2022. augusztus 09., kedd - Emőd
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin novemberi száma

Tematikus cikekkel, a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Kincsekkel teli „lakatlan sziget”, a Somló csodái, a hortobágyi daruvonulás szépségei, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút, a Budapesten és környékén élőknek városi kirándulás a titkos kertekben valamint múzeumajánló színesíti a legfrissebb lapszámot. Megtudható belőle, hogy mit érdemes magunkkal vinni egy novemberi túrára, interjú készült Borbás Mária műsorvezetővel, Szarvas Mátyás terepfutóval és Pörnyeszi György hajóépítővel, ismertetésre kerül a Ziller-völgyi-Alpok valamint a dolmányos varjú és az aranysakál is.

Tartalomismertető

Kiemelt cikkek:

Toplista
10 hazai múzeum, ahol feltárul a világ
Ezekbe a múzeumokba érdemes betérned egy falat kultúraért vagy egy kis tudományos kalandozásért.

Interjú Borbás Marcsival
Sohasem zavart, ha sáros lett a bakancsom

Mozdulj!
Somló – A legkisebb óriás
Egy kincsekkel teli lakatlan szigetért nem feltétlenül kell repülőre ülni.

További cikkek:

Kék
Dél-dunántúli Kéktúra – 8. rész
A Geresdi- és a Szekszárdi-dombság
(Írta: Horváth Béla)
A Dél-dunántúli Kéktúrát bemutató sorozatunk utolsó részében a Geresdi- és a Szekszárdi-dombság tájait járjuk be, megnézzük a grábóci szerb ortodox templomot és kolostort, végigmegyünk a Szarvas-szurdikon, hogy túránk végén megérkezzünk Szekszárdra, az autóbusz-állomás parkjában felállított, Rockenbauer Pál emlékét őrző kopjafához.


UrbánZóna
Titkos botanikus túra Budapesten
(Írta: Lénárt Léni)
Különös érzés keríti hatalmába az embert, amikor olyan túrára vállalkozik a benzingőzben úszó belvárosban, amely titkos kerteket térképez fel azzal a céllal, hogy jól érezze magát bennük. Az már csak hab a tortán, hogy botanikai kiruccanás heveny időutazással is jár, mivel a zömmel a reformkorban épült házak mellett akad olyan, amely még várostromon részt vevő, selyembugyogós törököt is látott.


História
A némaság kolostora
(Írta: Szatmári Zoltán)
A Vértes északi lábánál olyan erdők rejtekén bújik meg a majki kamalduli remeteség kolostoregyüttese, ahol talán még a lélek is lábujjhegyen jár. A korábban méltánytalanul elhanyagolt műemlék most megújult köntösben fogadja a madárdalos erdei ösvényen érkező látogatókat.


Kötött pálya
Lillafüredi Állami Erdei Vasút
(Írta: Gulyás Attila)
Pisztrángok a sebes vizű hegyi patakokban, a csodálatos Palotaszálló, Diósgyőr ódon vára és a Bükk végeláthatatlan rengetege. Az ismerős különlegességek közötti kapcsolat pedig egy más tájakról megszokott, mégis ezernyi részletében egyedi látványosság. Kérjük, a vágány mellett vigyázzanak!


Lyukas bakancs
Darueldorádó a Hortobágy felett
(Írta: Szatmári Zoltán)
Szeptember végétől november közepéig megbolydul a Hortobágy, hiszen darvak tízezrei érkeznek Észak-Európából, hogy feltöltsék energiaraktáraikat, mielőtt folytatnák az Afrikáig tartó repülésüket. Mi is részesei voltunk e varázslatos madársokadalomnak.


Interjú
Sporthajóépítés a világ élvonalában
(Készítette: Malárik Attila)
Borongós idők járnak, lehűlt az idő. A sima vizet csak a télen-nyáron járó teherhajók fodrozzák, a köd felszálltával pedig az egyre hidegebb szél. Ilyenkor már a fanatikus vízitúrázók lapátjai is egyre ritkábban csobbannak vízben. Az evezősök világában azonban nem áll meg ilyenkor sem az élet. A hajóépítő műhelyekben télen is lázas munka zajlik. Aki hajót tervez, épít – és az is, aki rendel –, már a következő szezonra készül.


Terepfutás
Négyszeres földkerülő, mesebeli kéktúrafutó
(Írta: Szatmári Zoltán)
Már az is tekintélyt parancsoló teljesítmény, ha valaki egyszer nekivág az Országos Kékkör több mint 2500 kilométeres távjának lefutásához. Szarvas Mátyás ultraterepfutó ezt már kétszer is megtette. Most készül a harmadik kísérletére, nem kisebb céllal, mint hogy az eddigi 43 napos idejéből lefaragjon, és 39 nap alatt fussa végig hazánk egyik legszebb túraútvonalát. Amikor nem a Kéken fut, szupermaratonokat teljesít, illetve 4000 méteres csúcsokat mászik meg. Nem mindennapi teljesítményeiről, céljairól beszélgettünk vele.


Kitekintő
A Ziller-völgyi-Alpok vonzásában
(Írta: Szatmári Zoltán)
Már akkor különös, bizsergető érzés és jóleső izgalom kerített hatalmába, amikor itthon „rongyosra” nézegettem a Ziller-völgyi-Alpok túratérképét. Minél többet olvastam róla, annál inkább vágytam arra, hogy bejárjam ezt a vadregényes tájat.


Turistaretró
Csendes élmény egy nagyon hangos évből
(Írta: Dabis Balázs Silvius)
Prágai tavasz, Martin Luther King meggyilkolása, vietnami háború, diáklázadások és olyan zenekaróriások születése, mint a Led Zeppelin, a Pink Floyd és a Jethro Tull. Forradalmi év volt, amely az egész világot megváltoztatta. A Turista Magazin novemberi száma eközben a nagy októberi szocialista forradalmat ünnepelte, de a szája sarkát nyaldosó úttörőlány a címlapon már a beatnemzedéket idézi a termetes elektromos gitárral.


Zöldhullám
Aranysakál
(Írta: Winkler Róbert)
Még vagy tizenöt éve mesélte a struccfarmos csóka, a struccnál mekkora előny, hogy különösebben nem kell rá vigyázni, hiszen minden nálunk honos ragadozó, például a róka ellen meg tudja védeni magát. Nahát, álmélkodtam, próbálkoztak már rókák a farmján? Azok még nem, de az egyik látogató dobermannja tett egy kísérletet, hiába szólt a gazdájának, hogy kösse meg. A dobi nekiugrott a fél lábon pihenő struccnak, az pedig az utolsó pillanatig kivárt, és csak a megfelelő pillanatban rúgott bele. A kutya repült egy kicsit, mielőtt az istálló falának nyekkent volna: a meccs a felek általános megelégedésére véget is ért. Azóta komoly változások vannak a magyar vadonban, Vuk az ország nagy részén egyértelműen vesztésre áll, s mások lettek a csúcsragadozók.


Zöldhullám
Dolmányos varjú – A kétszínű károgó
(Írta: Nagy Loránd István)
Lassan fél évszázada lesz, hogy a főváros állandó lakosaként tekinthetünk e szürke-fekete tollazatú, rekedt hangú, országszerte viszonylag gyakori fészkelőre. Mindenevő szárnyasként az urbánus lét sem okoz neki gondot, a zárt erdőségeket viszont nagy ívben elkerüli. Vetési rokonával ellentétben nem telepesen fészkel, ráadásul természetvédelmi oltalomban sem részesül.


Díjat duplázott a Galya-kilátó
(Írta: Lénárt Léni)
Nagy volt az öröm október közepén az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol az egy hónapja átadott Galya-kilátó nyerte a Média Építészeti Díja 2015 versenyt épületkategóriában, de ha ez még nem lenne elég, a létesítménynek a közönség se tudott ellenállni: ők is úgy gondolták, hogy a kilátó a legjobb a meglehetősen erős mezőnyben.

A Magyar Természetjáró Szövetség Híradója


Az Országos Kékkör napja a televízióban
Új bringásközpont és turistacentrum – A megújult Rudolf-tanya
Problémás most a DDK-n gyalogolni Vas és Zala megyében
Ősszel is folytatódott az Országos Kékkör megtisztítása
Ez történt – visszatekitések a múlt eseményeire
Bemutatkozik az Ördögmák Természetjáró Egyesület

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2015-11-02 13:14
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 166 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 3 esemény
 • 3 092 megjelent cikk, hír
 • 269 belső oldal
 • 2 285 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter