2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megnyílt Gemenc északi kapuja

Új pihenő- és információs központ a turisták számára Keselyűsön
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Szeptember 26-án adták át a Gemenc Zrt. „A természet ölelésében Baja – Gemenc – Szekszárd, ökoturisztikai fejlesztések az ártéren” című projektjének II. ütemében megvalósult épületet. Keselyűsön, a Gemenci Állami Erdei Vasút Keselyűs megállója mellett olyan gyalogos, kerékpáros és kisvasúttal utazó turisták számára épült a pihenő- és információs központ, akik Budapest, Szekszárd és a Nyugat-Dunántúl felől érkezve lépnek be a Gemenci erdő területére.

Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója avatóbeszédében kiemelte: „A Gemenc Zrt. számára fontos az ökoturisztikai, a természetvédelmi szemléletformálás és a társadalmi felelősségvállalás eszméje. Ezért mi, erdészek, ökoturisztikai szakembereinkkel együtt arra törekszünk, hogy a Gemenci erdő páratlan növény- és állatvilága – a megfelelő védelem mellett – bemutatható legyen a nagyközönség számára, hiszen Gemenc nemzeti kincsünk.


A Keselyűsi Fogadóépület a Szekszárd felől érkező vendégek és az EuroVelo 6 kerékpárútra csatlakozók, valamint a Kéktúra nyomvonalon Pörböly felé továbbinduló kerékpárosok, gyalogos túrázók pihenő- és információs központja. A létesítmény jegypénztárral, büfével és parkolókkal várja a túrázókat.

A bázisról könnyen megközelíthető a Forgó-tavi tanösvény, ahol úgy alakították ki a túrautat, hogy a tó vízszintje felett lehessen gyalogolni egy fedezékig, ahol háborítatlanul lehet megszemlélni a vízimadarakat, a szomját oltó gímszarvast vagy éppen a dagonyázó vadmalacokat. További túralehetőség a Sió holtág mellett épült új madármegfigyelő torony, valamint a szintén új, a holtág partján lévő Keselyűsi tanösvény is.

Az új létesítményt Dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára adta át ünnepélyesen Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója és Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város alpolgármestere jelenlétében.

Korábbi hírünk: Átadták a Gemenc Vándorpontot.
Cikk első megjelenése: 2014-10-01 18:26

Kapcsolódó túramozgalmak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter