2021. április 15., csütörtök - Anasztázia, Tas
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin októberi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Kikerült a nyomdából a legfrissebb lapszám, amely a már régóta tervezett új külsővel kerül hamarosan az újságos standok polcaira és az előfizetők postaládáiba. A főszerkesztő véleeménye szerint a már pár hónapja vastagabb papírra nyomott havilap ugyan drágább megoldás, ám a lényege, hogy élmény legyen kézbe venni.

Ismertető a tartalomból

HÍREK

Európának is lesz „Yellowstone parkja”
Nemzeti parkká nyilvánítják a Fogarasi-havasokat, amely a 27 féle élőhellyel és a területén élő védett növények és állatok sokaságával Románia biodiverzitásának leggazdagabb tartaléka lesz.

Több mint száz éve nem volt ilyen forróság
Német meteorológusok szerint globálisan a 2016-os év nyara volt a legmelegebb a mérések kezdete óta, a NASA adatsora alapján pedig most először volt olyan, hogy hét egymást követő hónap is rekordmeleget hozott.

Döntsd el te, melyik legyen az Év fája
Ismét lehet szavazni az Év fájára. Nem a legnagyobb vagy a legöregebb nyer – a versenyre olyan egyedeket neveztek be, amelyek valamilyen módon fontos szerepet töltenek be egy közösség életében.

Ennél mélyebbre nemigen juthatott volna a magyar csapat
Az Inverse Everest expedíció tagjai: Ambrus Gergely, ifjabb Adamkó Péter, Jager Attila és Tóth Attila augusztus 13-án jutott el a Föld ma ismert legmélyebb járatába, a Krubera-Voronya-barlangban, a felszín alatt 2080 méter mélyen lévő Game Over terembe.

A MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG HÍREI


107 éves lett a legidősebb magyar természetjáró
Szeptember 9-én töltötte be 107. életévét Angelus Miklós, aki 1987-ig az MTSZ alelnöke és Nemzetközi Túra Bizottságának vezetője volt.

Bakancslista a Kéktúrán
Az index.hu portál népszerű természetjáró magazinja ezúttal az Országos Kéktúrát (OKT) vette célkeresztbe. A stáb célja az, hogy az OKT 27 szakaszát két év alatt járja végig Hollóházától Írott-kőig, és az élményeket 30 epizódban mutatják be.

Te is segítheted a természetjárás fejlesztését
A Magyar Természetjáró Szövetség egy kérdőívvel szeretné felmérni a természetjárási szokásaitokat, hogy még jobb feltételeket tudjon biztosítani kedvenc hobbinknak.

Bemutatkozik a Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület
Szervezetünk 1992. május 28-án vált hivatalosan is bejegyzetté, így jövőre ünnepeljük 25 éves fennállásunkat.

TUDTAD-E?
Hat kérdésre hat válasz

SZELEKCIÓ
Felszerelés és ruházat ajánló

KÖRKÉP
USB-s útitársak – terepi energiaszolgáltatók (nem csak) természetjáróknak

TOP 10
Barangolás a szőlőhegyek között
rta: Tóth Judit
Egy őszi túrához elképzelni sem tudunk jobb célpontot, mint hazánk valamelyik borvidéke. A szőlők, a pincék és az aranyló őszi napsütés már önmagukban is elég vonzóak, de a borvidékek számos egyéb látnivalót is tartogatnak. És a borokról még nem is beszéltünk!
Következzen most tíz hazai borvidék, ahová a remek borok mellett, a túra élményéért is megéri útra kelni.

MESSZELÁTÓ
Éjszaka a határon – Károlyi-kilátó
Írta: Dabis Balázs Silvius
A nagy tervünk az volt, hogy a Perseidák meteorraj maximumát a Kis-Milic kilátójánál fényképezzük meg, de az időjárás nem volt kegyes hozzánk. A közel egy éve felavatott műtárgyat Károlyi-kilátónak keresztelték el. A nagykárolyi dinasztia ugyanis hosszú időn át viselte gondját ezeknek a hegyeknek, erdőknek, legelőknek.

A HÓNAP TURISTAHÁZA
Gatter fogadó – ott van a szeren
Egy fűrészüzem új élete Szalafőn
Írta: Nagy Loránd István
Közel két év telt el azóta, hogy kollégáimmal az Őrségben jártam. Fantasztikus vidéke ez Magyarországnak, mind természeti, mind kulturális-néprajzi szempontból. Valahogy vonzza az embert. Ha valaki egyszer belekóstolt, időről időre visszavágyik. Szeptember második hetében végre elérkezettnek tűnt az idő az újrafelfedezésre, ráadásul egy nem mindennapi szálláshely kipróbálásának lehetőségével fűszerezve.

ÉLET A KÉKEN
A homokhalmok és erdős puszták világa
Berettyóújfalutól a volt Halápi csárdáig
Írta: Horváth Béla
Az Alföldi Kéktúra-sorozatunk hetedik részében folytatjuk az utunkat Berettyóújfaluból. A Berettyó jobb partján haladunk, a Berettyó-Kálló-köze kistáj peremén, majd Hencidánál keresztezzük a folyót, és a Bihari-síkra érkezünk. Létavértes előtt jutunk el az Érmelléki löszös hátra, végül túránkat a Debrecen melletti, már évek óta zárva tartó Halápi csárdánál a Dél-Nyírség kistájon fejezzük be.

TI ÍRTÁTOK
Hazatérés
Írta: Antal József
Gömörszőlős: kicsiny zsákfalu A Kelemér–Serényfalva Természetvédelmi Terület közelében, alig száz lakossal. Száraz tények. Már a faluhatárt jelző tábla előtt különös időcsapdába kerülünk. Eleink szólongatni kezdenek. Vendégül szeretnének látni. Megmutatni valamit magu(n)kból. Amilyen szégyenlősen nyitjuk ki az első ajtót, olyany-nyira nehezen szánjuk rá magunkat a búcsúra. Mert hiszen ide hazatértünk.

KÉT KERÉKEN
Kerékpáros szigetelés a főváros felett
Írta: Varga Zsóka és Abelovszky Tamás
A főváros vizét szolgáltató Szentendrei-sziget számos kincset rejt magában. A sokak által kedvelt Tahitótfalunak, Suránynak vagy éppen Szigetmonostornak otthont adó, a Pilis lábai előtt fekvő sziget csendes útjaival, vadregényes ártéri erdőivel és kavicsos strandjaival csábítja a kerékpáros turistákat.

HISTÓRIA
A kastély, amely nyomokban Beethovent tartalmaz
Írta: Hidvégi Brigitta
A martonvásári Brunszvik-kastély története több szempontból is érdekes, egyrészt itt fejezte be a híres zeneszerző Appassionata című művét, de ha hinni lehet a mendemondáknak, nem csak a komponálásra koncentrált itt Beethoven.

KÖTÖTT PÁLYA
Októberi zakatolás a Börzsönyben
Írta: Gulyás Attila
A három börzsönyi erdei vasútvonal közül kettő bezár tavaszig, egy pedig csak ritkított menetrenddel működik novembertől, így aki még kisvasutazni szeretne hazánk egyik legszebb vidékén, használja ki az októbert. Összegyűjtöttük, milyen újítások történtek a vonalakon, amelyekért külön-külön is érdemes útra kelni.

REJTETT KINCSEINK
Eldugott templomromok nyomában a Balaton-felvidéken
Írta: Lantos Gábor
Emlékek, kalandozások, elődeink életének pislákoló jelei Veszprém megye egykor szebb napokat látott műkincsei között.

KITEKINTŐ

A Szlovák Paradicsom rejtett oldala
Írta: Dömsödi Áron
Észak–déli irányban szeltük át a Káposztafalvi-karszt fennsíkját, és bár 24 óránál alig több állt rendelkezésünkre, végigmentünk a leghosszabb szurdokon, kipróbálhattunk egy turistaházat, a karszt hangulatos völgyeiből a legmagasabb kilátópontjára másztunk, majd egy kanyonon átsétálva megérkeztünk egy hegyek közé ékelt tó partjára. Az általunk is bejárt mintegy 30 kilométeres táv azoknak ajánlott, akik a Szlovák Paradicsom belső zugaira, sokoldalú hangulataira is kíváncsiak.

FÓKUSZBAN A TERMÉSZET
Potyó Imre – A kékóra lelkes fotósa
Írta: Dabis Balázs Silvius
Nem attól válik valaki kiemelkedő természetfotóssá, hogy irgalmatlanul drága eszközökkel bír, hogy légkondicionált, full extrás lesekkel rendelkezik, hiszen igazán csak úgy lehet sikeres, ha a tenyerénél is jobban ismeri fotós vadászterületét, és mindig valami furcsa bizsergéssel, lelkesedéssel indul megvalósítani újabb és újabb álmait. Potyó Imre pontosan ilyen.

ZÖLDHULLÁM
Vidra – A játékos csúcsragadozó
Írta: Nagy Loránd István
Hazai emlősfaunánk egyik legrokonszenvesebb, ám meglehetősen ritkán látható képviselője a rejtett életmódot folytató, európai elterjedési területének zömén jelentősen megfogyatkozott állományú vidra. Idehaza szerencsére stabil populációi élnek, védelme azonban nem csupán a vizes élkőhelyek feldarabolódása és pusztulása miatt indokolt.

Turistaretró
Lenin is hódított, meg Lenint is meghódították
Írta: Dabis Balázs Silvius
Azaz a róla elnevezett csúcsot, amelyet 1933-ban még Sztálin-csúcsnak, majd Kommunizmus-csúcsnak is hívtak, ma meg Ibn Szína-csúcsként emlegetnek, de még sok más neve is volt a történelem viharai során. Az 1967. októberi Turista Magazin részletesen beszámol erről a nagyszerű teljesítményről, amikor egy nemzetközi expedícióban hat magyar hegymászónak is lehetősége volt arra, hogy meghódítsa a Pamír 7134 méter magas csúcsát.
Helyreigazítás:
A Lenin-csúcsnak csak egyetlen korábbi neve volt, A Kirgizisztán és Tádzsikisztán határán fekvő csúcsot 1871-ben fedezte fel Alekszej Pavlovics Fedcsenko, Közép-Ázsia neves orosz kutatója, és a német származású Konstantin Kaufmanról, a cári Turkesztán kormányzóról nevezte el. Az 1928-ban történt első megmászása után nevezték el Lenin-csúcsnak. Tádzsikisztánban 2006 óta a középkori muszlim tudós, Ibn Szína nevét viseli, de Kirgizisztán még mindig a Lenin-csúcs nevet használja, mint ahogy ez a nyugati mászóvilágban is erőteljesen meghonosodott.
Azaz sose volt a neve Sztálin-csúcs, majd Kommunizmus-csúcs, és nem volt még sok más neve is a történelem viharai során.
1967-nen az újság neve Turista, és nem Turista Magazin volt.

Programajánló
Túrák válogatása a hónap kínálatából.

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2016-09-29 11:09
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 393 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 925 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter