2023. március 22., szerda - Beáta, Izolda
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megtartották a XII. Térinformatikai Konferenciát és Szakkiállítást Debrecenben

Ahol az elmélet és a gyakorlat találkozik
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A Debreceni Egyetem adott helyszínt a XII. Térinformatikai Konferenciának és Szakkiállításnak 2021. november 11-én és 12-én.


A kétnapos tanácskozás lehetőséget kínált az eseményen résztvevő, közel 150 oktatónak, kutatónak és ipari szereplőnek Magyarország digitális felkészültségéről, a téradat-alapú fejlesztésekről, a legújabb kutatási eredményekről és technológiákról folytatott eszmecserére.

Kozics Anikó, a Magyar Természetjáró Szövetség térinformatikai (GIS) csapatának vezetője a természetjáráshoz kapcsolódó GIS kihívásokat ismertette a közönséggel. Az előadás rávilágított az MTSZ térinformatikusainak sokrétű és szerteágazó feladataira, amelyek közül különösen nagy hangsúlyt kap a turistautak térinformatikai felmérése és karbantartása valamint az Országos Kékkör adatainak teljes körű kezelése. A GIS mindezek mellett nemcsak az MTSZ egyéb területeinek működését, hanem többek között az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal közösen, évente egyszer kiírt Kék Kör Túra projekt megvalósítását is támogatja térképekkel és adatbázisokkal.

A prezentációból az is kiderült, hogy a térinformatika hasznossága nemcsak a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai munkájában, hanem a hétköznapi túrázó életében is megmutatkozik. Legyen szó a kéktúra útvonal-változtatásairól vagy a bélyegződobozok alkalmankénti áthelyezéséről, a turistajelzések karbantartásáról vagy a kéktúrán kívüli turistaút-hálózatról, a GIS összehangolt munkafolyamatainak köszönhetően naprakész, hiteles tájékoztatás formájában segítik elő a biztonságos túrázást.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a kulturált természetjárás népszerűsítésének, és a változó túrázói igények kiszolgálásának egyik megkerülhetetlen eszközévé vált az elméleti és gyakorlati ismeretekkel összehangoltan működő térinformatika.


Az MTSZ térinformatikai feladatait bemutató, korábban már megjelent írásunkat itt találod. A XII. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon elhangzott előadásokból készített összeállítás ezen a linken érhető el.

MTSZ Országos Központ
fotó: Debreceni Egyetem (www.unideb.hu)

Cikk első megjelenése: 2021-11-26 08:20
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 23 esemény
 • 3 142 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter