2023. március 29., szerda - Auguszta
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent az Országos Kéktúra túrakalauz új kiadása

Látnivalók Hollóházától Nagymarosig
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Örömmel tájékoztatjuk a közvéleményt, hogy a Cartographia Kft. országos turistatérkép- és turistakalauz sorozatának keretében újra megjelentette az Országos Kéktúra útvonalát részletesen bemutató turistakalauz I. kötetét, amely Hollóházától Nagymarosig, azaz a Zempléni-hegységtől a Dunakanyarig vezeti, kíséri végig – a legendás televíziós sorozat címét kölcsönözve – a másfélmillió lépésre indulót Magyarországon.

A közvéleménynek szóló és nem csupán (ahogy tetszik) a természetbarátoknak, természetjáróknak, gyalogos turistáknak címzett figyelemfelhívás nem elírás, hiszen már Rockenbauer Pál, a Másfélmillió lépés Magyarországon (MTV, 1979) c. sorozat rendezője is rögzítette az útvonalról szólva: „... ezek a helyek bárki számára könnyen elérhetők, felkeresésük, felfedezésük – kinek-kinek a maga számára – jószerivel csak elhatározás kérdése.”

A Cartographia kiadásról-kiadásra naprakészen tartott hagyományos és közismert turistatérképei mellé 2000 óta folyamatosan, részben még az első Széchenyi terv pályázatainak támaszaival elindult spirálos kivitelű, a térképszelvényeket az adott táj bemutatásával, településismertetőkkel, túraleírásokkal kiegészítő, s ezeket a fejezeteket százszámra fotókkal illusztráló turistakalauz sorozat hitünk szerint egyik fontos küldetése is a túrázás, eme bárki számára „hozzáférhető” egészségmegőrző, rekreációs, ismeretszerző szabadidős tevékenység táborának kiszélesítése, egy kötetbe gyűjtött teljeskörű informálása, a túraszervezés/vezetés segítése.

Ennek a sorozatnak az alapjain, küldetésének fényében készült el a már nagyon várt kéktúra kalauz I. kötete – már dolgozunk a II., a Visegrádtól a Kőszegi-hegységig vezető útszakasz bemutatásán – amelyet a sorozat esszenciájaként, legfrissebb turistatérkép-állományainkból, megújított tipográfiával, a kéktúra által nem érintett, de a rövid kitérőkkel felkereshető látnivalókkal is „megfűszerezve” állítottunk össze.

Akik pedig egy-egy vidéken, pl. Bánkúton megszállva a Bükk-fennsíkon tovább időznek, barangolnak, a sorozat egységének, darabjai összetartozásának köszönhetően azonnal „áttérhetnek” a Bükk turistakalauzára, ahol a kéktúra csak egy (valóban az 1-es számú) a 20 túraleírás közül…

Az Észak-Magyarországon egyedüliként csupán turistatérképpel rendelkező Cserháton átkanyargó útvonalrész feldolgozására, bemutatására kiemelt figyelmet fordítottunk, így a Zempléni-hegységen, a Csereháton, az Aggteleki-karszton, a Bükkön, a Mátrán, a Cserháton és a Börzsönyön átvándorló útvonal-ismertetés a 156 oldalas kötetben azonos igényességgel jelenik meg.

Nem feledkeztünk meg az Országos Kéktúra nemes mozgalmának elindítójáról, a Lokomotív Turista Egyesületről sem – az alapítók részéről Thuróczy Lajos, a Magyar Természetbarát Szövetség tiszteletbeli elnöke és Ispánovity Márton, az egyesület egyik „motorja” a kötet elején dióhéjban felidézik az országos kéktúra idén éppen 60 éves történetét. Az, hogy a kalauz a bélyegzőhelyek térképi/útleírási közlésén át harmonizál a Magyar Természetjáró Szövetség gondozásában megjelent igazoló füzettel, természetes és elvárható, de az, hogy a Duna Televízió a közelmúltban ismételte meg a Másfélmillió lépés Magyarországon c. sorozatot, ill. az m1 ezekben a napokban sugározza Bayer Zsolt kicsit másképp, de szintén a kéktúra útvonala mentén forgatott filmjét – csak a véletlen, a szerencsés egybeesés műve.

Az viszont bizonyára nem véletlen, és igen örömteli, hogy a Magyar Természetbarát Szövetség közelmúltbeli átalakulásával, megújulásával létrejött Magyar Természetjáró Szövetség új elnöke, Garancsi István, a gyalogos és kerékpáros turizmus fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott a természetjáró turisták új hivatalos lapjában, a Természetjáró Turista Magazinban (2012. július) kifejtette „Van egy nemzetközi hírnévnek is örvendő Országos Kéktúra útvonalunk, amely szinte kiállt azért, hogy teljesítését presztízzsé tegyük, a legszélesebb körben megismertessük, bevonjuk az útvonal menti településeket a turisztikai vonzerő kihasználásába. Ez az új szövetség egyik nagy projektje.”

Ehhez a célhoz való csatlakozáshoz, kapcsolódáshoz reményeink szerint méltó hozzájárulással szolgál a kéktúra kalauz megjelentetése, amely hitünk szerint megalapozza a Magyar Természetbarát Szövetséggel és tagszervezeteivel fenntartott partnerségi munkakapcsolat folytatását, további elmélyítését.

Az Országos Kéktúra kalauz teljesen felújított, átszerkesztett kiadását – támogatási segítségkéréseink eredménytelensége okán – a Cartographia alapvetően önerőből valósította meg, hiszen kiadónk minden gazdasági nehézség ellenére nem kíván lemondani vállalt küldetéséről, a természetjárás szolgálatáról.

Éppen ezért köszönjük azoknak a szolgáltatóknak, kiemelten az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságnak, az Északerdő Zrt.-nek és a Visegrádi Bobpálya vezetésének a segítséget, hogy hirdetésükkel hozzájárultak a kalauz kiadásához. Hiszünk benne, hogy támogatásuk nem szponzorálás, hanem jó befektetés volt.

A Cartographia Kft. minden munkatársa nevében szép időt, tartalmas kirándulásokat kíván az Országos Kéktúra kalauzának túravezetésével

Berki Zoltán és Kovács Attila Gyula szerkesztők
Cikk első megjelenése: 2012-07-25 22:01
Módosítva: 2012-07-25 22:01

Kapcsolódó túramozgalmak

Kapcsolódó fórum téma

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 21 esemény
 • 3 144 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 296 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter