2022. augusztus 10., szerda - Lőrinc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin novemberi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Toplista rovatunkban összegyűjtöttük a leglátványosabb hazai sziklákat, ismertetést adunk a felsőszölnöki kilátóról, a Somoskői Kirándulóközpontról és az alföldi kunhalmokról, beszámolót a Pálos 70 teljesítménytúráról. Folytatódik az Alföldi Kéktúra cikksorozat a nyírségi homokbuckák földjén, kitekintünk Erdélybe és  Nyugat-Tibetbe is ellátogatunk. Zöldhullám rovatunkban a nyestkutyát mutatjuk be, de olvashatsz arról is, hogyan lett invazív faj a vörösfülű ékszerteknős.

Ismertető a tartalomból

Top 10
Különleges sziklák, ahol eláll a lélegzeted
Magyarország leglátványosabb sziklaalakzatai.

Ti írtátok
Pálos 70 – Az út, amely önmagamba vezet
Zarándoklat a Gellért-hegyi sziklatemplomtól Márianosztráig.

Kitekintő
Erdélyi mesevilág és kőpokol
Természeti kalandpark a Bihar-hegységben.


További cikkek

Messzelátó
Fapados kilátó pad nélkül
(Írta: Dabis Balázs Silvius)
A vendek vidékén, a Hármashatár közelében sokan szeretünk túrázni. Magam is már sokadik alkalommal tértem vissza a főként magyarországi szlovének által lakott vendégszerető faluba, Felsőszölnökre. Örömmel másztam meg a mindössze 5,2 méteres faépítményt, amely remek szusszanási lehetőség azoknak, akik túrájuk során érintik a Felső-János-hegyet.

A Hónap Turistaháza
Somoskői Kirándulóközpont – Vendégcsalogató a bazaltfennsík peremén
(Írta: Nagy Loránd István)
A Felső-Zagyva–Tarna közi dombságban megbújó Medves-vidék nevének hallatán a legtöbben valószínűleg nagyokat pislogva próbálják felidézni a földrajzórákon talán el sem hangzott dolgokat, de ha Somoskő és Salgó várának impozáns romjai kerülnek szóba, már egyből nagyobb a rend a fejekben. Előttünk nem volt ismeretlen hazánk e területe, azt viszont mi sem tudtuk, hogy egy ennyire klassz szállás várja itt a természetélményre és lazulásra vágyókat.

Élet a Kéken
Nyírség – homokbuckák földjén
(Írta: Horváth Béla)
A Dél-Nyírségből indulva „megmásszuk” a Tiszántúl és az Alföldi Kéktúra legmagasabb pontját, a 183 méter magas Hoportyót, majd Istvántanya és Nyírbátor között egy rövid időre átlépünk a Délkelet-Nyírségbe. Túránk második felét már az Északkelet-Nyírségben tesszük meg, s így érkezünk végül a Nyírség és a Felső-Tisza-vidék határán fekvő Kisvárdára.

Két keréken
A vértesi szén nyomában
(Írta: Varga Zsóka)
Oroszlány elsősorban a szénbányászatáról ismert – természetesen mi is lépten-nyomon találkoztunk az ipari múlt emlékeivel a Vértes északi kapujában. Azonban az erdő számos más érdekességet is rejt. Várrom, román kori templomrom és csodálatos remeteség éppúgy található itt, mint egykori külfejtések vagy szenet szállító kisvasutak nyomai.

Rejtett kincseink
Kunhalmok az Alföldön
(Írta: Tóth Judit)
A kunhalmok szervesen hozzátartoznak az alföldi tájhoz, némelyikük évezredek óta itt áll már, ennek ellenére mégis keveset tudunk róluk. Pedig a halmok sokat tudnának mesélni – a múltról, a táj változásairól, a hajdani élővilágról és azokról a népekről, amelyek évezredekkel, évszázadokkal ezelőtt éltek itt előttünk.

Kitekintő
Emberek közel az éghez – Magashegyi túra Zanszkárban
(Írta: Lampért Kirill)
Öt év után tértünk vissza Zanszkárba, Nyugat-Tibetbe, az egykori orientalista Baktay Ervin leírása alapján a „világ tetejére”. A színes zászlókat ugyanúgy lobogtatja a szél, forognak az imamalmok, vörös ruhás szerzetesek kerülgetik az út menti fehér sztúpákat, alig változott a ladaki emberek élete évszázadok óta. Az elzárt, nyugodt hegyvidéki táj változatlannak tűnik, de a háttérben már nehéz gépek és útépítő munkások nyugtalanító zaja hallatszik.

Zöldhullám
Megunt kedvencből világhódító – Egy újvilági páncélos esete az élettel
(Írta: Nagy Loránd István)
Az észak-amerikai kontinensen őshonos vörösfülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans) hosszú ideig az egyik legkönnyebben hozzáférhető, legolcsóbban beszerezhető hobbihüllőnek számított. Mivel viszonylag egyszerűen tartható, ráadásul a megjelenése is impozáns, óriási kereslet mutatkozott rá. A modern ember nagyon szeret fogyasztani, előre gondolkozni annál kevésbé. Dobozba zárt főszereplőnk története sajnos nem egyedi, de tanulságos – bepillantást nyújt egy olyan univerzumba, amelyben idegen trónfosztókkal kell megküzdenie természetnek és embernek egyaránt.

Mikokozmosz
Őszi gombaszüret
(Írta: Szerecz György)
Jellemzően szeptember végén van a gombák nagy őrségváltása. Elmaradoznak a nyári, melegkedvelő fajok, és az egyre vastagodó avartakaró alól előbújnak helyettük az ősziek, hogy a tartós fagyok beálltáig uralják az erdőt. Ahogy egyre hűvösebbre fordul az időjárás, az erdő jobban megtartja a nedvességet, ami különösen kedvez a fejlődő gombafonalaknak. A kiadósabb esőzéseket követő ködös, párás hetekben szinte „berobban” az erdő.

Zöldhullám
Nyestkutya – Akit betelepítettek, és még ugatni sem tud
(Írta: Nagy Loránd István)
Földünk szinte minden szegletében, így Magyarországon is akadnak olyan élőlények, amelyek az emberi tevékenység eredményeképpen kerültek az adott területre, jelenlétük viszont ökológiai szempontból nemkívánatos, bármilyen barátságos is legyen a megjelenésük. E havi választottunk éppen egy ilyen kis jószág.

A Magyar Természetkáró Szövetség hírei


Cholnoky előtt tisztelegve


Az MTSZ is csatlakozott sz Európai Hulladékcsökkentési Héthez


Aranyjelvényes túravezetők a Balaton-felvidéken
 

Nemzetközi turistatalálkozó Galyatetőn

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2016-10-27 11:47
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 168 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 093 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter