2021. március 07., vasárnap - Tamás
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megnyílt a Lápok Háza Szőcén

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló együttműködési Programban
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
A szőcei kutatóház felújítására az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 77 millió forint európai uniós támogatást használt fel. Az új épületben bemutatják az Őrségi Nemzeti Park legértékesebb élőhelyei közé tartozó lápokat, udvarán pedig szabadtéri tanterem nyújt lehetőséget a velük való ismerkedésre.

Az igazgatóság a Fertő-Hanság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal, a Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel és a Regionalmanagement Burgenland szervezetével fogott össze a „természeti élményt nyújtó, minőségi fejlesztések érdekében” a pannon térségben.

Az Őrségi Nemzeti Park legérzékenyebb élőhelyeit, a tőzegmohás lápokat eddig csak szabad téren, tanösvény segítségével lehetett megismerni.

Az új fejlesztésnek köszönhetően az érdeklődők bejelentkezést követően, interaktív módon tanulmányozhatják a lápok mibenlétét, növény- és állatvilágát, a lápok és az ember kapcsolatát, a természetvédelmi szakemberek lápok védelme érdekében végzett munkáját.


Megismerkedhetnek a lápokhoz kötődő legendákkal, versekkel és a láp hangjaival is.
Az Őrség lápjait egy 18 perces kisfilm mutatja be.


Az iskolás csoportok foglalkozásait szabadtéri tanterem, oktatóeszközök és láp-megfigyelő kunyhó segíti, a kicsik számára játszóeszközök készültek. A Nemzeti Park értékeinek feltárásához a Lápok Háza kutatószoba biztosításával járul hozzá, udvarán pedig kutató- és szabadidős táborok rendezésére alkalmas helyszínt alakítottak ki.

Forrás: Alpokalja Online.

Az eseményről Szabados Tamás is írt egy cikket a Turista Magazinnak Rozsnyai Margit képeivel illusztrálva.


Az alapitó okiratot és oklevelet Papp Tibor polgármester vette át Horváth Jenőtől, az Őrségi Nemzeti Park igazgató helyettesétől.

Eddig a XIII. századi Árpád-kori kistemplomáról volthíres Szőce. Az Őrségi Nemzeti Park egy Osztrák-Magyar közös pályázattal remek bemutatóházat épített ezen a településen. A falu soha nem is tudta, hogy egy különleges kincse van a közeli völgyben.

A híres lápokat vagy ötven éve Dr. Pócs Tamás Széchenyi-díjas botanikus még egyetemistaként fedezte fel és írta le elsőnek. Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó kincs és ritkaság mostantól egy bemutatóházzal gyarapodott.

A rendkívül látványos, gazdag épületben, a ma már ritkaságnak számító őrségi lápok korszerű eszközökkel tanulmányozhatók. A kerékpáros országjárók, gyalogos turisták, a gyönyörű kistemplom megtekintése után, a lápon átívelő deszkapallón szemlélődve – kis szerencsével – ritkaságnak számító növényekkel is találkozhatnak.

A kereklevelű harmatfű, a tőzegmoha láp, a zergeboglár szigorúan védett kincseink. A bemutató szobában képeken, korszerű berendezéseken, filmen is láthatunk virágzást, hallhatjuk a lápok „rémtörténeteit”.


A láp fölött járni pedig élereszóló élmény!

Előzetes bejelentkezés a Nemzeti Park központjában:
Őriszentpéter, 9941 Siskaszer 26/A
Tel.: 06-94-548-034
Iskolákat, csoportokat és egyéni túrázókat is szívesen fogadnak!

Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2014-06-17 20:38
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 007 regisztrált felhasználó
 • 2 385 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 7 esemény
 • 2 910 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 227 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter