2022. október 04., kedd - Ferenc
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin márciusi száma

Tematikus cikekkel, benne a szokásos túrakártyákkal és az MTSZ Híradójával
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Kikerült a nyomdából és már az előfizetők postaládáiban valamint az újságos pavilonokban található a legfrissebb Turista Magazin. A hírek, a programajánlók és a toplisták mellett a gyalogos, a kerékpáros, a lovas és a vízi túrázók is találhatnak benne számukra érdekes írásokat.

GYALOGLÁS

Falra fel!
Találd meg a jó fogást!
(Írta: Babcsán Gábor)
Kitartást, figyelmet, alázatot, jó erőnlétet igényel. Aki sziklamászásra vállalkozik, annak tisztában kell lennie saját határaival és képességeivel. Most induló, a sziklamászásról szóló sorozatunk első részében bemutatjuk ennek a kalandvágyó sportnak a történetét, a megfelelő mászótechnikát és eláruljuk azt is, hogy a mászásnak milyen típusai vannak.

Kék
Rockenbauer Pál nyomában – Turistaszemmel a Dél-dunántúli Kéktúrán
(Írta: Horváth Béla)
Az elmúlt valamivel több mint egy év alatt a Turista Magazinban megjelent cikkekben végigjártuk az Országos Kéktúrát, hazánk legismertebb – és leghosszabb – vándorútját. Most kicsit ismeretlenebb „vizekre evezünk”, és sorozatunkat folytatva az Országos Kékkör egy másik szakaszát, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát (DDK) fedezzük fel. A túra útvonala olyan, még a turisták által is alig ismert tájegységeket érint, mint a Göcsej, Belső-Somogy vagy a Zselic. A cikksorozat első részében röviden ismertetjük a túra kialakulását, a bejárandó útvonalat, és pár tippet adunk a teljesítéshez.

Szubjektív
Havas kihívás a rengetegben, avagy bátraké a szerencse
(Írta: Somogyvári D. György)
Január utolsó és február első szombatjára országszerte tucatnyi helyszínen szerveztek kirándulásokat a „Téli túrák nemzeti parkjainkban”című programsorozat keretében. A Turista Magazin munkatársa a Gödöllői-dombság halmain, valamint a Káli-medence fennsíkján ropogtatta a havat egy-egy vezetett erdei túra alkalmával.


KERÉKPÁROZÁS

Szubjektív
Tekerj és nosztalgiázz a Parenzanán!
(Írta: Czinke István)
Szikrázó napsütés, olajfa- és szőlőligetek, mesébe illő városkák – már ez is épp elég lenne egy remek bringatúrához, de ha az Osztrák–Magyar Monarchia egykori vasútvonalán haladó kerékpáros utat választod, igazán különleges élményekben lehet részed. Pattanj nyeregbe, és irány az Isztriai-félsziget!


LOVAGLÁS

Szubjektív
Télűző lovas túra Kunpusztán
(Írta: Vobeczky Zoltán, Ladányi Kovács Zoltán)
Hosszú várakozás után néhány héttel ezelőtt felöltötte fehér ruháját a puszta. Lovaink is vidáman prüszköltek a karámban a szikrázó napsütésben. Ló és lovas alig várta már a kis téli kiruccanást.


KAJAK-KENUZÁS

Szubjektív
Budapest, te csodás! – Vízről, hidegben is
(Írta: Malárik Attila)
Van egy szenvedélyesen vízitúrázó társaság, amelynek a tagjai évek óta végigevezik a budapesti Duna-szakaszt dacolva az időjárással. Nekem is lehetőségem volt csatlakozni hozzájuk. Akkora őrültségnek tűnt, hogy nem tudtam ellenállni a csábításnak.

Praktikák
Útmutató az első tavaszi vízre szálláshoz
(Írta: Malárik Attila)
A hajódat az utolsó őszi evezés után alaposan megtisztítva, a szükséges karbantartás után tetted el télre? Ha a válasz igen, még akkor is lesz néhány feladatod a portalanításon kívül.


VITORLÁZÁS

Interjú
Folyamatosan a világ tetején
(Kérdez: Vobeczky Zoltán)
Egyeduralkodók, legyőzhetetlenek, a sportág királyai! Csupán néhány minősítés, amely jól mutatja a Majthényi Szabolcs – Domokos András páros dominanciáját. A magyar kettős pályafutása tizenegyedik vitorlázó-világbajnoki aranyérmét szerezte meg idén januárban Sydneyben, a repülőhollandi-világbajnokságon. Majthényi Szabolccsal beszélgettünk.


TOVÁBBI CIKKEINK


Toplista
Amerre a madarak járnak – 10 túracélpont madárbarátoknak
(Írta: Tóth Judit)
Magyarország változatos madárvilága minden évszakban tartogat izgalmas látnivalókat. Bármikor induljunk is útnak, valahol valami érdekes biztos a távcsövünk elé kerül: vonulásra készülő kék vércsék, dürgő túzokok, telelő vadludak tízezrei vagy épp egy ritkán látható faj, amelyért elszánt madarászok akár a fél országot is átutazzák. Szubjektív válogatásunkban következzen most tíz olyan hely, ahol nemcsak túrázni jó, de a távcső és a madárhatározó is alapfelszerelésnek számít.

Geotúra
Marsi minisivatag a Vértes lábánál
(Írta: dr. Elter Tamás)
Az egykori gánti bauxitbánya hazai természetföldrajzi értékeink között az egyik különösen szép ékkő. A napjainkban szabadtéri geológiai múzeumként működő védett feltárás geológiai tanösvényén izgalmas időutazásra indulhatunk.

Kitekintő
Túrák a világ végén – vihar tépte Patagónia
(Írta: Kovács Attila)

Este tizenegy óra körül kezd sötétedni, épp annyira, hogy megpróbálhatnál aludni. Viszont a nappal állandóan fújó szél most viharossá erősödik, tépi, szaggatja a sátor ponyváját. A használati utasítás szerint ki kell bírnia, de a használati utasítást valahol a civilizált világban írták a dörzsölt marketingesek egy kényelmes irodában. Nagyon messze, mert innen minden rettenetesen távol van…

Erdőkerülő
Virágzó parkerdő a jövő útján
(Írta: Lénárt Emese)

Közel 20 millió látogató évente, természetvédelmi szemléletmód az erdőkezelésben, szemet gyönyörködtető környezeti értékek – ez mind egy olyan hazai parkerdőgazdaság, amely közel ötvenéves szakmai tapasztalattal a háta mögött példaértékűen szolgálja a természetjárás szerelmeseit. A Turista Magazin összegyűjtötte, mit érdemes tudni a Pilisi Parkerdő Zrt. működéséről.

Vasparipa 

Kiszabadulni a Börzsönybe!
Királyréti Erdei Vasút
(Írta: Joó Annamária)
Mindjárt itt a tavasz! Kimennél a természetbe, de a túrázás mellett valami különlegesre is vágysz? A nosztalgikus erdei kisvasutak az ország legszebb tájain közlekednek. Most megmutatjuk az egyik kedvencünket, amely a Börzsöny gyönyörű vidékein zakatol, s bizonyosan arra teremtették, hogy gyógyírt nyújtson a város zajától menekülőknek.

Terepfutás
Profi tippek kezdő terepfutóknak
Úgy határoztál, hogy kipróbálod a terepfutást? Akkor bizony jól döntöttél. Mert nincs ennél szebb és természethez közelebb álló sport a világon. Nincs két egyforma lépés, két ugyanolyan pillanat. Igazodni kell az állandóan változó körülményekhez úgy, hogy közben haladsz a távon. A terepfutás folyamatos alkalmazkodás. Lássuk, mire kell figyelned kezdő terepfutóként.

Zöldhullám
Sekély vizek halásza – A kanalasgém
(Írta: Nagy Loránd István)
Hazánk madárvilágának egyik legfenségesebb megjelenésű képviselője a karakterisztikus csőrformájáról könnyen felismerhető, jellemzően tavak, nagyobb mocsarak és árterek nádasaiban telepesen fészkelő, esetenként ligeterdőkben is költő kanalasgém. A vén kontinens legnagyobb részén előforduló gázlómadár rendszerint márciusban érkezik vissza Magyarországra afrikai telelőhelyéről.

UrbánZóna
Ahol múlt és jelen összeér – Belvárosi séta a koronázóvárosban
(Írta: Joó Annamária)
Székesfehérvárnak turisztikailag az a „balszerencséje”, hogy valahol félúton helyezkedik el a Balaton és a főváros között. Az alig 60 km távolság Budapesttől nem készteti megállásra napjaink száguldó autóit, sőt aki csupán a Velencei-tóra igyekszik néhány napra, az is csak a külvárosi plázákat keresi fel bevásárlás céljából. „Majd egyszer leruccanunk Fehérvárra” – mondogatjuk, de a dátum egyre csak tolódik. Mi is e bűnösök közé tartoztunk – eddig. Valentin napja verőfényes időt hozott – nem volt további mentség.


A Magyar Természetjáró Szövetség Híradója

Az MTSZ idén is csatlakozik a TeSzedd! akcióhoz (szemétszedés az Országos Kékkörön)
Telci Turista-találkozó (magyar delegáció a Cseh Turisták Klubja rendezvényén)
A túravezetés magyar doyenjei (az Aranyjelvényes Túravezetők Klubja)
Ez történt... (Kunos Gábor visszatekintései)

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2015-03-05 19:43
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 170 regisztrált felhasználó
 • 2 479 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 4 esemény
 • 3 104 megjelent cikk, hír
 • 270 belső oldal
 • 2 286 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter