2021. április 15., csütörtök - Anasztázia, Tas
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megjelent a Turista Magazin májusi száma

Tartalomismertető
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az új lapszámban interjút olvashatsz Sterczer Hildával; megismerkedhetsz a legérdekesebb hazai vadas- és állatparkokkal; és többet tudhatsz meg a Pilis „beszédes” sziklatornyairól is. Top 10-es rovatunkban állati jó helyeket, azaz különleges vadas- és állatparkokat mutatunk be, de ezek mellett még számos olyan helyszínnel megismerkedhettek, ahová megéri ellátogatni.

 
Top 10
Állati jó helyek
Különleges állat- és vadasparkok Magyarországon.

Interjú
Újra fent – Beszélgetés Sterczer Hildával
Újra toppon van a Hópárduc felesége.

Mikokozmosz
Május – az igazi gombaszezon kezdete
Bevezetés a gombászás rejtelmeibe.


További tartalmak

Messzelátó
Csúcspanoráma kalanddal – Galya-kilátó
A tavalyi Média Építészeti Díja elnyerése után idén egy rangos nemzetközi elismerést is besöpört a Galya-kilátó. A felújított torony Renováció kategóriában meggyőző fölénnyel hozta el a közönségdíjat az Architizer A+ Awards versenyén.


A Hónap Turistaháza
Erdész vendégház – Az upponyi élménysűrítő
(Írta: Nagy Loránd István)
Szerettük volna már úgy igazán magunk mögött hagyni Budapestet. Távolabbra menni, egy olyan helyre eljutni, ahonnan nem lehet csak úgy hirtelen felindulásból hazaugrani estére. Két éjszakát töltöttünk el a Bükklába talán legvadregényesebb szálláshelyén, ahol a színtiszta természetélmény már a kertben rabul ejti a látogatót.


Élet a Kéken
Alföldi Kéktúra – Petőfi Sándor nyomában
(Írta: Horváth Béla)
Túránkra Bajáról indulunk, a Duna bal partján fekvő várost busszal és vonattal is megközelíthetjük. Az első kilométereket a nagy folyam gátján tesszük meg, majd a Kalocsai-Sárközt egy időre elhagyva nekivágunk az Illancsnak. Utunk hamarosan a Bugaci-homokháton visz tovább a Bácskai löszös síkság felé. Barangolásunkat az 55-ös út mellett fekvő Petróczi-iskolánál fejezzük be, amely most már nem iskola, hanem vendéglő, viszont AK-pecsételőhely. Innen busszal Szeged, illetve Baja felé is továbbutazhatunk.


Ti írtátok
Beszédes sziklatornyok
(Írta: Szekeres Gábor)
A történelmi Pilis erdeit járva gyakran találkozhatunk a környezetüknél keményebb anyagú sziklatornyokkal, amelyeken kevésbé fogott az erózió vasfoga. Némelyik torony, a fák lombkoronája fölé magasodva, már messziről tekintélyt parancsol magának, melyet az évmilliók során harcolt ki, mások pedig szerényen hallgatnak az őket környező fák között megbújva.


História
Füzérradvány kastélya – Ahol celebritások adogatták egymásnak a kilincset
(Írta: Hidvégi Brigitta)
Füzérradvány történelmi kertjét nem véletlenül tartják az egyik legszebbnek Magyarországon: a megállapítás pedig még inkább igaz most, hogy az angolpark nagymértékű felújításon esett át. Hamarosan következik a kastély rekonstrukciója is, de már most megéri ellátogatni a Károlyiak egykori birtokára, ahol olyan neves személyiségek lábnyomán lépdelhetsz, mint Jávor Pál vagy Karády Katalin.


Kötött pálya
Gazdasági vasút a Balaton fenekén
(Írta: Gulyás Attila)
Évszázadokkal ezelőtt még a szelíden hullámzó Balaton medre volt, ma részben mezőgazdasági terület, részben a természet menedéke: a magyar tenger zsúfolt déli partjától alig néhány kilométerre egy egészen más világban utazhatunk.


Két keréken
Tókerülés extrákkal
(Írta: Varga Zsóka és Abelovszky Tamás)
A Velencei-tónál ideálisabb helyszínt talán nem is lehet elképzelni egy családi bringatúrához, de az is megtalálhatja a számítását, aki a 30 kilométeres körnél kicsit többet szeretne tekerni. Észak felé a Velencei-hegység lankái hívogatnak, de dél-délkeleti irányban is nagy kitérőket lehet tenni, ha valaki inkább síkon gyűjtögetné a kilométereket.


Rejtett kincseink
A Bakony gyöngyszemei – Ganna és Döbrönte
(Írta: Lantos Gábor)
Nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy Ganna nem tartozik a száz legismertebb magyar turisztikai célpont közé. Az is lehet, hogy a kedves olvasó most hall először erről a gyönyörű fekvésű, Veszprém megyei kis faluról. Ha ez így van, akkor sincs semmi baj, mert a most következő írás pontosan azért született meg, hogy segítsen Gannát a magyar turisták képzeletbeli térképére helyezni. Riport az Esterházy-mauzóleumról, amelynek altemplomában valaha egyszerre miséztek élőknek és holtaknak egyaránt.


Praktikák
Tájold be magad! – Túrázás klasszikus eszközökkel
(Írta: Nagy Loránd István)
Az okostelefonok és a GPS-ek világában talán anakronisztikusnak tűnhet egy turistatérkép és egy tájoló duójára bízni a terepi navigáció oroszlánrészét, pedig ezekkel a sokat bizonyított, megbízható eszközökkel szinte nullára csökkenthető az eltévedés esélye. Persze csak abban az esetben, ha tisztában vagyunk használatuk módjával. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.


Zöldhullám
Szalakóta – A kobaltkék visszatérő
(Írta: Nagy Loránd István)
Magyarország madárvilágának egyik legszebb, más fajokkal összetéveszthetetlen képviselője április végén, május elején érkezik vissza hozzánk afrikai telelőhelyéről. A Nyugat-Európa egyes országaiból már eltűnt szalakóta az öreg, odvas fákkal tarkított füves élőhelyekhez, leginkább a legeltetett vagy kaszált területekhez kötődik. Jövője veszélyben forog, az elmúlt évek odútelepítési projektjei azonban ígéretes eredményekkel kecsegtetnek.

A Magyar Természejáró Szövetség Híradója


Összegyűltek a megyei vezetők
Föld.fesztiválon az MTSZ
A Gerecse 50-en debütált a Természetjáró Kártya
Bemutatkozik a Lokomotív Turista Egyesület

MTSZ, Turista Magazin
Cikk első megjelenése: 2016-05-02 15:26
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 025 regisztrált felhasználó
 • 2 393 hírlevél előfizető
 • 343 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 138 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 6 esemény
 • 2 925 megjelent cikk, hír
 • 268 belső oldal
 • 2 231 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter