2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megújult a Budakeszi Vadaspark főbejárata

Korszerű és akadálymentes lett az új fogadóépületbe való bejutás
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Budakeszi Vadaspark, szolgáltatásait és infrastruktúráját tekintve, modern és vonzó családi kikapcsolódást nyújtó központtá nőtte ki magát. A megnövekedett látogatószámra tekintettel a Vadaspark október 14-től megújult fogadóépülettel, új és akadálymentes mosdókkal, felújított babakocsi-tárolókkal és Baba-Mama Kuckóval várja a látogatókat.

Alig négy hónapja készült el a Budakeszi Vadaspark legutóbbi látogatóbarát fejlesztése, a gyermekeket az erdők világába kalauzoló, ismeretterjesztő céloknak eleget tevő Makk Kuckó játszótér, a Vadaspark vendégei most az 1986-ban épült, emblematikus főbejárat és fogadóépület felújításának és átadásának örülhetnek. A jellegzetes, hegyes tetejű főbejárat és mindenki által ismert éke – az ifj. Szabó István Munkácsy-díjas szobrászművész által alkotott bronz szarvas szobor – az elmúlt szűk 30 évben nemcsak jelképévé, hanem a Budakeszi Vadaspark egyik meghatározó elemévé is vált.

Az új főbejárat tervezése közben az jelentette az elsődleges szempontot, hogy a kapu és a pénztár-épületek tetőszerkezetének jelenlegi stílusa ne vesszen el, hogy az új épület karaktere visszaidézze a mostani bejárat hangulatát, építészeti stílusát, így egyesítve a XXI. század technológiáival a tradicionális, „vadasparkos” hangulatot. További szempont volt a vizesblokk fejlesztése, így új mosdókat – köztük egy akadálymentes mosdót – alakítottak ki.

A mindenki számára elérhetővé, igazán multifunkcionálissá vált fogadóépület 2015. október 14-i ünnepélyes átadóján Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár, dr. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Csenger Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója mondott köszöntőt.

 

A beszédek és az ünnepélyes szalagátvágás után a résztvevők Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója szakvezetésével tettek egy sétát a parkban.

A felújított fogadóépület építtetője a Pilisi Parkerdő Zrt., tervezője a Stabil Építész Iroda, a 22 millió forintos beruházást a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budakeszi Vadaspark saját forrásból finanszírozta. A felújítás előtt és közben is alapvető volt a látogatói visszajelzések beépítése a tervekbe, illetve a Vadaspark jövőbeni fejlődéséhez illeszkedő elképzelések megvalósítása is. A főbejárattal párhuzamosan így újjászületett a bejárat közvetlen környezete és a külső kerítés is, kibővült a bejárat mögötti fogadó- és pihenőhely, de funkcióját tekintve megújult a pénztár, a babakocsi-tároló és a Baba-Mama Kuckó, valamint az eredeti épületrészek felületkezelésére is sor került.

A Budakeszi Vadasparkról

A vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő védett erdőben helyezkedik el, mely a Budai Tájvédelmi Körzet része. A Budakeszi Vadaspark célja, hogy eredeti élőhelyükön ismertesse meg a látogatókkal a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatokat. Fontos szempont, hogy nem csupán az állatok bemutatása, hanem a minket körülvevő természeti környezet, az erdő mint élőhely megismertetése is kiemelt szerepet kapjon. Az egyre növekvő, évi 150 ezer főt elérő látogatószám jó visszaigazolása annak, hogy a fővárosban és az agglomerációban élők nyitottak a magyar erdők élővilágának megismerésére.

A Budakeszi Vadasparkot alapító Pilisi Parkerdő Zrt. kiemelten kezeli a környezeti nevelés, az erdőkkel kapcsolatos ismeretterjesztés ügyét. Visegrádon működik az ország legrégebbi erdei iskolája, és több mint 30 éves a Budakeszi Vadaspark is. 2014-ben a Hármashatár-hegyen adtak át új erdei iskolát.

A Társaság parkerdő-fejlesztési programja keretében számos jelentős fejlesztést hajtott végre az utóbbi időben, többek között 70 férőhelynyi turistaszállást újított fel (köztük elsőként a Som-hegyi Turistaházat), kilátókat épített (Boldog Özséb-kilátó, piliscsabai Dévényi Antal-kilátó), és folyamatosan fejleszti a nagyobb beruházásokat összekötő természetjáró úthálózatot. Legutóbb a visegrádi Spartacus ösvényt és a felújított gödöllői Pap Miska-forrást adták át.

Szöveg: Pilisi Parkerdő Zrt.

Korábbi hír a felújítás megkezdéséről.
Cikk első megjelenése: 2015-10-15 19:13
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter