhelyet is kialakítanak a kápolna előtti tisztáson, ahol a turisták vagy zarándokok kipihenhetik a gyaloglás fáradalmait.

A felújított kápolna ünnepélyes felszentelésére 2014. június 15-én, vasárnap délután 16 órakor kerül sor, az ünnepségre minden jóérzésű turistát szeretettel várnak.

A hírekből tudjuk, hogy komoly pályázati támogatással és az MTSZ irányításával folyik az Országos Kéktúra útvonalának fejlesztése, korszerűsítése. E mellett fontos kiemelni, hogy sokan – települések, egyesületek, közösségek – önzetlenül tevékenykednek azért, hogy minél jobb körülményeket teremtsenek a Kéktúrát járó turisták számára, minél vonzóbbá tegyék a Kéktúra útvonalát. A szendehelyiek nagy örömmel vették, hogy az útvonal-módosítás behozta a Kéktúrát a településre, és ennek ékes bizonyítéka lesz a felújított kápolna és a megépülő pihenőhely.

Išpanović Martin, Lokomotív TE.
Cikk első megjelenése: 2014-06-04 11:04

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter