2023. február 04., szombat - Csenge, Ráhel
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin novemberi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
92 oldalon, gyalogos, kerékpáros, lovas, vízitúrás és vitorlázós cikkekkel, 4 túrakártával valamint az MTSZ haví Híradójával kikerült a nyomdából a magazin novemberi száma.

Ízelítő a tartalomból:

GYALOGLÁS

Portré
„Az őrangyalom vigyáz rám” – Beszélgetés Babcsán Gáborral
(írta: Szatmári Zoltán)
Számára a hegyek világa igazi lételem, amely nélkül nincs kiteljesedett élet. Gábor, túl az ötödik ikszen, még mindig gyermeki lelkesedéssel viseltet az égbe nyúló birodalom iránt, s a következőket vallja a mászásról: „A mászás utazás fölfelé és egyben befelé is.” Ez a mondat sok mindent elárul Gábor sziklamászás iránti szeretetéről, és a sziklákkal – hosszú évek alatt – elmélyült kapcsolatáról.

Szubjektív
Időtlen végeken – Gombák, dödölle és tökmagolaj
(írta: Hídvégi Brigitta)
Az Őrség szépsége, nyugalma, az itt élő emberek közvetlensége kimondhatatlan felüdülést jelent a nagyvárosi forgatag és a közlekedési eszközökön összezsúfolódó tömeg tülekedése után. Nem véletlenül sorolták a vidéket Magyarország hét természeti csodája közé – az évszázadokon keresztül megőrzött kulturális és gazdálkodási hagyományok, a gazdag élővilág és persze nem utolsósorban a dödölle, illetve a tökmagolaj igazán kiérdemelték az elismerést.

Szubjektív
A túzok birodalmában
(írta: Hídvégi Brigitta)
Dévaványa említésekor elsőként mindenkinek egy lenyűgöző madár, a túzok jut eszébe. Valóban, a fokozottan védett állat a helyieknek és az itt létrehozott, nemzetközi hírű rezervátum munkatársainak is a szíve csücske, ám a tiszántúli településre és környékére nem csupán emiatt érdemes ellátogatni. A táj azzal a kivételes élménnyel ajándékozza meg az idelátogatót, hogy már az első pillanattól fogva úgy érezheti, ő is a természet részévé vált.

Kék
Élet a Kéken – 12. rész
(írta: Horváth Béla)
Az Országos Kéktúra huszonhatodik és huszonhetedik túrája a Zempléni-hegységen vezet keresztül. A Hernád völgyéből, Boldogkőváralja vasúti megállójából indulva átvágunk a hegyek előterén, a keskeny Szerencsközön, majd a Központi-Zemplénben kapaszkodunk fel a 700 méteres csúcsok közé. Rövid kitérőt téve innen a Hegyalja kistájon folytatjuk utunkat, érintjük a Sátoraljaújhely feletti Sátor-hegyeket, majd a Hegyközi-dombságon át visszatérünk a hegyek közé. Túránkat Hollóházán fejezzük be.


KERÉKPÁROZÁS

Szubjektív
Tátra-kerülés drótszamáron
(írta: Czinke István)
Korán ébredek, álmosan kortyolgatom a reggeli tejeskávém. Megint egy fárasztó hétköznap. Vagy mégsem – hasít belém a felismerés. Hiszen ma szabadságon vagyok, s egy kis csapattal indulok a Tátrába bringázni! Lelkesen, kapkodva pakolom össze a felszerelésem, kedvenc bringámra pattanok, s irány Szlovákia.

Gyorssegély
Vasparipa-téliesítés – Bringával a latyakos évszakban
(írta: Heim Dávid)
A mindennapi használatban lévő tárgyainkhoz, például a lábbelinkhez hasonlóan a kerékpárunk is jóval több odafigyelést és törődést igényel télen. Most megnézzük, miként célszerű vasparipánkat a zord időjárásnak megfelelően felkészíteni, illetve karbantartani. Szót ejtünk továbbá azokról a kiegészítőkről és alkatrészekről, amelyek feltétlenül szükségesek a zavartalan és kényelmes téli kerékpározáshoz.

LOVAGLÁS

Szubjektív
Öt nap a Zselicben – nyeregben
(írta: Rásky Péter)
A Dunántúli-dombság ékköve a Zselic, amely Somogy és Baranya megye határán, szinte érintetlen természeti környezetével csábít látogatásra. A lovaglás szerelmeseit szinte hívogatják lankás domboldalai, árnyas erdői és hosszú völgyei. Lenyűgöző táj, figyelemre méltó kulturális értékek, no és persze a kitűnően belovagolható terep – mindezen adottságok hazánk egyik kivételes lovas turisztikai célpontjává teszi e vidéket. Ezért is örültünk a meghívásnak, amely egy baráti társaság lovas túrájára invitált bennünket. Öt nap a Zselicben, lovakkal. Kell ennél több?

Portré
Otthon a Zempléni-hegységben
(írta: Rásky Péter)
Lóháton járva keresve sem találhatnánk vadregényesebb és érintetlenebb tájat hazánkban a Tokaj–Zempléni-hegyvidéknél. Magyarország északkeleti szegletének lovas lehetőségeiről Vismeg Istvánnal beszélgettünk, aki a Zempléni Lovas Egyesület (ZLE) vezetőjeként kiváló ismerője e vidék lovas túrázási lehetőségeinek.

KAJAK-KENUZÁS

Szubjektív
Kenutúra látássérültekkel – Élmény és kihívás mindenkinek
(írta: Prikler György)
Civil szervezetek fórumaira nemcsak azért érdemes járni, mert ott sok hasznos információt lehet kapni, hanem többek között azért, mert maguk a szervezetek is ismerkedhetnek egymással, illetve kapcsolatokat alakíthatnak ki. Már korábban is sokat gondolkoztam, hogy az elmúlt 10-15 év alatt kenuban felnőtt tanítványaimmal nem pusztán a magunk élvezetére kellene eveznünk, hanem másoknak is megmutathatnánk ezt a gyönyörű szabadidős tevékenységet, amelyet annyira élvezünk, szeretünk. Így talált egymásra a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség és a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete. Mi felajánlottunk egy ismerkedőtúra lehetőségét, ők pedig elfogadták.

Praktikák
Ősz végi teendők – Hajótárolás
(írta: Malárik Attila)
Az evezősszezon végével a hajók megkezdik „téli álmukat”. De vajon hol és hogyan teszik mindezt?

Népszerű hajók
A négyszemélyes túrakenu
(írta: Malárik Attila)
Bár először az evezős hajók, majd a kajakok terjedtek el nagyobb számban, a túrakenu-építés hazánkban is közel egy évszázados múltra tekint vissza.

VITORLÁZÁS

Praktikák
Szezonzárás – Fájdalmas, de fontos pillanat
(írta: Vobeczky Zoltán)
A szezon befejezésével kapcsolatos döntések általában egy fűtött étteremben, meleg kávét vagy egy karakteres bort kortyolgatva születnek. A legénység annak tudatában érkezik az utolsó egyeztetésre, hogy tisztában vannak a ténnyel: az időjárás most egy időre elveszi a játékszerüket, a hobbijukat, a szórakozásukat. Ennek ellenére a hangulat mindig jó, mert bár hosszú lesz a tél hajózás nélkül, avagy kevés hajózással, de olyan még nem volt, hogy az ősz és a tél után ne a tavasz következzen.

Népszerű hajók
Etalonmegoldás – Regina
(írta: Vobeczky Zoltán)
A hajó, amely valóban tökéletes megoldás a balatoni vitorlázáshoz. Túrázásra és versenyzésre egyaránt.

TOVÁBBI CIKKEINK

Toplista
Törjünk csúcsra! – 10 hazai hegy, ahová megéri felmenni
(írta: Tóth Judit)
Nem a legmagasabbak, nem is a legnehezebbek, és némelyiket, magasságát tekintve, csak nagy jóindulattal nevezhetjük hegynek. Ez azonban mit sem változtat azon, hogy élmény feljutni rájuk – környékükön bőven akad látnivaló, tetejükről pedig pazar kilátásban lehet részünk. Szubjektív összeállítás, a Kőszegi-hegységtől a Zempléni-hegységig.

Gasztro
Sült sütőtök füstöltsonka-rózsákkal és tökmagkrémmel
(Recept: Csigó Zita)

Körkép +Mi kerül ezen ennyibe
Benn tartanak hideget-meleget – Termoszok
(Írta: Kaposi Zoltán)
Beköszöntött a csípős, hideg időszak, és ilyenkor jólesik egy melengető tea, egy ízletes kávé vagy egy kis forralt bor a túráink során. Ahogy egy tikkasztó nyári napon a hideg üdítőital. Az ilyen „úri passzióknak” az 1900-as évek elejétől hódolhatnak a kirándulók, hiszen ekkortájt találták fel a vákuumpalackot, amely segít hosszan megtartani tartalmának hőmérsékletét. E havi körképünkben a hazai termoszkínálatból szemezgettünk.

Geotúra
Az ezerarcú Mecsek – Ahol egykor dinoszauruszok sétáltak a mocsárparton
(írta: dr. Elter Tamás)
A Mecsek nemcsak a Dél-Dunántúl ékköve, hanem hazánk egyik legvadregényesebb középhegysége. A szelíd lankákkal és sűrű erdőségekkel megkoronázott hegyvidék azonfelül, hogy valódi ínyencfalat a hegyi túrák kedvelői számára, a hazai földtörténet egyik legizgalmasabb „olvasmánya” is egyben.

Mentőszolgálat
Mentőöv a katasztrófák viharában
(írta: Hídvégi Brigitta)
Bár sáskajárástól, vulkánkitöréstől és cunamitól szerencsére nem kell tartanunk, a hazánkban előforduló természeti csapások, a villámárvizek, a viharok vagy épp a rendkívüli hóhelyzet komoly károkat okozhatnak a környezetünkben, olykor pedig akár emberéleteket is veszélyeztethetnek. A hivatalos szerveken túl önkéntesekből álló csoportok kötelezik el magukat a segítségnyújtás mellett. Ezt a célkitűzést követi a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is, amely profi mentőkutyáival nemzetközi tiszteletet vívott ki az évek során.


Interjú
Jégbe zárt öröklét
(írta: Szatmári Zoltán)
Sokan nem is sejtik, hogy hazánk őshonos, védett és fokozottan védett növényfajainak jelentős génállománya a Pannon Magbank tárolóiban alussza Csipkerózsika-álmát, hogy egy esetleges katasztrófa esetén legyen esély az újrakezdéshez. Hogy milyen növényfajokat, illetve miként tárolnak? Erről beszélgettünk Halász Krisztiánnal, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológia és Botanikai Intézetének munkatársával Vácrátóton, a hazai génmegőrzés egyik fellegvárában.

Zöld
Magyar unikum – A pilisi len
(írta: Nagy Loránd István)
Hazánk flórájának egyik legkülönlegesebb képviselője a Budai-hegység Pilisszentiván környéki dolomitdombjainak lakója. A 19. század legnevesebb botanikusa, Borbás Vince által leírt bennszülött maradványnövény a Szénások 1995-ben Európa Diplomával kitüntetett területének büszkesége. Teljes, gyakorlatilag egy populációnak tekinthető állománya itt él – a világon sehol máshol nem fordul elő e sárga virágú ritkaság.

Interjú
A világ legkeményebb csapatversenye – 27. Red Bull Dolomitenmann
(írta: Benecz "Paraferee" Ferenc)
Egy emberpróbáló megmérettetés, amelyen terepfutásban, siklóernyőzésben, terepkerékpározásban és vadvízi kajakozásban is a legjobbat kell nyújtani. A hegyek paradicsomában, az ausztriai Lienzi-Dolomitokban rendezik a világ legkeményebb csapatversenyét. A viadalon évek óta honfitársaink is jelen vannak.

   

Az MTSZ 2014. novemberi HÍRADÓ mellékletének tartalma

Megújul az Országos Kékkör jelzésrendszere
Kilátóátadás a Pilis-tetőn
Felújították a Malasics-házat
Már a Hideg-völgyben is pihenhetsz
Természetjárással a Háborúk ellen
30 éve létesült a Turista Emlékpark a Bükkben
Átadták a modernizált Hubertlaki turistaházat
Az Országos Kékkör projektjének eddigi eredményei
Most indul a jelzésfestés!
Ez történt anno – Kunos Gábor visszatekintése

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2014-11-04 11:06
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 172 regisztrált felhasználó
 • 2 481 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 18 esemény
 • 3 132 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 294 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter