2023. március 26., vasárnap - Emánuel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megújult a Gaja-völgyi Tájcentrum

Vadászati és erdészeti emlékház
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Kelet-Bakonyban felújították az Országos Kéktúra útvonal erdőgazdasági területen futó szakaszát, valamint átadásra került a térség erdészeti és vadászati értékeit, múltját bemutató kiállítás is.

A Gaja-völgyi Tájcentrum Fejér megye egyik legszebb, leglátogatottabb kirándulóhelye. Csodálatos hely a Gaja-szurdok a patak fölé tornyosuló szikláival, mély szakadékaival, változatos erdőivel. A szurdok hűs nyugalma, a völgyperemekről elénk táruló panoráma felejthetetlen hellyé teszi minden kiránduló számára a Tájcentrumot.

Fejér megye legnagyobb erőgazdálkodója, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. tulajdonosa és egyben fenntartója, működtetője a Gaja-völgyi Tájcentrumnak. A vállalat területén összesen 18 kilométernyi Kéktúra útvonal húzódik, amelyből hat kilométernyi a Gaja-völgyében található. A VADEX Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség által kezdeményezett pályázaton nyert támogatást a területén található Kéktúra szakasz fejlesztésére.


A Gaja-völgy tava az új esőbeállóval

Az összesen mintegy 100 millió forint értékű beruházás keretében a vállalat erdei pihenőhelyeket újított fel, 120 fő befogadására alkalmas fedett esőbeállót épített, új padgarnitúrákat telepített. Szintén a jelenlegi beruházással épült meg egy, a Gaja-patakon átívelő, kerekesszékkel és babakocsival is egyaránt járható fahíd. A program részeként a közkedvelt Alba-Regia forrás környékének teljes felújítására és a patakpart védelmére és stabilizálására is sor került.


A teljesen megújult Alba-Regia forrás

Kiemelt beruházási elem a Bársony István Emlékház kialakítása, amely a környék erdő- és vadgazdálkodásának múltját és jelenét mutatja be. A helyszín választása nem véletlen, ugyanis itt hozta létre a grófi Károlyi család az ország egyik első vadaskertjét, amelynek ispánja volt Bársony János, a természetírás legnagyobb alakjának, Bársony Istvánnak édesapja. Az épület nem csak emlékház, hanem egy kis létszámú csoport befogadására is alkalmas oktatási és bemutatási lehetőséget biztosító helyszín is egyben.


Az Ádám-Éva fa helyén épült akadálymentes híd

Fehérvárcsurgó és a Gaja-völgye már első királyunk, Szent István idejében is kedvelt vadászterület volt, ő is szívesen vadászott a környék erdeiben, ahová csónakkal érkezett Fehérvárról. Államalapító királyunk nevét viselte az országos kék jelzés útvonalán 1938-ban rendezett túra is. Az eseményt Szent István túrának, illetve Szent István turistavándorlásnak nevezték el. Ezeket a történelmi tényeket szem előtt tartva a VADEX Zrt. úgy döntött, hogy államalapító királyunknak emléket állítva a történelmi múlttal rendelkező fehérvárcsurgói vadaskertjét Szent István vadaskertnek nevezi el. Az esemény kapcsán Szent István királyunk szoboravató ünnepségére is sor került.


Az átadás pillanatai

A közjóléti és turisztikai fejlesztéseket Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, a Magyar Vadászati Védegylet elnöke, Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, L. Simon László, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, Dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár- és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója, valamint Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója adta át. Az átadáson beszédet mondott Thuróczy Lajos, az MTSZ tiszteletbeli elnöke.

    

A fejlesztés eredményeként a közkedvelt túraútvonal népszerű célpontjai mostantól gazdag múltjához méltó külsővel és infrastruktúrával fogadják az ide érkezőket.

KÉPGALÉRIA:

   

  

 


MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2014-05-22 23:26

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter